Friday, 14 October 2011

Pernah tak terfikir ada orang mengumpat belakang kita?

Hmmm..Hi! 


Dah lama tergerak nak cerita benda ni..dah lama simpan idea ni..dah dekat 2 bulan.. disebabkan hari ni free walaupun minggu depan ada mid term test, tapi nak juga cerita! Hehe..


Ok,just nak tanya.pernah tak korang terfikir ada orang lain cakap benda buruk belakang atau keperihal kita? Atau korang rasa memang tak da orang cakap pasal korang? Semua best-best je...Aku pernah terfikir sebelum tidur.ada ke orang ke orang cakap belakang pasal aku? Huh! Entah apa-apa kan? MESTIlah ada!!!!! Tak kan tak da kot! Adeh! 


Sepanjang aku hidup, aku pernah coincident terdengar perbualan orang cakap pasal aku 2 kali.. tapi benda baik lah.. tapi benda buruk? Ada juga tapi aku tahu pun dari orang lain.aku tak pernah dengar dengan telinga sendiri.orang lain yang cerita kat aku.

Cakap panjang pun tak guna.meh sini..Ok, let we see.. sebelum kita terfikir-fikir apa orang cakap pasal kita..jom kita nilai diri sendiri & apa  jadi sorrounding kita. 


Sila jawab soalan kat bawah ni dengan JUJUR :


1 . pernah tak korang involve dalam sesi mengumpat & ada rakan sepengumpat untuk mengumpat orang lain?


2. Adakah apa yang korang buat selama ni dapat memuaskan hati orang?


Cukup 2 soalan ni pun dah dapat cari jawapan..


Ok,yang first tu.. kalaulah korang ni jenis suka mengumpat orang.. memang keberangkalian besar orang lain pun cakap benda buruk pasal korang.. hehe.. tu lah namanya konsep “WHAT GOES AROUND COMES AROUND”..  kadang-kadang kita ni kalau dapat peluang cakap pasal orang lain, memang berapi-api cakap..langsung tak sempat nak muhasabah diri. Rasa macam diri ni sentiasa best-best. Oh pity! lepas dah puas mengumpat, baru sedar diri sendiri pun sama juga.cis! sibuk kata orang..

Malunya!! beria2 aku kutuk Maimun suka sukar tuperware kat kenduri..padahal aku pun sama!  malu!!!

Yang pasal kawan sepengumpat korang tu.. 



Faham? Orang yang suka cakap keburukan orang lain kat korang.memang ada potensi nak cakap pasal korang kat orang lain. So, time kawan korang tu tengah syok mengumpat. Perhati muka dia dalam-dalam sebab dia jugalah orang yang akan cakap benda buruk korang kat orang lain.  Hehehe... at least, korang dah tahu siapa ada potential nak cakap benda buruk korang.. kalau korang ni memang kaki mengumpat dan terasa diri korang bakal jadi bahan umpatan. That we called KARMA! baik insaf awal-awal beb!

Kau tahu Mah, Bedah punya gelang emas punya kecikkkkkkkkkkkk!!!! kecik macam ni!!!!!!!!! entah tulen ke tak!







Talk to the hand!! opppssss! Sorry Meriam, aku dah tak nak ngumpat orang lagi dah.. Esok lusa kau mesti mengumpat aku pula.



Kau ni kenapa Mah? belum apa-apa dah tuduh aku



Begitu juga,kalau korang ada kawan jenis suka cakap benda baik pasal orang lain.dia pun maybe akan cakap benda baik korang kat orang lain.so, mana yang paling menguntung kan? Tepuk dada.. 


Blonde : kau tahu tak budak office baru kita tu baik orangnya, selalu belikan aku makanan, hormat orang tua, berbudi bahasa, pandai urut kaki aku, tersentuh naluri keibuan aku..rasa nak buat menantu je..bla bla bla.. Black : ni dah kali ke-7 kau cerita benda yang sama.bila nak habis?


Yang second question tu, normallah kita ni manusia tak dapat nak puaskan hati semua orang..bila kita fikir tu yang terbaik.nanti ada pula konco-konco sibuk dok mengata kita. Kalau kita kat tempat ni.ignore je! Tak payah runsing-runsing nak fikir apa orang cakap. Time ni la kita nak kumpul pahala..tak gitu? Kadang-kadang orang ni jenis beria-ria mengumpat..lepas 10minit terus lupa apa dorang cakap..muka pun ala-ala innocent. huh! Forget about it! 

Apa kurangnya aku? macam-macam aku buat tapi orang still nak ngumpat! sedihnya..


Aku rasa dengan adanya soalan & jawapan yang agak merapu-rapu tu..maka dah terjawab soalan yang bermain dalam benak hati korang..sorry, aku rasa entry kali ni agak merapu! HAHAHA~ bye2

24 comments:

Misch said...

hahha!betul ! ter-mengumpat tu ada jg bila rasa menyampah sgt dgn that particular person.

when people stop talking to u, they'll start talking about u.

Ku Azhar said...

waaa...kadang2 best gak mngumpat :)

hana said...

sejujurnya saye jarang ngumpat orang..
macam x de motif je nak menjaja cerita orang..
banyak agi benda lain yg boleh di uat...

Penyu said...

tetiap masa ade je orang ngumpat pasal penyu. cakap penyu tak mandi la, penyu makan obor-obor la. penyu tak gosok gigi la.. semua pasal penyu. ish..

MaiRa QuEeN said...

kalau bab ngumpat..ramai buat kdg2 tak sedar incuding e..tapi ramai tak nak ngaku..

ada sya said...

misch : haha... mcm apa terjadi baru2 ni.. TERMENGUMPAT! hhahaha

ju azhar : best? betul juga tu.. wah! gitu~

hana : wow..terladan baik ni.untung sapa kawan dengan hana.. :)

penyu : mungkin betul la tu..lepas ni try mandi & gosok gigi selalu.. kalau obor2 tu xpe kot..makan byk2 pun tak pe..

maira : haha..sokong2! sedar2 dah habis.lepas tu cakap "aik,aku termengumpat pl"..

n'ieda_faieda said...

sokong !!
stgah org, mengumpat ni satu kepuasan bagi die. dgn care tu,die akn rase puas hati.. allahualam..
mcm2 perangai org skrg.. :)

Bobot|Azmi said...

Lumrah manusia umpat mengumpat. HAHA.

Tapi aku rasa ,orang yang mengumpat dan mendengar tuh tak payah nak beria sangat lah.

KARMA pasti terjadi.

Faez Rusni said...

betul jugak la.setuju sangat..Insaf weiii
thanx yerrr

Rosalia said...

ok2 tak mau buat dh :( nk jd budak baik :)

Ibnu Khairuddin said...

salam alaik. mmg betul la tu. can't agree more with those quotes.. ;D

hamzah ian said...

biasalah manusia..

kak zmah said...

Manusia...cakap + umpat = biasa

Ana Farhana said...

soalan no 1 tu rse nye tak sape tlps dr bckp blkg kot.. klu yg x pnh tuu mmg bgus sgt lah kn.tp ade ke ??


yg no 2,tak rse pn mmuaskn..

nORDiyana said...

ngumpat buang masa dapat dosa ! hehe :)

aiyaa =,= insaf2

nelly said...

kadang2 kita kena nilai jugak kan sesi mengumpat dan diumpat ?
:)

nick dot anis said...

xdinafikan kekdang ada gak termengumpat...but i sgt2 tak suka join org mengumpat..

nik rosmawati said...

kadang2 terngumpat jugak.lagi2 bila dah tak suka dengan seseorg.dengan kwn opis ade la ngumpt boss sebab kami mmg tak suka dia..haha

ada sya said...

n'ieda : hahaha..maybe la kot.. lps tu dorg ckp "fuh~ lega!". hahaha

bobot : yup! karma will bite u! huhu..

faez : welcome.. hehe..mari insaf bersama2..

rosalia : terus insaf ni. gud girl! <3 sy pun nak insaf jg ni.. :P

hamzah : btl2..biasalah manusia.. :)

kak zmah : tulah namanya lumrah..

nordiyana : betul..nak insaf jg ni..

nelly : kalau benda tu xsesuai utk diumpat. baik simpan..Allah akan tutup aib kita kalau kita tutup aib org lain.. hehe

anis : sy pun kdg2 tergumpat jg.. hehee

nik rosmawati : hahaa..nak report boss nik la mcm ni.. :D

Bizstudent said...

Let it be....peace:D
Blog Perniagaan Internet

Ku Azhar said...

dh komen dh tp still gud entry!! :)

rebellion said...

baguslah post ni, remind skit sesaper yang suka mengumpat tu, ekeke

ahowk orang islam said...

SABAR JE KALAU X SABAR, BERTINDAK. JAUHKAN DIRI DARI UMPATAN, TAPI KALU MEMANG KITA SALAH. HURMM. BERUBAH JALAN YANG TERBAIK.. XMAU BERUBAH, DIAM2 DIAM. :)

CikAnyss' :O said...

kadang2 tu kan , kite yang xsalah ni pon diumpat , ada ja yang keji.. hmm , btw kita semua tak lepas lakukan kesilapan , umpat , rasanya semua penah .. wallahualam .

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...