Monday, 27 June 2011

sekitar 2 minggu ni

~ home sweet home..gmbr lama..just hiasan utk entry ni~


1. TQ kpd iema sbb bgitu bsmngat tnya brp aku ambil upah jahit manik...serius terharu tp aku xberani ambil risiko.nnt org lain menangis pg raya psl bnda lain..yg kawan aku sorg ni mnangis psl baju raya buruk..iema,ambil la org yg jahit yg lbh bpengalaman..aku xberani nk bt kt baju org lain.

2. minat jahit manik just dtg 2 hari je..bila minat tu dh datang.aku blh siapkn sehari sepasang.msk hr ke-3 minat tu dh hilang..tp mak aku pl beria2 srh aku bt kt baju lain.siap beli manik lg..next baju,aku xth bl nk start..

3. TQ abah sbb suka sgt ubah2 kereta aku.. pantang aku xprasan..mst dia bw g kedai,lps tu letak mcm2.. hrtu aku xprasan..tgk2 dia psg lampu break yg mnyala mcm apa enth..blh skit mata kereta blkg aku..aku th sbb aku pun blh skit mata klu kreta dpn aku pkai lmpu tu..

4. TQ kt abah kreatif lg.. ptg jmaat hrtu dia ajk prg kedai kereta kt ampang..kitorg naik 2 kreta..mak naik dgn aku.abh naik sorg. abah ckp dia nk polish kereta aku & tukar alas kaki kereta. sampai je kedai, aku trs tinggalkn kereta kt kedai & aku merayau2 g tmpt lain. lps siap, aku trs bw mak prg psr mlm kt putrajaya.. mula2 xsedar apa2 yg brubah..lps hbs beli brg smua..time nk blik br aku prasan time nk on alarm kreta..asal kereta aku ada lampu kelip2 kt dpn kreta ni.. dh mcm lampu raya..malu btl..time smp rmh, aku tnya abah, "knp abah letak lampu raya kt kereta ada?". abah gelak2.. sakit hati..aku cm pesan,klu nk tukar lg,jgn lupa tukar pmegang pintu warna lain pl..xpun kasi yg bcahaya..@ letak lampu bwh kreta aku.biar bcahaya kereta..lg bgus letak lampu disco dlm kereta..

5. TQ kt mak sbb time kt pasar mlm putrajaya sbb belikn pokok bunga ros kt aku..nk cr yg wrna merah tp dh hbs..ambil je la wrna pink.time beli tu, ada 2 bunga br nk mngembang..setiap hari aku mst bau smpaikn hari ke-3 dh hilang bau dia.lps tu br blh duduk diam2..

6. mlm sblm interview, sllnya org lain sibuk bt preparation..aku pula sibuk search kt internet psl bunga ros...sj tgk design..esok tu pkl 9, aku dh prg giant sbb nak beli bnga ros..kedai pun baru buka..kiranya aku membawa rezeki (prasan).. lps org tu siap bungkus.. aku hadiah kat... kat..  kat...

7. sebelum ni cm ada 3 je bear yg sll teman tido. skrg dh tmbh 1.. ptung kambing..ssah pl nk desribe..sblm tdr,smua elok je ada kt sblh....bl bngun tido..smua jatuh katil..slain ptung kambing tu, ada domo jg..

8. mak xhbs pujuk aku cat rmh wrna ungu..tggu la bila rajin.. =.=

9. dapur aku lg ceria dr smua bilik tidur dlm rmh sbb aku sk tmpal sticker kt dpur... gmbr bnga & buah smua cukup..mcm tadika

10. bila online,dh jarang buka lagu sbb dah bosan.xth nk dgr lagu apa lg..

Saturday, 25 June 2011

Ada apa dengan nama?





Setiap org kt dunia ni mmg ada nama masing2..  xkisah la even nick name @ samaran. Biasanya klu full name tu ada maksud masing2..tp stgh tu ada nama lain @ unik.. entry kali ni, aku bkn nak bgth mkna2 nama korg. Just nak luahkn pndapat aku je bg stgh org yg mmpunyai nama unik.. stgh org bgga tp stgh org malu.. yg malu tu,jgn la sebut nama dia.blh melenting xtentu psl..mcm kita ni gelarkan dia dgn nama bukan2 @ pggl dia dgn nama binatang (sori kasar).


Aku ni ikut mood jg..bila mood aku baik..aku mmg suka pggl org tu full name siap binti skali.. slalu yg jadi mangsa kawan2  yg rapat dgn aku. Tp kwn aku ok je..xprnh lagi yg histeria mngamuk lps aku pggl nama full name dorg.  contohnya Nadrah Syazana.. komen dia psl aku “suke pnggil nad dgn full name. Trharu tau.=)    “. Maybe dia xda prob ..kira nice la..yg prob dgn org yg ada nama unik.

Aku just nk crt pngalaman aku..ada la kwn ni..aku pggl dia dgn nama penuh siap dgn binti / bin..th apa dia jawab? Dia cm bls “ko apalah ada?!!!!!”. Jwb dgn nada xpuas hati.. tsentap jg.org pggl baik2..bknnya marah.rsnya xperlu la nk bls mcm tu. Tp aku mmg th knp dia nk melenting xtentu psl sbb nama dia &  nama ayah dia “unik”. Tp salah aku ke klu aku pggl nama penuh ko? Klu mcm tu, time sekolah2 dulu, bila cikgu pggl ko..ko bls mcm tu jg ke? Rsnya bkn aku yg prob..ko yg prob sbb xblh terima diri sndiri..klu ko xsuka org pggl ko dgn nama ko, ko nak org pggl ko dgn nama apa? Si cantik? Siti nurhaliza?  Jennifer lopez? Rihanna? Aishwarya rai? Akon?

 Kalau rasa2 malu tu, prg la tukar nama Katty Perry binti Akon.. xpun Aaron Aziz bin Bruno Mars..

Bg aku la...nama tu dah org tua kita kasi,respect sudah.. mgkn la setengah nama tu xda mkna.. tp nk bt mcm mn.. dh org tua kasi mcm tu..klu ko rajin, prg la tukar nama kt jbtn pndftaran. Mcm nama org tua kita jg,nama dorg pun atuk@nenek kita kasi..so, xpyh la nak malu dgn nama ayah@mak korg.. ni x,sensitif bebenor! Next time, bl korg bila dah ada anak..pndai2 la letak nama yg korg nak sgt & seelok2nya ada mkna.. klu aku, aku prefer letak nama anak lain skit dr org.nmpk different dr org..tp jgn la smpai memalukan bdk tu..

Mcm aku, nama aku NUR SYAHADA BT NORDIN. Nama aku tu pun arwah nenek aku yg kasi. Klu ikutkn asal nenek aku nak letak NURUL SHUHADA. Last2 mak aku tukar kpd NUR SYAHADA..mmg aku xnafikan , korg mesti familiar dgn nama Suhaida, Shuhada, Shuhaida @ apa2 yg lbh krg tp rasanya ssah nak jumpa SYAHADA..time sekolah rendah dulu, aku pelik dgn nama aku sndiri sbb aku rs xprnh  dgr nama mcm aku. Tp mkin lama aku suka sbb ejaan nama aku lain dr org lain. Ramai yg xth sbnrnya aku pantang btl klu org eja nama aku salah.tp klu org eja nama aku dgn nama SYADA aku still blh consider sbb sedara sebelah mak aku mmg smua pggl aku mcm tu... Nick name aku pun asal dr nama aku sndiri..tu pun mak&abah aku pggl aku dgn nama “Ada” dr kecil.. nama “Ada” tu pun jrg org pkai.. kdg2 aku mls nk introduce nick name aku sbb blh bt org keliru..tp nak bt mcm mn..time sekolah dulu, 1 sekolah dgn cousin..bila dia dh start pggl “Ada”..hbs kwn2 pggl aku ada jg.. time msk uitm dulu pun.. aku xintroduce nick name aku time first day dftar bilik.tp kakak sedara aku g introduce nick name aku kt roomates aku..last2 skrg smua pggl aku “Ada”.

Mcm adik aku yg last, nama dia NURSYAZLY BIN NORDIN . prnh skali time prg mn enth..ada org jual key chain,siap blh tulis nama..adik aku suka2 hati je suruh org tu tulis keychain tu dgn nama “MOHD SYAZLY”. Suka2 hati dia je..dia malu sbb nama dia ada NUR.dia rs nama dia mcm prmp.. last2 aku srh dia pdam.klu malu sgt dgn nama NUR tu.. xpyh gatal2 tmbah MOHD.. biarkan tulis SYAZLY je.. 

Nak ulang lg skali,aku just luahkn pndapat..klu korg nak terima..klu xnak pun xpe..klu rasa2 tercabar..silakan la bt blog & bls blik pndapat korg.. aku cm nak bgth hormatilah nama sendiri. SEKIAN~
There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...