Saturday, 3 September 2011

Tips Meramaikan Pembaca dan Meningkatkan Traffic Blog

Hi peeps!


Hari saya nak kongsi tips macam mana meramaikan orang view blog kita dan menaikkan traffic blog. Selain entry yang menarik,cara penulisan dan blog yang tidak menyerabutkan kepala, cara kita nak promosi blog pun kena ada srategy. Tu lah orang cakap marketing stategy. 





Salah satu cara nak naikkan traffic blog ialah ping. Apa itu ping?
Ping adalah proses untuk kita memberitahu bot / spider search engine bahawa blog kita mengalami perubahan. Sebagai contoh, setelah kita menulis entri baru di blog dan ping entri terbaru. Bot / spider seperti Google dan Yahoo akan track entri tersebut untuk di-index ke search engine mereka.Satu cara untuk tingkatkan trafik ke blog dan percepatkan entri untuk di-index ke search engine.  (kredit :  Ikhwanshah  )


Meh sini saya kongsikan tempat yang sesuai untuk korang ping! Ok, ready? lets go..






Fuh! Ada sapa2 nak pengsan? cukup tak 38 link ni? Saya rasa ni pun dah lebih dari cukup.. ni semua group2 yang ada dalam facebook.. Sebenarnya ada banyak lagi tapi buat masa ni cukuplah. Next time saya kongsikan lagi ok! Harap ni dapat membantu.. 
** Terima kasih banyak2 sudi baca entry ni..   :)

50 comments:

Amirrah Zawani said...

wahh banyaknya..
cepat2 klik utk join...
thanxxx :)

btw, selamat hari rayaa :)

ada sya said...

haha..saya pun baru je tahu..
trm ksh.. slmt hr ry.. :)

Zul Fattah said...

bapak r.. banyak gile..? apasal tak satukan semua ni..?

SyazwanSarawak said...

jangan lupa guna 2nd account. nanti terspam newsfeed friends lak :)

ada sya said...

zul : haha.xtau2..

syazwan : TQ! yup btl tu.. jgn lupa guna 2nd acc..lupa nak mention..

SANDRA AZWAN said...

Salam dear,

Life with sandra pun ade dekat situ..hehe, thanks

p/s: Selamat Hari Raya..;-)

ku-cit said...

info yang berguna ni...tq sbb bg tau...

ada sya said...

sandra :hehe..xpe,tlg kwn2 blogger.. slmat hari raya... :)

ku-cit : welcome..jgn lupa try lps dah siap publish entry... :)

Lam A'Aini (Oh Semut) said...

thanks sys . . ada bnyak group yg blom sy thu . . hehe . .sy dh join beberapa group . .

ada sya said...

semut : gud2.. sbnrnya ada byk lagi tp blm letak.. yg ni pun rasa dah byk.. klu ada ms, nnt sy tambah lg.. :) trm ksh ye sudi komen

Adam Ghedodin said...

Agak-agaknya siapa manusia pertama mencipta istilah 'ping' ni? Mungkin ada maksud tertentu dalam bahasa tertentu, mungkin saja sekadar istilah yang 'catchy'. Apapun entri yang menarik, teruskan menulis.

Jai said...

Banyaknya.. tenkiu2... :)

paihujey said...

wah,banyaknya group..tak terlarat kalau nak ping kat semua group tu..hehe

Urzain Hussain said...

perhhh banyaknya..

Ku Azhar said...

waaaa terbaekk!!!! :)

ShakRoil ewAnT said...

wah terbaek! penuh group dibuatnya!

kak zmah said...

Kena rajin...lah niBW

fiQ'Ra said...

thanks share ;)

Bizstudent said...

Banyak betul group...member group tu orang lain2 ke?.. hehehe :)

Just kidding...Thanks for sharing :D

Blog Perniagaan Internet

Ku Azhar said...

waaaa bnyk2!!

Razil Tahir said...

time kasih!
nice info for newbie like me... huuuu... :)

era kecik said...

banyaknye group... hurm~

ahowk orang islam said...

xcukup. xcukup, nak lagi(tengah pikir nah tambah ram laptop) hehehe.
terima kasih..

Alongxp said...

huwallawei... 38 tu... banyak gile...

Ayu Na said...

tq! :)

Syaffroni Affandy Safar said...

saya tahu dua tempat je ...huhu ^_^

amirnawawi said...

Perghh!! Bapak banyak kot.. Tapi ping jer pom xguna jugak kalau orang xnak baca blog kita

Aliff Haikal said...

thanks :)

Acik said...

alaaaa... saya dah join tp traffic tak naikpun. buat banyak noti kat fb jer ... :(

ahowk orang islam said...

saya nak tanya la.. ping tu sekadar istilah kan??? kalau ping yang betul.. makna dia lain. sy ada la kot kerja kat 1 syarikat telko ni dlu.. kami setiap kali nak test network, kami ping dlu line tu ikut ip tertentu. jadi kami boleh tau kat servr mna yang problem.. ping boleh kata program jugak.. tu kot ada software ping test dgn pinger.. maaf sekadar ingin tahu.. sy kan baru jer..
;)

maszull said...

assalamualaikum ....wah byk nyer kalau dah byk2 ni dah x tahu yg mana satu yg nak di postkn...kenalah pilih yg mana yg sesuai jer...:)

Fendy said...

patot kene buat..Blog in One

Neverwanted said...

nice tips. :D

aiyang said...

wahhh..banyaknya...kena rajinkan diri nih...tq 4 de info...lalalal~~~~

Pisyek said...

ceh, sume grup fb ke? ingat direcktori mana tadi.. keh keh keh..

nice collection btw. xD

Latest project: Lensa Pisyek

Anastasyea Aida said...

Banyaknya .. =)

www.anastasyea.com

ILA HonEyBuNNy said...

fuhhh..

banyaknya link....thanks untuk tip neh..;)

Tukang Kentut said...

banyaknyer... dah join semua ker?

yad'z said...

rajin nye kamu link kan group blogger... =)

ZYASH said...

Jom kita terjah....

♕ Mr.IX ♂ said...

"hohohoho! meluaskan empayar pembaca blog semua",Kata "(☞゚ヮ゚)☞ ♛ Mr.Ix ♂ ☜(゚ヮ゚☜)"

hana said...

pergh..
mahu berdarah hidung tgk link yg byk tu..

niniy said...

mak aii banyaknye..thax for info.=)

dinnah said...

good info. thanks

Apeach said...

Nak share senarai-senarai blog ni di blog sendiri boleh tak?:D

Mia LiL Shop said...

thank u for the info
jom usha blog sy mialilshop.blogspot.com

faizal said...

terima kasih di atas tip yang berguna ini

AinHawani said...

wahh..sangat bagu usaha ini. tq! sy freshie here, jd agak kebengongan cara2 nak ping. yr entry helps a lot^^

lalabiestory said...

Kat mana nak ping tue??maaf tuan tanah budak baru belajar

Sila lawat blog saya ya pelbagai info kesihatan ada😀

feral said...

Menarik
Kunbal y :)
piyoh.ga

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...