Thursday, 9 February 2012

Siapa yang Stalk Facebook Korang?

Hi!

Mesti ramai tengah cari macam mana nak detect orang stalk facebook kita kan? Sebelum korang terus baca apa yang aku tulis ni..minta maaf kalau korang rasa cara ni tak berapa menjadi..  jangan marah2 ok! Kalau nak dapat exactly susahlah unless korang kerja dengan company facebook tu sendiri.

Macam kita tahu sekarang ni, facebook sebenarnya involved our privasi tapi certain information kita di “reveal” ke third party yang mana akan menjual product and services kat korang.. Korang sendiri pun boleh tengok iklan-iklan  kat sebelah page korang memang kadang kala sama dengan need or information korang.

Ok, berbalik macam mana nak tahu sapa yang stalk page korang..dengan hanya beberapa klik atau refreshes, korang akan dapat detect/predict siapa yang most recently view page korang. Of course, stalker ni tak exactly stalking korang but they are watching you!


Ada 3 Cara Nak Detect Siapa Yang Rajin Stalk or View Page Korang...

Cara Pertama :

·         #  Refresh profile/page korang and lihat friends mana yang appear again and again kat page korang. Secara kasarnya, friends ni lah yang selalu view page korang the most over a given time period.

Cara Kedua :

·          Cara kedua invite semua friends dalam sesuatu event di facebook. Kan time kita invite orang pergi event ada 3 column (1) People who have accepted your invitation.. (2) People who are still waiting to reply.. (3) People who have reject your invitation.. Antara 3 coloum yang dipaparkan, korang dapat tengok top friends/person yang akan appear di setiap kategori di mana mereka kemungkinan rajin tengok page atau gambar korang.

Cara Ketiga :

#  Cara ketiga ni agak menarik sikit.. korang pergi kat search bar, try taip huruf pertama di setiap alphabet. You will see that the first name which appears is either likely the last person you looked at, or if that is not the case, it was the last person who looked at you!

Secara kasarnya, korang perasan tak kat sebelah page kita ada friend suggestion..Kebanyakkan orang-orang ni kita tak kenal tapi MAYBE looked at your profile. Kalau korang tengok someone yang langsung tak da mutual friend dengan korang..better korang watch out, because you might have a stalker on your hands.


Cara ni sebenarnya agak simple..korang janganlah expect yang extra ordinary sangat.. takdalah bila aku cakap kita dapat detect sapa yang stalk..bersusun-susun nama stalker berserta tarikh dan masa.. (kalau aku tahu sedetail2nya, aku pun fikir 10x nak reveal kat kat korang sebab takut Mark Zurkerberg ubah facebook..hehehe...berangan pula..ingat senang ke nak dapat?).. cara ni better dari korang join application entah apa-apa dan buat spam kat home member lain...betul x?kalau nak membukti sahih ke tak cara ni..try la set up beberapa fake account atau minta kawan tolong dan try..tengok sama tak result.. aku dah jumpa 1 forum yang bincangkan hal ni...lebih kurang 95% setuju dengan kenyataan berkenaan~~~

# nak bagi tahu ni tapi segan... kalau korang nak amik bulat-bulat apa yang aku tulis dan letak kat blog korang boleh tapi kasi la kredit..kecik hati..banyak kali dah tengok orang amik tapi.... 

Credit : ScientificBlogging


12 comments:

Farah Hanis said...

Thanks for sharing :)

hana said...

ye ke??
erm..
=D

Anonymous ™ said...

Thankz

nia marlissa said...

boleh try lah nanti

anis pauzai said...

nak copy ! pastu credit kat : http://adasya.blogspot.com/. okay ? :D

Farah Syaza said...

Ak sy terjebak. Dah try ^^

nu'y said...

maceh kak ada..=)

Qarr Jalil said...

woa..nice info :)

farah139 said...

ada, farah dtg...hahaha, wah nice tip, tapi apesal try cara ketiga jumpa orang yang kita duk tgk..kihkih..yang lain xtry lagi.thank 4 info =)

19alibQ81 said...

Mcm mna nk tau sape2 fren kite tgh on9?...btw artkl awak mmg osem...ada kebenrannya...

Anonymous said...

yang care pertame tu mcm mane.
tak faham sangat

nufita lailly said...

TAK PHAM LAH..BOLEH JELASKAN DLAM BHASA MLAYU TAK..PLS..

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...