Friday, 10 June 2011

Mari Menjahit Manik!

Xth knp sjk kblgn ni, mls pl nk menaip utk blog. Tgn ni rs mls je nak taip.. rs nk tdr je.. padahal byk je idea nk tulis.. 

Ingt kali ni nk bt blog psl jahit manik..ni kes sj2 je..hr2 dduk rmh.asyik online. Nk jg bt bnda lain jg..sblm trs crt psl jahitan manik.. just nk ucap TQ kpd smua2 yg sudi singgah kt blog yg xseberapa ni..sgt2 hargai..kdg2 terfikir jg apa la yg aku merepek dlm blog ni..lps penat2 taip, rs mcm nk delete pl..TQ jg kpd yg bg idea psl nak bt tajuk apa... 

TQ kt Dorris sbb bg idea srh bt tajuk psl kucing.. bgus jg idea tu.. (ingt nk print screen tnjuk chat aku dgn Dorris tp enth knp laptop ni xblh nk bt.. ada sp2 blh tlg?)

TQ kt Salwah bg idea srh bt tutorial pkai selendang.. dia nk bljr cara pakai selendang time aku kt pulau perhentian.. hebatnya request.. segan la nk bt video..sah2 aku tkial2 dpn ngajar pakai tudung..org sll pakai selendang 5-10minit.. nnt aku ajar smp stgh jam.. yela..elok2 dah pkai tb2 senget..buka blik selendang tu.. blh dh siap pin, rs xpuas ht..buka blik.. smp bila2 xhbs.. salwah, nnt la Ada try cr dlm youtube..nnt Ada bg kt salwah ye..

TQ kt Eada..bdk kecik ni lg comel..srh aku bt tutorial jahit manik.. klu stkt post gmbr2 tu blh..tp jgn minta srh bt video..xberani lg..sy bdk br bljr.. :) xtergamak nk bg korg tgk video jahit manik tu..hahahah~

Ok2, bertenang smua...jom kita story mory psl jahit manik..

Sebenarnya minat nak jahit manik dtg time aku praktikal lg.. tp time tu mn ada ms.. siang kerja.. mlm kn siapkan research.. jd bila praktikal dh hbs..byk la ms nk bt smua ni.. 

Lgpun smngt aku bkobar2 nak bt jahit manik lps mak xbg aku ikut kwn g klas swimming.. dia ckp bljr mnjahit dulu..dh pndai br blh msk klas swimming... aku ingt lg dialog aku dgn mak..

Aku : mak, blh x Ada nak msk kelas swimming? RM200 je sbulan..ada byr la guna duit ada sndiri..
Mak : tok sah la.. bljr la bnda lain..masuk kelas mjahit tu ha...
Aku : Ala mak..Ada byr sndiri..Ada xmnta mak byr pun..blh la..
Mak : bljr dulu mnjahit.lps tu br blik klas swimming!

(aku pun trs lari msk bilik..)kot2 la mak aku nak pujuk mcm crt indon kt tv tu..ktuk pintu slow2 & msk bilik..belai2 rambut aku & pujuk.. hmmm~hampeh!  Xda kerja mak aku nak bt..xpyh tggu aku bhnti merajuk.nnt lapar, pndai la aku kluar bilik...
mak srh msk klas mjahit..aku ckp blh.. tp aku nk bljr jahit baju kurung tp mak srh jahit langsir..asihh~ konflik lg kt situ..

Demi mngubat hati yg lara ni, aku g beli manik g jahit kt baju kurung lama aku..dlm hati ni terfikir jg..aku ni hangat2 tahi ayam je ke..kang beli nnt mls nk bt pl.. xsgka beli manik ptg..mlm tu dh bsmngat bt smp ke keesokan pg.. =.=

Ok, meh sini nk kenalkan alat2 utk jahit manik..

~ benang, jarum & manik~

termasuk la...
gunting...

 mula2 pilih la baju mn yg korg nak jahit..

~ aku pilih baju ni..baju lama time kt uitm srwk dulu~
~ gmbr time kt srwk.. tudung pun fashion bawal~

utk kali ni.. aku cm nak jahit kt area pengelangan je.. jahit pun simple.. bila aku ckp nak jahit manik..korg jgn la imagine yg extravaganza sgt..xda la aku nk jahit bunga2 yg hebat @ rama2 ke.. aku xda pendidikan formal dlm bnda2 ni (ayat skema).. bt pun just nak hilangkn rs boring..

~ kita jahit kt pgelangan tgn je tau.. dlm bulatan kuning tu~
aku cm jahit yg biasa2.. just nak practice.. nk jahit mcm ni pun take time.. skit blkg xpyh crt la.. klu berjam2 ddk bongkok.. sp je xskit.. penat dduk.. meniarap pl.. tp bila fkir bhaya pl.. kang dibuatnya mata kena cucuk dgn jarum.. naya je.. utk bt jahit sblh pgelangan tgn pun ambil masa 4 jam.. so, no wonder la kenapa upah jahit manik ni mahal..  seingat aku, aku jahit manik ni start pkl 11 mlm.. hbs dlm pkl 3 lbh.. skit blkg tu xpyh crt la.. lps pkl 3, ada hati main fb kjp..last2 tidur lwat..esok tu kn tlg mak msk.. mak kt dpur dh start potong2.. aku pl g sandar kt meja mkn & tidur. aku cm bgth ngantuk sbb jhit manik. lps tu mak bising.. "org srh jahit manik bila free.. ni jahit manik mcm esk nk pkai g raya pl"..

ok, byk aku mbebel..dah tgk ni. hasil xsberapa.. 


ni la hasil dia.. biasa2 je kan?


ni gmbr zoom.. tp xblh nk zoom sgt sbb xbrp clear





nk bt bnda ni pun kena ada rujukan.. aku bt bnda ni based on baju raya aku dulu.. jap nk tnjuk..

baju raya xingt thn bila..


gambar pergelangan tgn tu...

even manik tu nampk simple..jahit pun main jahit..xda seni lgsg tp baju hijau aku beli tu lbh krg RM130.. aku rs sbb upah jhit manik yg mahal tu.. so, dgn berbekalkan manik murah & sedikit kerajinan..baju korg pun blh nmpk bling2 & nmpk mahal..xda la nmpk kosong je kan? : )

lps je siap baju maroon kt atas.. smngt aku still bkobar2..aku g cari baju kurung lama lg.. nah! tgk la mangsa seterusnya...
~ kali ni, aku cm nak bt manik kt area bunga tu je ~

bg aku, utk jahitan kali ni xberapa ssah mcm yg first tu.. mgkn dh byk kali bt practice tu yg rs ok kot.. agaknya.. xda bnda nk crt pn..aku just tnjuk je la hasil dia ye.. aku cm ikut bnga kt area pergelangan tgn..bkn xnak bt smua tp ssah nk iron baju ni..nnt klu kluar baju bling2 tp nmpk kedut2 pl..


~tgk  bunga kt hujung tgn tu~
~ ni gmbr zoom..clear x? ~


aku xdpt nk tnjuk gmbr baju tu full set sbb xbrp clear sbb aku jahit manik kt area 2 blh tgn..xberapa nmpk sgt.. harap gmbr yg zoom ni pun dh ok kot.. nk jahit bnda ni sekejap je..sblh pgelangan tgn ambil ms 2 jam..tp tu pun blm siap lg.. nak jahit kt area lain pl..maybe kt leher..tp benang wrna merah dh hbs.. so, ni je la mampu aku tnjuk.. hehehe

lps ni ingt nk jahit manik fashion lain pl..maybe mcm ni...

~ nk try bt bentuk ombak2 pl..hrp2 xsenget~

~ jhit manik ni aku upah jiran aku bt..dia muda setahun dr aku.. dia bljr pun tgk baju je..lps tu pndai2 sndiri bt ~

sbnrnya enjoy jahit manik ni wlpun sakit.. kdg2 tgh fokus jahit, rs hilang skjp mslh..rs addicted sbb ni la slh 1 cara nk lupakn mslh... smbl jahit ni sempat pl layan metallica.. sewel btl.. tb2 teringt time kt rmh sewa..aku sndiri pun xth mcm mn blh terminat lagu2 mcm ni..smpaikan lagu bingit mcm ni pun aku blh dgr smp tertidur..housemate aku pun pelik.. :P sorry pza khir!




10 comments:

KD said...

hoho.. setelah sekian lama tak baca blog Ada... Segan plak Ada mention nama saya di sini.. hehehe... Tapi harus plak saya bangga,sebab bukan senang dapat munculkan nama saya kat blog Ada.. :-) hihihihi...

Ada, nak tanya, time Ada jahit manik tu kat baju, macamana Ada buat corak dia? Sbb plan nk jahit kat bju kurung, tapi takda panduan plus tak tau mau guna manik jenis apa.... any idea ka?

ada sya said...

dorris.. aaaaaaaaa...sorry.mcm mn la blh tercicir komen dorris ni.. bgga/ ehem2..ada pun bgga kalau dorris bangga.. yg jahit manik dorris tnya dulu dah try ke?

Anonymous said...

This post will help the internet people for creating new web site or even a
blog from start to end.
Visit my web blog - Genital Warts Cure

Anonymous said...

I constantly spent my half an hour to read this website's articles or reviews all the time along with a cup of coffee.

Visit my webpage :: domain names for sale

Anonymous said...

It's going to be finish of mine day, however before end I am reading this wonderful piece of writing to improve my know-how.

My web site :: top auto insurance companies in california
My web page :: top auto insurance companies in california

Anonymous said...

Magnificent web site. A lot of useful info here. I'm sending it to several friends ans additionally sharing in delicious. And certainly, thanks for your sweat!

Feel free to surf to my page: sex on webcam

Anonymous said...

Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for?
you made blogging look easy. The overall look of your
web site is fantastic, as well as the content!

Here is my blog babefeeds.net

Anonymous said...

You made some decent points there. I looked on
the net for additional information about the issue and found most people will go along with your views
on this web site.

Also visit my web page www.wildpartygirls.org

Anonymous said...

This design is steller! You most certainly know how to keep
a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my
own blog (well, almost...HaHa!) Great job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.
Too cool!

Take a look at my site - Vintage Porn Videos Page 1

Anonymous said...

I am actually grateful to the holder of this web page who has shared this fantastic paragraph at at this place.


Also visit my web site pornfree porn videos

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...