Thursday, 25 July 2013

Jahit + Mengelamun = Excelent


Ok,Dah lama sebenarnya aku belajar menjahit..sejak awal bulan 1 tahun ni..semua tu bukan asalnya dari minat..aku lebih berminat belajar memasak, buat kek atau pun make up.. tapi sejak sekolah menengah, asal tengok iklan kelas menjahit mak selalu suruh masuk tapi aku ingat mak main2..aku cuma cakap tak nak..tak suka...tak minat..

Tak sangka habis je master, terus sambung belajar..maksud aku belajar menjahit.. sekarang dah kerja pun still kena belajar menjahit... tu semua kehendak mak..nak sangat suruh aku belajar..

aku cuma nak cerita hal minggu lepas, dah jadi kebiasaan kalau menjahit, aku lebih suka diam dan buat kerja...  Sebenarnya sambil2 menjahit tu, sebenarnya otak aku memang ke lain..tangan je bergerak..fikiran dah melayang~~ dah melayang ke mana entah..tiba2 aku dengar suara..


" I tengok U aaaa memang manyak sabar.. jahit pun manyak lurus.. biasanya orang baru macam U cepat give up..U ni memang patut buka butik.. U ni dari kicik2 memang suka jahit ka?  "


and i was like...

Haaa??????????? Sabar??? Butik?????????

Terdiam aku kejap..tak sangka untie yang mengajar aku jahit cakap macam tu.. aku tak tahu nak reply apa.. aku senyum & yang mampu terkeluar dari mulut aku "ye untie,minat la juga dulu2"..nampak sangat autanya..

aishhh! dah 7 bulan aku belajar menjahit..rasa macam sekejap je.. kadang2 tu aku pun lupa apa yang aku belajar..teruk kan? sepanjang berbulan2 aku berlajar, aku dah boleh sikit2 jahit baju kurung, baju kurung moden dengan kain payung, kemeja , kebaya , langsir & sarung bantal... tak pandai mana pun.. boleh la... sekarang aku gigih jahit baju untuk pergi kerja.. mesti buruk! hahahaha..kalau baju tu senget sana sini tu sah2 la aku yang jahit..hehehe...aku cerita pun berdasarkan pengalaman sendiri..pergi kerja pakai kebaya yang aku jahit.. bila dah sampai kerja baru aku perasan aku jahit senget..hahaha..tapi ok la first time kot buat baju kebaya.. .oklah,bye..malu nak kutuk diri sendiri lagi..




Saturday, 1 June 2013

Goodbye My Lover

Just randomly tiba2 teringat 1 lagu ni & aku terus search kat youtube.. Terus teringat  zaman dulu2..

Lagu apa?

Lagu ni ---->


James Blunt - Goodbye My Lover


Kalau nak cakap bab teringat tu bukan pasal "MAKNA" lagu tu tapi cerita lain sebalik lagu ni.. Dengar je lagu ni, first yang terlintas ialah kawan aku "Nad".. lagu ni time aku study kat UiTM Sarawak.. 

Dulu kitorang rasa lagu ni agak funny..maksud aku melodi lagu.. setiap kali dengar mesti kitorg gelak.. tapi biasalah benda yang kita tak suka..mesti benda tu yang paling senang lekat kat otak.. Bila aku nyanyi lagu ni mesti Nad bantai gelak.. AHAHAHHAHA... setiap kali teringat hal tu, aku boleh ingat lagi time tu Nad tido bilik aku & aku still boleh ingat susun atur bilik aku kat UiTM Sarawak.. rindu giler time tu!

Dulu masa kenal dengan Nad, dia introduce diri dengan nama Nadia tapi aku yang memandai panggil dia dengan nama Nad...Akhirnya lekat sampai sekarang.. sampai semua panggil dia dengan nama Nad.. Yang kelakar bila ayah Nad call hset dia.. Time tu Ida yang tolong angkatkan phone Nad.. Ida cakap "Nad tak da, nanti saya bagitahu dia".. Bila Nad call ayah dia balik, ayah dia mampu gelak je & siap tanya "Apa nama Nad2? Nad Skru?".. Dah bosan pggl Nad, aku letak nama Che Nad pula.. suka suki je ubah2 nama orang..

Dulu aku suka kenakan Nad sebab Nad ni memang baik.. pernah kitorg berlari kat level kolej gara2 aku tukar lagu kat friendster dia...sapa suruh tak log out? aku memang tunggu masa je...dulu time dalam flight, dia bawa roti kelapa dalam flight & konon2 nak curi2 makan..tapi aku suka kacau dia, aku cakap dalam flight ada cctv.. gelabah betul dia...
Dulu dalam flight juga,kitorang bukan lapar sangat tapi saja kongsi duit beli nasi goreng & sate.. makan kongsi2...Ya Allah  rindunya..

ahhhh! sekejap je masa berlalu...hampir 8 tahun.. lagi 2 tahun nak masuk 10 tahun.. even dah bertahun2 berlalu tapi rasa macam semalam je.. 

Kiri : Nad, Wani, Xkenal & Ida 

Wednesday, 1 May 2013

Aprilku yang berlalu (ayat tak boleh blah!)

ok, hanya entry pendek untuk permulaan mei ni.. banyak juga perkara2 termiss untuk aku sumbat dalam entry bulan april & 1 benda pun aku tak update...sudahnya, aku just cerita gitu2 je untuk entry awal bulan ni..nanti ada masa, aku cerita berjela2 lagi ye.. :)

1. kalau tak silap aku, akhir bulan 3 ke awal bulan 4 ada career fair kat Mid Valley. Jadi peluang dah ada mesti la aku nak pergi.just cuba nasib..lagipun dah 3-4 bulan aku asyik goyang kaki kat rumah.. asyik jalan je kerja.perabih duit... nak suruh aku drive pergi sana memang taklah.. nak cari parking lagi.. so, aku ajakla adik teman pergi naik KTM.. tengok2 last minute dia cancel sebab dia baru teringat dia ada latihan persembahan keyboard kat sekolah.. haiya!!! tak pasal2 kena pergi sorang2.. aku bukan rajin sangat naik KTM ni, tak pasal2 kena tanya orang bagai..huh!

Dalam banyak company kat situ, serius aku tertarik dengan 1 booth sebab...hmmm..sebab.... company tu dekat dengan rumah aku.. just hantar resume cuba2 nasib... 

tak lama lepas tu, dapat call pergi interview..aku ingat lagi tarikh interview tu 8 april..nak cakap mengharap tu adala juga.. sebenarnya ada benda vengong yang aku tersasul time interview tu..rasa nak tampar je muka..bila aku cerita kat mak & kawan2 aku semua gelak macam apa je.. nanti aku cerita ye.

10 april dapat call.. aku dapat offer kerja! yeayyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy... ni la first kerja aku selama hampir 26 tahun hidup..lepas SPM dulu aku xpernah merasa kerja sebab abah tak bagi..dia hantar aku ambil lesen, masuk kelas komputer..hntar masuk kelas tu..kelas ni... =.="

happy memang happy tapi aku dah kena tinggalkan ritual aku time menganggur dulu iaitu pagi2 dah tepacak depan movie cinema sambil pegang chicken roasted subway.. heavan betul tengok movie tu..dengan orang tak da... oh lupa nak cerita, sebelum pergi mestilah aku kena masak & basuh baju baru boleh pergi.. biasanya pukul 8 pagi, orang kat dapur sibuk prepare breakfast.. yang aku sibuk siapkan lunch untuk family..dah settle semua,jadi baru pergi dengan senang hati..

berbalik cerita tadi, 15 april aku report duty.. sekarang ni dah 3 minggu aku kerja kat sana.. cepat je masa berlalu kan? oh ye... untuk kerja ni aku kerja kat human resource department tapi kat sini dorang panggil Human Capital Management.. 
aku kerja kat bahagian training.. nanti agak2 dah ok kat area ni..ingat nak belajar kat bahagian lain..mungkin employee relation, recruitment & macam2 la...tapi kalau bahagian teaching permit aku kena fikir 100x lah... macam azab je.. Bos aku sendiri cakap aku bebas nak belajar mana2 bahagian dalam HR ni.. ohsem! Alhamdulillah bos & kawan2 kat sini memang baik..peramah.banyak cakap... kelakar gila..best2!!


- Training & Development-

Disebabkan tempat kerja aku ni dekat dengan rumah, dah macam kemestian pulak bila setiap kali lunch aku mesti lari balik makan kat rumah..  kadang2 ada kakak kat opis (kak ju) banyak kali merayu jangan balik.. dia ajak lunch sama2.. tapi macam2 alasan aku bagi..aku mesti cakap 
1. "saya homesick la kak..saya mesti kena balik".. 
2. "saya nak sembahyang zohor  berjemaah  dengan mak saya ni".."
3. "mak saya masak special harini..saya kena balik..nanti adik saya habiskan".
4. "mak rindu.dia call suruh balik makan.."
5. "akak pernah dengar tak home sweet home? jadi saya kena balik ni"
semestinya dia tension dengar alasan aku..hahahaha... 
baru2 ni kak Sangeeta cakap kat aku.."dulu kau diam je.. sekarang dah banyal cakap ye!".. oh..statement tu cukup membuatkan aku tersipu2 malu.. 


untuk first gaji ni, aku belanja family makan besar kat Restoren Cina Muslim Mohd Chan, Bangi..sedapnya~~ dalam banyak2 lauk, butter prawn menjadi idaman hati sejak dulu... harga sepinggan RM25.. yang ni aku rasa memang berbaloi.. udang kan mahal.. nak buat hiasan atas tu pakai banyak telur.. sangat berbaloi..

banyak je lagi aku order tapi nak cerita pasal butter prawn je..

Butter Prawn

2. 13 April 2013, tarikh aku pergi exam PTD kat SMK Dato Abu Bakar Baginda. Untuk exam ni tak lah mengharap sangat tapi apa2 pun usaha tu penting.. jadi sebelum pergi exam tu buat la ulang kaji sikit..  Ketua pengawas tu kata tahun ni 66 ribu orang ambil exam PTD.. ramainya... tapi tak pe.. kalau ada rezeki, adala..kalau tak da..try lagi next time..

hmmm...ketika aku taip entry ni, dah pukul 11.50 malam.. aku mesti tidur..esok kerja.. bye2..

**aku ingat lepas ni setiap kali entry, aku nak selitlah lagu yang aku rasa aku best.. bagi korang tak best tak pe, yang penting aku nak juga letak!

Dulu aku selalu dengar time adik practice gitar..tapi time tu aku rasa so so je... tapi sejak akhir ni..minat pula.. siap boleh hafal lirik ni.. acane tu? 

Tadaaaaaaaaaaaaa... lagu Wonderful Tonight - Eric Clapton..  enjoy!



bye! :)
**konon2 nak buat entry pendek..panjang juga..
zzzzZZZZZZZzzzzzzz~~~

Thursday, 28 March 2013

Kerja or sambung study?


Aku suka create dilema dan aku sendiri terperangkap dalam dilema tersebut (ok, ayat mestilah macam dalam filem ok!).Hahahahhaha.... not exactly, just terfikir kalau aku kerja apa aku dapat.. kalau aku sambung PHD apa aku dapat..


kalau ikut kata hati, lebih ke arah sambung study.. kalau ikut akal mestilah kerja.. nak bayar hutang PTPTN bgunung2..

Terima kasih Allah, aku dikelilingi orang2 yang mengambil berat..ada yang bagi idea dan nasihat..Ada yang suruh aku kerja dulu.. ada yang suruh aku apply kerja lecturer, apply scholarship dan sambung PHD.. tu baru sikit, kalau ikutkan banyak lagi.. tu belum idea mak ngah aku..dia beria2 suruh aku apply jadi pegawai tentera..ok,mak ngah.. nak pengsan please! :P

Aku tahu kerja tu mulia tapi tapi tapiiiiiiiii...... hmmm..macam nak cerita ye..aku tak kisah sangat sebab kecik2 dulu aku pernah la TERMINAT benda2 ni... ni kes abah dulu abah selalu bawa aku & adik pergi tempat kerja dia (TUDM Sungai Besi)..tapi aku tak sanggup gunting rambut! sebab aku sendiri dah tengok rambut mak su aku masa mula2 dia masuk pulapol dulu..sangat pendek macam laki.. Ok2,agak vengong sikit alasan aku tu.. dah 5 tahun aku simpang rambut dan benda tu buat aku berkira2.. ok, xnak cerita lagi alasan aku tu! Agak geli.jijik.. annoying..

Dalam wassap, aku ada group dengan kawan2 master aku.. adalah aku main2 tulis nak apply tentera.. just suka2..sebab semua jenis gila2..memang kebiasaan aku, aku memang suka cerita kat mak apa yang aku buat..apa yang aku sembang dengan kawan.. aku cerita nak apply jadi tentera..hanya main2.bukan serius pun.. tak sangka mak aku cerita kat abah  dan abah ketawa dengar..tq mak...sekarang aku tengah terfikir sama ada rahsia aku sebelum ni mak ada tak terbocor kat abah.. :P





Sekarang, aku still tak tahu nak kerja or sambung study terus... tapi bila fikir masak2, better aku cari kerja , apply schorlaship dan sambung study.. kan? Mungkin tu yang terbaik.. insyaallah tercapai..amin..amin..semoga masih ada kesempatan merasa semua nikmat tu..

Mak aiii..cantiknya.. mungkin aku patut fikir balik kata2 mak ngah ..boleh amik gambar cenggini.. hahaha..

Wednesday, 27 March 2013

Diet oh Diet..


Hai!!

Biasanya bila orang dah lama tak update blog, mesti dia cakap “sorry..lama tak update blog..busy lah”..

Kalau macam situasi aku, patut ke apa guna ayat macam tu? Oh ok!  Bagus terus terang jelah kan?

“sorry...lama tak update blog..kemalasan melanda”... wah! Jujur dari lubuk hati ni.. 

Disebabkan malas lah, aku suka postpone diet aku.. konon2nya nak start minggu depan, bila dah sampai masa mesti esok la..bila esok, esok lagi..lagi..lagi..dan lagi..sudahnya macam tu juga.. even aku suka postpone diet, tapi rajin pula pergi jogging, cycling & aerobik.. macam mana tu?

Last2, 26 march aku memang kena paksa diri ni diet juga.. Oh ok, sebelum ni, aku boleh dikatakan obses dengan diet nasi.. tapi semua on off..on off.. aishhh!! Susah nak cakap..sayu hatiku mengenang..

Diploma : Benda ni jadi time semester terakhir kat uitm, dari awal sem aku dah terikut2 dengan idea kawan aku (Azie & Nur).. lebih kurang 6 bulan aku diet nasi & banyakkan berjalan.. in the end, berat turun almost  13kg.. ok, ulang suara.. 6 bulan je tahan.. lepas tu out! Berat naik balik..

Praktikal : seingat aku, aku diet nasi lebih kurang 2 bulan lebih.. stiap kali lunch, aku mesti bungkus bayam & ikan keli.. kiranya tu lauk favourite aku time tu walaupun tu la first time aku makan ikan keli..  bila makan kat office, haruslah aku sorok2 makan  sebab aku malu orang tanya mana nasi aku.. bila kakak2 office tanya “tak makan nasi ke?”.. aku mesti cakap “dah makan dah kak, makan nasi dulu..yang sedap makan last”.. mesti dorang cakap “banyaklah! Macam orang tak tau”..

Master : ok, aku tak ingat ni sem ke berapa aku diet..maybe sem 1, sem 2 @ sem 3.. serius aku tak ingat.. sama juga.. aku mampu diet nasi 2 bulan je..lepas tu semua kek, aiskrim, fastfood aku telan.. ok, sangat2 tahi ayam..

Bulan puasa tahun lepas: aku rasa ni paling extreme pernah aku buat.. selama sebulan, aku cuma minum air kosong untuk sahur..menu berbuka aku cuma laksa atau mihun sup semata2.tak da kuih, tak da roti john.. (puasa ke tak puasa, aku still diet.)

Master : ni time aku part 4.. semester terakhir aku kat upm &  benda ni jadi tahun lepas.. aku start diet bulan february 2012 dan mampu tahan sampai bulan november 2012 juga..lebih kurang 9 bulan aku tak makan nasi..tapi diet aku terhenti kat situ sebab time tu aku ada aktiviti kat Port Dickson. Sampai je sana, terus dorang hidang nasi goreng.. aku dah teragak2 nak makan ke tak..kalau tak makan, pengsan pula.. lebih2 lagi lepas makan, semua kena masuk hutan..Time tu, Mei Shan tak henti2 offer biskut dia kalau aku tak nak makan nasi.. sweet gila Mei Shan ni.. Lama la juga aku fikir..kawan2 semua nasi dah tinggal separuh..dengan berat hati aku telan juga.. tapi tak sempat habis pun sebab aku lembab sangat! Orang dah nak masuk hutan.. last2, aku dah xboleh tengok nasi.. nasi beriani, nasi campur semua aku makan.. serius.. konon2 lepas balik program  nak sambung diet tapi sampai sekarang lingkup..

NOW!! 26 March 2013.. aku kena paksa diri juga... sebab aku nak konvo bulan 10 ni!! Yeayyyyyyy... tak sabar nak baling topi..tak sabar nak dapat bunga.. tak sabar nak tengok meera & syu jalan tkedek2 pegang perut (pregnant) atas pentas .....(semoga meera & syu tak baca).. Gambar konvo aku sebelum ni macam2 versi ada.. versi muka berminyak.. pipi tembam. So, biarlah kali ni nice2 jelah..

Mesti  korang cakap dalam hari “Baru sehari diet dah kecoh buat entry!”.. haruslah aku kecoh sebab ni je buat aku fikir 100x nak makan makanan tak sepatutnya... .aku ni kena black & white baru nak ikut..kalau aku bt rule, nanti aku sendiri yang langgar.. bila la aku dah letak dalam entry,aku kena la ikut.. malu la aku langgar apa yang aku dah cakap... Hehehe.. oklah, tu je.. bye2

**Note : tak semestinya diet nasi ni sesuai untuk semua orang..tu bergantung pada diri masing2.mungkin diet aku dulu2 tu macam tak sihat tapi what’s past is past..Let go of the past and embrace the future.. kali ni aku nak try diet atkins pulak! Hip2 hoorayyy..







kalau terjumpa aku makan entah apa2 kat luar, please jangan hina.. tolong belikan ubat kurus sebab nampak sangat perjuangan aku dah berakhir.. taklah..gurau..



Tuesday, 5 February 2013

Kad dari Hana

Tengah gigih kemas bilik, tiba2 terjumpa kad dalam laci... 





oh..kad birthday dari Hana.. dah lama kad ni dalam tahun 2011..aktiviti kemas bilik tgendala kejap.. aku pun buka la kad tu..



Mesti susahkan kan dah baca..tak pelah, aku taip balik.. :)


"Happy..Happy Bday to my dearest friend Nursyahada

Hai Ada.. tak sangka dah dekat 8 tahun kita kawan kan. I'm glad I know u!!! Please know that I love u So much.. and hope our friendship will last forever.. I know this couple of years are being very tough to you. please stay strong.. aku doakan kita berdua akan jumpa jodoh kaya, beriman, hensem.. hahaha.. remember ko kawin aku nak jadi pengapit ko!! nak juga!! belajar rajin2.. tak sabar nak dapat master sama2.. tak sabat nak balik malaysia lepak kat Sunway makan kebab dengan ko.. huhu.. take care..miss u.. love u bff!!

p/s : i hope u like my present for you...


Kawan ko yang baek & Cun
Hana "


Touching kan? aku tak boleh baca kad ni selalu nanti hilang feeling.. Lagipun Hana ni bukan jenis senang nak express..bila sekali dia cakap terus bermakna menusuk2 hatiku (erk!!..ayat aku...)..

Time ni, Hana tengah ambil master kat Dublin,ireland.. Present yang dia maksudkan Best Present Ever From Ireland..

tapi sekarang Hana dah balik Malaysia.. tapi still jarang nak jumpa..aku sempat jumpa dia sekejap je baru2 ni..tu pun sebab aku pass buku law kat rumah dia.. untuk tahun birthday aku 2012, dia still belikan hadiah.. Dia pass hadiah ni time aku pergi rumah dia..


Gelang
dan Beg!! Suka......
Buka je hadiah yang Hana bagi, aku terus tunjuk kat mak.. mak just cakap "Ni mesti mahal..Baik Hana dengan hang noh".. aku just cakap "mestilah.."...


Hana, terima kasih atas segala2nya.. I LOVE U! minta maaf atas salah silap aku.. 



My Superkawan! Kawan gila2.. kawan straight to the point.. kawan yang kelakar..kawan susah senang!

Dari SPM ke Master (Part 2)


Pre-Commerce & Diploma

Akhirnya lepas dapat tawaran Pre-Commerce, terbanglah aku ke Kuching, Samarahan..

Kat sana, kakak saudara aku kenalkan satu family kawan dia.. sejak tu, hubungan family kitorang makin rapat sampai sekarang.alhamdulillah...

-Gambar kat Sarawak..Amboi gambar..kelabu bebenor..-

Ok, berbalik cerita asal...Mula2 nak daftar, terfikir juga boleh ke aku hidup kat sini sebab aku dah biasa tengok tv...lepas ni sah2 susahlah.. entah apa2 kan? Banyak2 benda tu yang aku fikir.. lepas famliy dah hantar tinggallah aku kat sana..julung2 kalinya terpisah untuk kali pertama.. sedih...kena basuh kain baju sendiri...

-Susah nak cakap..muka aku putih sebab over bedak ke apa.. yang kiri tu kakak saudara aku, yang kanan tu mak cik yang aku kenal time kat sarawak..yang belakang tu Iman..anak mak cik-

Hidup kat sana tak jauh beza dengan semenanjung..bezanya mighrib awal. Hahaha...

Tak tahu kenapa awal2 Pre-Commerce dulu, aku ni selalu jatuh.. pernah jatuh kat longkang belakang bilik aku semata2 nak ambil baju jatuh.. ambik kau mau tak bercalar balar kaki aku..ada yang tersiat sikit..siap lebam..nasib baik tak da parut.. luka2 tu aku letak minyak gamat je..tak pergi jumpa doctor..malam aku jatuh, aku hantar message kat adik aku..saja2 cerita kat dia..tak lama tu dia reply “Abah tanya, mata letak mana?”...orang cerita kat dia, dia pergi cerita kat abah.ok, fine..tak nak cerita lagi dah..

Pernah time tu,aku baru balik dari Kuching beli McD kawan aku. Dari tingkat 1 aku pegang burger & milo kawan aku nak pergi bilik dia tingkat 3.. belum apa2, aku dah buat stunt.tak pasal2 aku dah selamat buat mural kat dinding warna putih tu... (penat tau tak,jauh2 aku beli McD..last2 aku mural kat dinding)..serba salah...rasa nak cat dinding je..sudahnya, aku bawa cawan kosong pergi bilik kawan aku. :P  

Lepas habis  Pre-Commerce, aku sambung Diploma in Business Studies kat UiTM Sarawak.

Sepanjang duduk sini dah banyak kali aku merasa tidur sorang2..sahur & buka puasa sorang2..semua sebab hampir setiap semester aku dapat roomate orang Kuching.. kalau rumah aku dekat pun, aku pun tak kan lekat kat kolej.

Sepanjang kat sini juga dah beberapa kali aku dapat roomate non-muslim tapi bukan masalah besar. Janji masing2 hormat.. kadang2 tu aku rasa dorang lagi baik dari saudara..serius! even dorang tak puasa, dorang sanggup ajak berbuka kat luar.. kadang2 tu bila petang, dorang lagi beria2 ajak pergi bazar.. that why i love u Diana Gustin & Shera Anthony..

 Kalau duduk kolej tu, memang tak sah la kalau tak da meeting level.. ni yang aku malas ni..sebab time aku freshee dulu, aku memang selalu kena aim! Bila meeting, mesti senior akan tegur freshee ni sombong..tak senyum kat senior.. time dia cakap tu, memang aku dah agak da..aku la tu..  memang sah! Senior tu tanpa segan silu cakap aku la orangnya.. eeee..aku debik kang! Nak cakap malu tu tak la juga..biasa2 je..

Pernah aku senior pesan kakak bilik aku, dia suruh tegur aku..dia cakap aku sombong.. last2 kakak bilik aku cakap “budak tu sombong? Dalam bilik, dia la buli aku..hahaha”.. oh, Kak Nur Diana Hassan..love you so much!  Kak Nana memang kakak yang baik, selalu nasihatkan aku & setiap kali masuk waktu,dia mesti tanya aku dah sembahyang? Oh..sayu hatiku.....

Susah ni kalau muka stok2 sombong,ramai salah sangka.. tapi terima jelah..sejak haritu,aku sangatlah pemurah dengan senyuman.. basuh kain pun kena senyum takut senior tegur..

Kalau cerita time diploma memang banyak..dah 3 tahun aku kat sana..kalau huraikan macam ade je orang nak baca kan? Syok sndiri je.. :P



So, aku letak gambar jelah..









Degree

Habis je Diploma, Aku sambung Degree kat UiTM Shah Alm dalam BBA (Human Resource Management)..


Asalnya dapat offer kat Uitm Perak tapi buat rayuan..Last2 dapat kat UiTM Shah Alam.. Biasalah manusia masa belum dapat offer, janji konon nak belajar rajin..bila dah dapat malas belajar...result pun biasa2.. 

Jadi konvolah aku dengan result yang so-so..

Walaupun macam tu, semangat nak study  still tinggi..sudahnya aku apply master kat UiTM.nak apply UiTM ada interview pula..lepas pergi interview..akhirnya tak dapat! Hehehe.. 

jadi aku malas nak fikir, lagipun time tu mood aku nak pergi holiday kat Bandung...Balik je dari Bandung, Normah suggest aku sambung master kat UPM.. kalau ikutkan kitorang nak apply sama2 tapi last minute dia tak jadi..jadi, aku soranglah apply..


Master

nak tahu macam mana aku dapat surat offer? rujuk link ni Finally i got what i wanted .. untuk master ni, tak tahu nak cerita apa sebab kebelakangan ni aku selalu update pasal master.. 


-Ni application masa aku apply master.. kena tutup gambar..sepet sangat-
-Yang ni surat offer-

kat UPM, aku ulang alik dari rumah.. takda la jauh mana.. aku suka kelas malam, habis kelas pukul 9.30malam.. dengan jalan lenggang..best!

alhamdulillah.. lepas setahun lebih.akhir tamatla master..yeay.... dah nak dekat sebulan aku kat rumah..heavan! tak payah fikir pasal assigment & test semua2 tu.. disebabkan masa terlalu lapang, aku merajin2kan diri belajar masak, buat kek and yes! aku masuk kelas menjahit! ayu tak? ayu tak? sekarang aku tengah gigih siapkan baju kurung pahang..tinggal sikit je lagi.. lepas ni boleh buat baju lain pula.. yeay~~

tak teringin ke sambung PHD? hmmm.. teringin.. ingatkan nak terus sambung terus lepas master tapi fikir balik kena kerja dulu.. sekarang ni bila boring rajin juga aku search PHD kat Universiti2 tapi sah2 aku tak kan apply kat UiTM atau UPM.. aku nak pergi tempat baru...

tapi tak pelah...kerja la dulu..maybe 3, 5 , 8 atau 10 tahun akan datang aku sambung PHD..atau tak kan sambung sampai bila2.. :)

Dari SPM ke Master (Part 1)


Hi,

Harini tgerak hati nak  cerita perjalanan dari SPM ke Master. Tu pun sebab aku terflashback sebelum tidur.jadi terfikir juga nak cerita kat blog walaupun hakikatnya tak da orang nak ambil tahu pun.. (memang pun..sedar diri)..=.=”

Sebelum terus baca, just nak bagitahu tak da niat sembunyi ke bangga diri ke atau apa2 jelah.. kena remind dulu, nanti orang salah faham.

SPM

Lepas dapat result SPM, time tu memang gigih isi borang masuk U, politeknik & banyak lagi.Dulu isi orang mana ada online2.semua main colour2 dalam kertas..ala..yang ada bulat2 tu.. Aku masih ingat course pertama yang aku apply untuk UiTM ialah Diploma Perancangan Bandar dan Wilayah.

Sambil-sambil tunggu panggilan U, aku belajar drive dan komputer kat Kajang. Yelah, nak kerja abah tak bagi.

Tak lama tu result politeknik pula keluar, time tu result boleh check guna handset. Aku senyap2 check dalam bilik... tengok2 dapat 

Tahniah anda ditawarkan Diploma Pertanian di Politeknik Kota Bharu, Kelantan. Sila laporkan diri sekian sekian....)

Gulp!! Aku memang tak nak pergi..message tu aku terus delete. Sampai sekarang family aku tak tahu hal ni..hahaha..

Kesudahannya mari kita sambung STPM!

Aku ambil STPM kat Sek Men Keb Sultan Abdul Aziz Shah, Kajang. Time tu memang azab la sebab pukul 6 pagi aku dah kena tunggu bas. Bukan satu bas tapi dua bas kena ambil semata-mata pergi sekolah. Abah cakap nak belikan kereta tapi mak tak bagi.kesudahannya, mari kita naik bas hari2.

-google-

 Sambil2 belajar kat Kajang, last2 aku dapat surat interview  dari UiTM dalam course Diploma Perancangan Bandar dan Wilayah. Dalam panggilan tu, aku kena interview dan kena buat ujian lukisan.. dalam ujian lukisan tu, dia letak kita dalam 1 dewan dan depan kita tu ada silinder, bulat, segi empat tepat & banyak lagi..dia suruh kita lukis siap dengan bayang2..walaupun aku tak reti melukis tapi aku rasa lukisan aku tak da teruk sangat sebab aku tengok orang kanan, kiri dan depan aku pun lebih kurang je.. opss..aku tak tiru dorang ok..kalau dah kerusi kat dewan tu bertingkat2 macam panggung wayang.no wonder la boleh tertengok.. :P

Lepas habis melukis kena pergi interview pula, tapi aku rasa aku memang kantoi kat interview..orang tu tanya nama menteri tu ini aku tak tahu..lepas habis interview, aku memang tahu aku tak kan dapat..

 Bila result keluar, memang sah la tak dapat! Tapi dalam tak dapat tu aku rajin juga ulang alik pergi UiTM Shah Alam semua kes nak buat rayuan.

-Surat rayuan dulu.. huduh sikit sebab tertindih buku-


Aku ingat lagi, ada sekali tu aku pergi untuk buat rayuan. Aku masuk dalam 1 bilik. Tapi dalam bilik tu ada 2 meja. Kat atas meja tu tulis “Semenanjung” &  “Sabah & Sarawak”. Time tu aku teragak2 nak pergi meja mana sebab aku tak faham. Last2 ada staff tu terangkan kalau aku pilih Semenanjung.Kebarangkalian untuk aku dapat 50-50. Kalau aku pilih Sabah Sarawak, keberangkalian aku dapat 60-40. So, tak fikir panjang aku pilih sabah sarawak tapi problem antara dua tu nak pilih sabah ke sarawak.. memandangkan kakak saudara aku pernah study sarawak, jadi aku tak teragak2 pilih Sarawak. 

-UiTM Sarawak-.. (google)

 Kalau orang lain, mesti susah hati nak pergi jauh2 tapi aku time tu neutral lagi. Still tak rasa apa2.. keesokan harinya UiTM call suruh ambil surat tawaran.. yeayyyyyyyyyyyyyy~~ kalau ikutkan aku apply Diploma Pentadbiran Awam tapi kat surat tawaran dapat Pre-Commerce. Pada yang tak tahu, Pre-Commerce ni study 1 semester.Lepastu baru sambung diploma. Kiranya aku lambat 1 sem la..

Pada korang2 yang nak buat rayuan tu, cara rayuan yang aku buat ni memang dah tak da.dah ambil 7-8 tahun sayang..sekarang semua kena online..tulis surat berjela2..ok! faham tu?

Kesudahannya, aku sempat habis 6 Rendah je kat Sek Kajang tu..

Lepas tiket flight & hotel dah book, masa ditunggu2kan sampai juga.Waktu aku nak bertolak pergi Sarawak , Baby, Ejan & Fatimah datang rumah aku..just nak say bye2..sayu kan?  

Akhirnya terbanglah aku ke Uitm Kota Samarahan, Sarawak  (bersambung...)

**sebelum sambung cerita, nak letak juga gambar uitm sarawak..cantikkan?

-Google-

Wednesday, 23 January 2013

Cepat Kesian..


Entah tak tahu kenapa aku ni cepat kesian..bila tengok orang susah atau binatang depan aku betul2 meruntunkan naluri kewanitaan aku.. (aaaaaaaaaa... ayat apa aku guna ni!)

Teringat dulu time sekolah rendah dulu, malam tu mak aku suruh aku pergi kedai beli apa entah..dengan hujan rintik2 aku kayuh la basikal laju2 pergi kedai.time balik tu aku nampak sorang pak cik muka sedih je jual apam balik.yelah, dah hujan jarang orang nak keluar beli. Sebabkan kesian, aku balik rumah & korek tabung.. dah tu, aku keluar balik beli apam balik.. berlambak la juga aku beli.. time nak bayar tu, berlambak2 syiling aku kasi kat pak cik tu.gerenti pak cik tu ingat aku ngidam sangat apam balik sampai korek tabung.. 

mesti nak tahu apa kesudahan dengan apam balik tu?

Aku balik & kasi kat mak aku.. mak aku punya la mengamuk! Hahaha.. (mak aku patut bersyukur dapat anak sebaik aku! serius! mak aku patut bersyukur! hahahaha)

Sapa nak makan berlambak2 ni?????


Sapa lagi..mak lah makan..

Bukan kat orang je aku kesian, kat binatang pun sama.. dulu balik kelas malam, aku sajalah singgahlah beli topup.. time beli topup nampak la pula anak kucing. Tengok macam tahan sejuk..last2 aku singgah beli makanan kucing 1 packet kecil.. yelah, time tu ada sekor je.. time nak bagi makan tu, datangla pula kucing lain.. so, terpaksa beliau & rakan2 kongsi makanan. :P



Ada 1 kedai kat area rumah aku ni jual nasi lemak.kadang2 tu ada la juga aku pergi breakfast dengan mak kat sana.. sebelah kedai tu ada 1 ala2 gudang petronas & ada la anjing tapi serius anjing ni jenis baik. Dia tunggu je dengan depan gate petronas tu kot2 la ada orang nak hulur makanan. Selalu lepas makan, aku selalu bungkus tulang ayam letak dalam tisu. Bila lalu depan petronas tu, aku akan letak tulang ayam tu.Anjing ni ada anak kecik serius comel!

Saya suka makan ayam goreng berempah

Next, cerita pasal anak kucing kat UPM. Benda ni jadi time aku dengan Ifa nak pergi Putrajaya. Time aku drive, tb2 kereta depan aku mengelak something. La.... rupa2nya depan tu ada lubang.. normallah kereta mengelak lubang tapi dalam lubang tu boleh pula ada anak kucing duduk ala2 macam dalam bakul..nasib baik nampak, kalau tak tahulah apa nak jadi. Cepat2 aku behenti kereta & angkat.. time2 tu hura hara sekejap sebab aku nak suruh ifa pegang kucing & biar aku drive tapi aku baru teringat ifa ni takut dengan kucing.boleh meraung kalau aku suruh dia pegang kucing. HAHAHAH...last2 kitorang tukar.Ifa drive & aku pegang.. so,time tu kitorang nak rushing...last2 kitorang drop anak kucing tu kat 1 dewan... 

Ifa : aaaaaaaaaaaa...takutt!!!! binatang apa berbulu ni?

Lepas settle hal kat Putrajaya. Aku balik UPM untuk hantar Ifa. Time tu terdetik pula dengan anak kucing risau dia belum makan. Lepas hantar ifa, aku singgah beli 4 packet makanan kucing kat kedai runcit & terus pergi dewan yang aku tinggalkan dia. Jenuh la juga nak cari.last2 aku jumpa bawah pokok. Lepas aku letak 2 packet makanan & tunggu dia makan.dia membelakangi makanan yang aku letak tu macam tak da selera.lama la juga aku tunggu dia makan. Last2 aku cakap kat dia yang aku nak balik, dia pusing & pandang aku dengan mata sayu.. alahai...kesian la pula.tapi serius aku memang tak boleh bawa balik. Bukan tak nak bawa balik tapi memang tak boleh bawa balik...janganlah tanya kenapa...

Penat aku melaung macam tarzan kat sini dia menyorok


Tak nak tuna, nak KFC...

Hal ni masa malam kat KFC kat Metro Point Kajang. Time aku baru balik shopping & nak pergi kat kereta...time jalan aku nampak 4 kucing kat situ.. boleh katakan memang jenis cantik & bulu panjang.baru aku teringat dalam kereta still berbaki 2  packet makanan kucing yang aku beli untuk anak kucing kat UPM sebelum ni..last2 aku buka bonet & letak makanan dorang.. seksa juga masing2 berebut.last2 tak pasal kena bahagi sama rata..dahlah time tu orang lalu lalang.. kucing ni mesti lapar sangat ni.. Even aku tak bela kucing, aku memang simpan makanan kucing dalam kereta.Yelah, mana tahu jumpa kucing yang lapar kan? (Sorry..yang ni tak da gambar)

Tak semestinya bila kita tolong kita akan dapat balasan yang baik terutamanya dari binatang..biasalah binatang ni ada otak tapi tak da akal.. next, aku akan cerita macam mana tangan aku kena gigit dengan beruk! Dua kali kena gigit.. lepas kena gigit bengkak & lebam tangan aku.. ada lagi kesan gigit sampai sekarang.. 





New Design

Hanya entry pendek.. 
aku dah bosan tengok blog aku suram je.. dengan colour macam entah apa2..
so, aku tukar semua.. yeayyyyyyy~
banyak2 design, yang ni juga aku pilih... 



Arghh.. tak tahu banyak2 design yang ni juga aku pilih.. ni mesti terpengaruh dengan beg aku..


Bila tengok design dia, aku rasa macam kulit lembu je design dia.. hahahaha... =.="

Saturday, 12 January 2013

yeay! dah habis MBA


Agak slow aku publish cerita pasal ni..dah genap seminggu habis MBA baru terkial2 update.. nak buat macam mana memang jenis pemalas..opsss~


yes! akhirnya habis juga MBA.. sebelum ni aku selalu tulis MBA tapi setengah orang tu tak faham.. MBA tu Master of Business Administration.. Untuk MBA ni , aku ambil HRM (Human Resource Management)..

Rasa macam baru semalam aku daftar.. rasa macam baru semalam, aku dapat wish good luck dari Hana & Shu (Nurshuhada - aku kena mention sebab aku banyak kawan nama shu)..setelah harungi setiap sem dengan "jayanya"..habis juga.. 

sebenarnya best kat sini kes kawan2 lah..dapat pula kawan yang gila2.. tu yang best..kalau aku cakap aku suka study sini sebab belajar nampak sangat bohong! ye tak?

So, dalam ni aku lebih nak cerita pasal kawan lah.. kat sini aku rapat dengan 5 orang...iaitu Syu, Ifa, Meera, Farah & Mei Shan.. Mei Shan ni satu2nya kawan cina dalam geng kitorang.. 

ok, first ni nak cerita pasal Syu

Dia ni orang pertama aku kenal time daftar dulu.. serius memang banyak cakap & kelebihan dia memang cakap lepas.. dah berapa banyak orang kena..hahahha.kagum sekejap..kenapalah aku ni tak seberani dia..
tapi bab study memang tip top! CGPA pun almost 4...dia ni memang senang masuk dengan sapa2.. lepas sembang, dia mesti promote shopping online dia 
(Anna Syue Fashion House).memang otak business! :) makanan fav dia paparich!


Syu yang kiri tu. nama penuh dia Nur Syuhada.. oh okeh! aku tahu nama kami nak dekat sama..haha
pelik juga gambar ni, aku rasa aku dah pandang kamera tapi asal macam ni pula jadinya..
Yang sangat sweet bila dedicate something.. & paling sweet bila birthday aku dia beli cupcakes & beli purse untuk aku.. yes syu! i love u!


dalam cerita ni , dia merujuk kepada 1 gambar..tapi aku tak letak dalam ni...yang Afiq tu tunang dia ye~
dalam tu dia mention aku pendiam.. biasanya aku memang tak banyak cakap lebih2 lagi orang yang aku tak rapat..tapi dengan dia aku still jadi pendiam even kitorang rapat.nak tahu kenapa..sebab dia pok pek pok pek! hahaha....aku tak larat nak cakap..

next, nak cerita pasal ifa


Ifa yang tengah tu.. yang kiri Mei Shan.. yang kanan tak kenal :p

ifa ni aku kenal dalam kelas..time tu dia sorang je.. memang tak da kawan lagi..yelah..first class..lepas tu baru rapat.. yang best dengan ifa ni senang la cerita.. semua benda boleh bawak sembang tapi cakap dengan dia pun boleh menguji kesabaran..lain orang tanya lain dia jawab.....hahaha..sorry ye ifa.. lagi 1 tone suara dia mak aii~ rasa cakap dalam kelambu.. rasa nak peluk dia & cakap "baby, please speak louder"... & boleh dikatakan hampir setiap malam kitorang chat sampai tak tahu nak cakap apa.. siang malam asyik sembang..


hahahaha! buktik ifa pening!
yang ke-3, pasal Meera,

yang meera ni pun aku kenal dalam kelas.. memang kaki gambar.. kalau dia duduk diam2 dalam kelas & pegang hset tu faham2 lah... 26 Jan ni dia dah nak kawen da tapi makin dekat dengan tarikh perkhawinan, dia semakin garang! so, kami kawan2 yang lain sebulat suara membuat hyphothesis yang meera tengah practice jadi mak!


Meera yang kiri sekali

Lepas Meera, kita cakap pasal Farah pula,

Budak ni kalau ada masalah ke tak, dia senyum & gelak je.. wonder betul dengan budak yang sorang ni..maybe nama dia Farah yang bermaksud keriangan kot.. lagi satu yang paling aku ingat, time kitorang kat PD.. dia tidur pegang charger.. yang hset entah mana dia letak.. dahlah pegang kuat pula.. nampak sangat dia sayang charger dari S3 dia..


Kenapa la aksimu sebegitu lentok babeh!

Akhirnya~~ turn amoi --> Mei Shan..

Dia asal dari Kuala Terengganu..Boleh dikatakan asal ajak je dia pergi mana2 gerenti dia on... Mei Shan boleh dikatakan lebih kurang macam syu.. CGPA almost 4.. Mei Shan memang tak boleh bertembung dengan Syu , asyik nak gaduh... gaduh2 pun bila ada masalah dia cari syu.. hahaha.. tapi serius aku suka cara dia kalau bagi pandangan. memang gilalah! 


Mei Shan yang mana? tu yang hot~ :)


Mei Shan pun dah pandai touching2.. ni dia tulis lepas kitorang balik Shah Alam,

Nak kata aku bawa laju & tinggalkan dorang la tu~ huhu..


Lepas ni dah susah dah nak jumpa.kalau jumpa pun time konvo tapi mesti jumpa sekejap je... hmmm~ hmmm~


tak nak cerita banyak, oklah..jaga diri baik2 korang2..


love u!


walaupun aku dah lama post tapi still nak juga tunjuk!




bye2! :)
There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...