Tuesday, 31 May 2011

Kenapa la sedih semacam malam ni..

Knp la sedih semacam mlm ni..  bt apa smua xkena..

 nak kluar xth nk prg mn..tperap ddk bilik je.. klu ada duit bjuta2 lemon dh lama aku g vacation.. & of course g pulau ke pulau.. bgusla..lps tu blik rmh itam legam..sunburn g pulau perhentian pun xelok2 lg..

aishhhhh..Nk online, line lembap.. klu nak bg line laju..kena psg aircorn..br nak loading laju..jenuh la nk ddk dlm sjuk2..

nak sembang, xda kawan..msg2 ada hal... alahai~~

rasa mcm nk mkn ubat tidur je...sedar2 dah pg esok..

~ ubat tido xda..mkn ubat "happy" pun blh la ~


Saturday, 28 May 2011

Zaman sekolah saya yang tak semeriah macam budak lain

Merujuk kpd tajuk dia atas (skema ayat), zaman sekolah aku bknnya happening mcm bdk lain. Ni sbb aku bdk baik.. klu nak bt slh, mst tkut cikgu marah.. klu nmpk bdk lain pnjt pagar sekolah nk lari..aku tgk je.. tak buat apa2.. so, aku bdk skema..

* xda gambar nk letak.. rasanya ni jela yg ssuai.. gmbr time kecil & time sekola2.. (tjumpa gmbr ni dlm album kt uitm srwk dl *

Kita start dr tadika,

Dulu aku tadika kt cheras bharu.. kat sekolah ni,aku sendiri xtahu knp cikgu ni benci sgt dgn aku.. aku la antara yg plg top sll kena pulas telinga..ada skali tu,ada parents student lain nampak aku kena pulas telinga.. parents2 ni complain.. terima kasih pak cik..terima kasih mak cik sbb mrh cikgu tu...  

pulas telinga tu klu xsmpai merah telinga aku xsah.. meluat btl aku tgk muka cikgu tu..  akhir thn kt sekolah ni, ada pertandingan pakaian beragam.. smua wajib masuk.. mak aku beria2 nak aku masuk..sedangkan aku skit pun xda feel.. nasib baik mak su aku ada 1 set pakaian jepun..mak & abah punya la excited..siap g chow kit beli kipas utk aku kipas time kt atas pentas tu. Aku xfhm knp hr2 mak aku pksa aku practice jln... jln xleh langkah besar.. ajar tunduk & kipas..aishh! mcm2.. time hari pertandingan, aku tgk bdk2 tadika lain smua bersiap..ada yg pkai hawaii,sari & byk lg la.. time tu la.. mak aku beria2 siapkan aku..pakaikn baju..ikat rmbut. Aku ikut je.. mcm xda prasaan..time nk bsiap tu..mak aku byk kali pesan,ingt apa yg mak ajar kt rmh.. time nk prtandingan tu, br aku tahu stiap pakaian beragam mst ada pasangan..hbs tu klu dah aku pkai kimono ni..sp la yg pkai baju laki? Rupa2 br aku th, ada sorg bdk laki tadika sama dgn aku jadi partner aku. Dia pkai baju taekwando.. ah,jgn tnya sapa laki tu.aku sndiri pun xkenal sbb kt tadika kerja aku mmg x bcampur dgn org.time kt pentas, aku tkedek2 naik kt atas pentas.. dgn kain ketat..nk jln laju2 pn xblh.. kt atas pentas tu, aku ikut la apa yg mak aku jadi.. spnjg atas pentas tu, aku mst kipas. Pastu kena tnjuk.. tu je! Lps tu trun blik.. result dia sapa menang?  Aaaaaaaa~ teka2? Huhuhu.. aku lah!! Tmpt pertama! Aku excited dpt hadiah je..dpt hamper pun jadi la.. blik rmh snyum je..  xnak buka hamper skali abah xblik kerja..

Time kecik2 dulu mesti la aku excited time hari raya.. dulu aku ada kwn dgn sorg kakak ni..dia tua setahun kot dr aku.. (skrg dh lost contact..klu jmpa pun aku dh xcam..). kerja kitorg prg raya rmh org..makan pun skit..motif dia nak duit raya je.. ada skali tu, aku g 1 rmh besar..dlm otak mmg aim rmh ni! Aku ingt lagi time mkn.. kitorg mkn skit je.. sbnrnya xsabar nk duit raya n blik.time nak blik tu, tuan rmh tu ckp.. “blh tlg mak cik belikan santan? Mak cik nk masak ni”.. ha??????? Lps dia kasi duit raya & duit beli santan..xpsl2 aku dgn kakak tu berlari2 g kedai.. kedai bknnya dekat.. eeeee.... xpsl2 kena beli santan..

Time aku tadika dulu, aku bknnya senang mcm skrg..(skrg ni alhamdulillah la..rezeki Allah).. dulu abah kerja kt TUDM, bila mlm abah jual satay kt ampang. Bila ptg, abah prg buka kedai..  xlama lps tu, mak,aku&iwan akan dtg tlg abah.. (time tu toti blm lahir).. tapi klu nak prg , kitorg kena lalu 1 perumahan.. kt situ mmg byk cina.. bila byk cina of course byk anjing kan? Dah la time tu kitorg ssah..aku, mak & iwan prg pun naik basikal..aku dok blkg..iwan dduk kt bakul baby dpn.. tak pyh ckp la.. setiap kali lalu situ, hati ni dup dap dup dap..  ms mula2 lalu 1 rmh ni, aku nampak anjing.. aku trs automatik ckp cina!! Hahaahha...aku mmg xfhm & xreti.. aku main bantai je.. mak aku tnya knp aku ckp cina? Aku dgn selambar ckp “klu kita ckp cina, nnt anjing tu ingt kita cina.jadi dia xkejar kita”.. hahhaha.. blh pl dtg idea tu.. sejak hari tu, stiap kali lalu perumahan tu, mst aku cakap cina.. xpun mak aku sndiri yg srh aku ckp.. aku still ingat, tgh2 aku ckp cina..tb2 ada anjing kejar.. aku jerit. Mak aku punya la kayuh laju2...dlm time aku jerit2 tu, smpat lg aku merapu ckp cina.. iwan time tu ddk dlm bakul baby punya la suka kena kejar.. tgelak2 dia.. sengal iwan! Aku dh la ddk blkg..kaki siap angkt sbb tkut kn gigit...dia la gelak2.. rasa nk tmpeleng je! dulu kt kedai aku sll tlg abah hntr mknn kt meja customer. tu jela yg aku blh bt..umur pun br 7 thn..xkn nk srh aku msk pl..

Msk drjah 1,aku sekolah kt SK Taman Muda, Ampang. Dulu time sekolah2 klu sapa2 dpt jd ketua kelas @ penolong..kira hebat la... rasa up semacam je! Time tu aku jadi penolong, klu blh nk perfect.. kasut mesti bersih. Skirt aku pakai tu mest bgosok..rambut mest ikat cntik2...tp kenangan aku time tu aku sempat jadi penolong klas xsampai seminggu sbb apa?  Sbb bdk2 klas nakal! Time cikgu xda, time tu la semangat melukis aku membuak2..  aku dah xambil peduli dgn bdk2 lain..aku sibuk melukis.. sedangkan bdk2 klas berlari mcm org gila kt luar.. kejar bw pembaris.. truk btl! Last2 cikgu masuk klas & mrh aku.. dan semestinya jawatan aku dilucut serta merta! & of course aku benci dgn bdk2 klas aku termasuk la cikgu tu! Time darjah 1, aku rapat dgn cikgu PJ ni.. byk je aku ckp..pok pek pok pek... sibuk nk bercerita tp skrg totally lain..aku dh xmcm dulu.. xda peramah dah.. hehehe..

Aku smpat sekolah kt Taman Muda sekejap je.. 
lps tu aku pindah kt SK Tun Abdul Aziz Majid kt Hulu Langat.. aku xingat time darjah berapa, stiap hari sabtu ada klas kompter..tu khas sp2 yg nak blajar komputer... aku masuk pun sbb mak aku srh..prg sekolah naik basikal.dh la sekolah punya la tinggi..kena naik bukit.. ada ingt lagi aku prnh kena tgur dgn cikgu riduan sbb baju aku pakai tu seksi sgt...erkkk!! aku pun ssah nk crt mcm mn baju tu.. baju tu mcm singlet kt dlm..kt luar tu ada cardigan & ada kain lbh utk kita ingt..ssah nk terang..korang agak2 la..blik je rmh, aku crt kt mak aku..mak aku cm gelak je..  

time aku drjah 3, aku bljr taekwando skjp je..  mula2 aku xnak masuk tp abah n mak pksa..dia ckp skrg byk org jahat..xpsl2 aku masuk jg..tapi bila dah suka , aku dh xblh smbung sbb xda sp nk hntr aku sbb time tu mak aku dh sarat nk beranak toti.. hmmmmmmmmm.... =.=

Slain tu, sbjek fav aku time sekolah dulu ialah seni! Stiap kali cikgu srh bt..mesti aku plg bsmngat.. & prngai buruk aku..lps dah siap kerja aku..aku akn merayau dlm klas tgk kerja org..klu org tnya aku punya mcm mn..aku pun bangga tnjuk kertas lukisan.. klu ada kwn puji.. bangga btl.. lg bangga bila cikgu yg puji..teruk btl prangai..smp skrg aku rasa prangai aku tu terlalu annoying..

Selain sekolah kebangsaan, aku pun sekolah agama.. time sekolah agama bknnya best pun..aku rasa aku byk gaduh dgn org je.. aku prnh gaduh dgn sorg prmp ni..aku tolak dia.. smp jatuh org tu.. hbs kotor baju dia.. elok2 org pakai baju krung kt luar..dia pl xpsl2 kena tie in.. sbb kotor..dh tu pggl kakak nk gaduh dgn aku... time tu, klu pggl kakak tu kira hbat la... dlm hati ni takut tp aku lawan jg kakak dia.. bengong jg aku ni..

Tp kes gaduh yg plg mmbawa kesan ialah bila aku gaduh dgn sorg bdk laki...smpai mati pun aku benci bdk ni.. time sekolah dulu, dah mmg fav aku bw majalah kt sekolah.. sekali bw 2-3 sbb nak bg kawan bc  time ustazah xda.. yg aku benci , elok2 kwn aku tgh bc majalah ni, bdk laki ni rampas...dia ambil g tmpt dia.. yg aku sakit hati bila dia bc mjlh tu,dia akn ckp “tak best”..lps tu korg teka dia bt apa?dia koyakkan paper majalah tu.. lps tu dia buka next page,dia bt bnda yg sm.. dia ckp “xbest”...dia koyakkan page tu pula.. first aku sabar, second aku sabar..masuk third, aku btl2 hilang sabar.. aku jerit dlm kelas..mgkin dia laki..dia rasa best.. dia bangun.. aku btekak dgn dia.. maybe dia rasa dia super duper best, dia nk pukul aku dgn kerusi.aku cabar dia.. mmg dia angkat kerusi tu nak pukul aku.. tp kaki kerusi tu tsekat meja.. mmg dia xsmpt nk pkul aku..disebabkan aku jerit2 mcm org kena histeria & betapa kuatnya kotak suara prmp aku ni.. smp ustazah msk klas.. xpsl2 ustazah terlibat dgn bnda ni.. & smp skrg aku benci bdk tu.. aku blh sbar apa org nk bt..tp klu dh mlampau sorry la beb!


Time sekolah menengah (SMK Abdul Jalil, Hulu Langat),

Time sekolah aku mmg xkawan sgt dgn laki.. aku byk kwn dgn prmp..dgn laki pun ckp bnda yg perlu.xda la aku nk thegeh2..  disebabkn aku ni jnis lbh senang bkawan dgn prmp..jalan pun pegang tgn..smp jln pun nk bpeluk2..tb2 ada la mula mulut jahat ckp aku lesbian..xfhm btl..  

Time form 1, subjek plg aku benci kemahiran hidup (KH), lbh2 lg bab btukang kayu.. ada skali tu, nak kena bt lubang kt kayu.. cikgu tu srh aku pgg kayu..sbb dia nk gerudi dgn mesin..enth mcm mn..aku terlepas.. xpsl2 kayu tu rosak..cikgu tu marah2 aku.. aku geram btl..suka hati je nk marah org..

Time form 4,dlm klas BI.. cikgu tu ckp dia akan tnya sorg 1 soalan..sp xreti kena jemur.. hbs smua kena tnya tp smua nasib baik sbb smua dpt jawab.. smp je turn aku, aku xconfident dgn jwpn aku.. aku g ikut jwpn kwn aku..ha, amik kau...xpsl2 salah.. cikgu tu serba salah nk srh aku bjemur kt luar tp bdk2 laki smua paksa2 aku g kluar.. aku kluar klas dgn selamba & diri kt luar klas tgh2 terik.. cikgu tu nak srh aku msk klas tp bdk2 laki xkasi..  kbtln slh klas aku, klas cousin aku.. dia prasan aku diri kt luar..dia ingtkan aku tggu kwn g toilet sbb dia ckp muka aku selamber je.. xguna btl bdk laki klas tu..

Time form 6 kt SAAS, kjang.

Rasanya xda benda menarik kot..pkul 6 pg dah kena tggu bas g sekolah.. kena naik 2 bas lg tu.. adeh!~ time sekolah ni, hobi aku mkn laksa kt kantin tu je..dh la pedas mcm apa... tp yg tu jg yg aku cari.. jgn xth, aku g klas tiap hari pkai mascara.. hehehehe...
 

**gmbr xda.. sbb dulu guna kamera kodak.. ingt nk scan guna scanner adik aku tp dia kedekut... =.=

Monday, 23 May 2011

Interview? hmmm.. hypernervous la pulak

Aku mmg bdk hyper nervous.. dlm bhs senang ckp cpt cuak..tp aku rasa skrg dah ok skit kot..klu dulu mmg teruk..xpyh ckp la.. stiap kali aku nervous mesti ada incident..& of course la incident enth apa2..aku plg xsk drive time serabut.. nnt otak enth ke mn2.. prg skali time nk parking kt uitm.aku reverse & tlanggar kereta staf..thanks god! Nasib xda calar..lps tu ada pl aku g langgar pmbhagi jln..sbb nak cpt jumpa lec..nasib time aku naik kreta dgn normah.nasib bdk ni jenis cool..klu time tu aku naik dgn mak aku mmg lg nervous..sbb dia lg extravaganza nervous...silap2 hr bln lps reverse.. aku ke dpn & reverse  lg...& try langgar lg!

kali ni , aku nk crt psl sejarah interview aku dari mula2 sampai la skrg.. klu ikutkan xbyk pun..sbb xbyk la aku nk sumbat dlm entry ni..kalau byk xlarat nak taip panjang2..

First interview time nak masuk diploma.. time tu aku apply diploma perancangan bandar & wilayah.. dah la course ni ada interview..xckup dgn tu siap kena melukis.. ayooo~~ xpsl2 kt rmh kena practise...tp result dia, aku xdpt smbg diploma ni.. xpe2...xda rezeki..tp aku rasa interview aku tu slack.. byk bnda aku xblh ckp..asyik tanya nama menteri.. tnya apa kerja perancangan bandar & wilayah.. utk pengetahuan korg..aku ingt lg time g interview tu , aku pakai bw kurung kaler pink..bj baru tu... first time pakai..disebabkan xdpt course tu..aku rasa baju aku tu bw malang.. lama la jg xpakai baju tu..dah dekat 2 thn lps tu br aku blik..tu pun was2..kwn2, jgn contohi sifat aku..baju tu xbsalah.yg slh aku sbb xreti.. 

Second interview aku time nak apply utk praktikal.. yeah! Aku dpt interview kt Kemaman Bitumen Company.. klu nak tahu company tu psl apa..
Aku mls nak terang..aku copy paste dr web company ni 

“KBC’s bitumen refinery produce and trade petroleum and petrochemical products such as various grades of bitumen, Vacuum Gas Oil (VGO), Atmospheric Gas Oil (AGO), Kerosene, Naphtha, and Fuel Oil.”


Beria2 sblm g interview tu, aku hafal bagai nak rak! Dh hafal sebijik2.. dh mcm nak jadi pengacara nona dah.. last2 prg dia tnya aku study apa & soalan basic.interview xsmpai 5 minit & balik..dtg jauh2 .tu je kena.. ok, dukacitanya aku xdpt offer..ok xpe..at least lpas tu aku dpt prac kt YADIM. Super duper best lg ok! Ni la namanya hikmah..

Third time, interview utk cari kerja.. prg interview Jusco. Ni smua under uitm..uitm yg organized bnda2 ni.. smua booth bkumpul kt uitm bt interview suma.. aku g pun last minit sbb xsmngat.. mmg xda preparation.. nasib baik aku g interview utk JJ. Klu company lain teruk aku nak crt blik apa yg aku fhm psl company tu. Dh la prg pun xdirancang... lps interview br aku prasan kt resume tu aku ltk no tel lama... ok, gud girl.. tp xpe, aku pun mmg xmnt sgt kerja tu..aku mmg btl2 tggu tawaran dari YADIM.

Lps tu, aku dpt interview lg dr Legend Worldwide Holidays under Hotel Legend.. sblm g interview, aku & kak syud g cr tmpt interview.. mmg best.. bngunan tggi~ suka sgt2..tp bila time interview tu..jenuh aku tggu..sampai sejam br kena pggl..dorg offer Sales Marketing Executive.. tp lps g interview,aku dah tawar hati nk kerja sini..sbb apa? Biarla rahsia..sp2 yg rapat dgn aku je th..

Saat entry ni ditulis (24 may)..aku br dpt offer dr KRU Studios jadi Admin HR Excutive.. esok kena g interview..nervous!! risau sgt2...xpela..jnji dh bt terbaik.. tgk la ada rezeki ke x.. klu ada alhamdulillah..klu x, mmg bkn rezeki aku la..nk bt mcm mn kan?
Akhir bulan ni (31 may),aku kena g interview kt shah alam pula..dpt interview kt Padini. Dia offer Padini Retail Trainee Program. Try jela kan? Ambl pengalaman..

*smoga interview2 lps ni dipermudahkan..amin..    : )


Saturday, 21 May 2011

time sekolah dulu.. saya pernah bercita-cita nak jadi ahli forensik

cerita ni cerita betul & bukan di ada2kan untuk memperbanyakkan cerita kat entry aku..

time sekolah dulu time form 3..aku memang study gila2 semata2 nak masuk kelas sains sebab aku nak sgt9878 jadi forensik..  & finally... aku dapat juga masuk kelas sains.. result apa yg aku dapat time PMR tu tak payah cerita la.. aku dah simpan bebaik dalam hati & sanubari aku ni.. awal2 belajar aku dah ada problem.. susah nak terima.. fizik & kimia aku tak da problem..even susah tapi aku still ada confident.. tp MAJOR PROBLEM aku ialah add math! serius aku benci subjek ni dulu.. bila cikgu kasi kerja.. gerenti malam tu aku nangis2 sebab tak reti buat.. buat kerja sikit menangis je lebih..sampai basah2 buku latihan aku.. ada la dekat sebulan aku menangis meratapi nasib.. maybe abah dah bosan tengok kecengengan aku ni.. tak sangka dalam diam2 abah pergi sekolah minta aku tukar kelas.. abah jumpa pengetua pula tu..mula2 mcm2 la alasan dia kasi kelas penuh la. lagipun tarikh nak tukar kelas dah lama tamat.. nak tak nak aku terpaksa stay kelas tu.. hidup aku bukannya bertambah baik padahal lagi teruk ada la.. aku tak ramai kawan time tu sebab ramai budak2 pandai tak nak kawan aku..semua aku kena belajar sendiri..

semenjak haritu aku dah habis bergelen2 air mata sebab add math! benci btl! abah lagi serabut tengok aku sebab dapat anak slow macam ni... last2 abah nekad pergi jumpa pengetua suruh tukar aku masuk kelas lain..  hehehehehhe...

habis aku libatkan semua dgn problem aku..
aku kena panggil dengan cikgu kelas aku..dia tanya aku nak masuk kelas mana? aku just ckp dengan confident... "saya nak masuk kelas akhir skali".. terdiam cikgu tu..

macam2 alasan cikgu kasi.. kelas akhir penuh la.. dia tak kasi aku pindah kelas sebab aku dah langkau banyak kelas..
last2 dia campak aku masuk kelas akaun! aku tak kisah cikgu tu nak letak dlm kelas aku tapi kena letak aku dlm kelas yang ada add math? KENAPA???? WHY????

dalam hati aku cuma ckp "lantak la apa nak jadi.. kalau aku gagal add math pun tak pe".. banyak lagi subjek aku amik!
tapi semenjak aku masuk kelas akaun... aku dah tak rasa beban sangat sbb aku memang endah tak endah pasal add math dah.. skurang2nya subjek lain tak susah sangat macam kimia & fizik.

tapi.... saat aku masuk je kelas akaun..aku kena sedar cita2 aku nak jadi forensik mmg tak kan jadi sampai bila2.. tipu la tak frust! tapi nak buat macam mana kan? terima jela..

lupa nak cerita, aku sndiri pun tak sedar macam datang minat nak jadi forensik ni.. mungkin aku banyak tengok tv kot.. yang paling aku teruja ada 1 program temubual tu psl forensik..dh la dia jemput perempuan yang terlibat benda2 mcm ni..lagi la aku berkobar2.. hehehe... & pernah dulu time kt kelantan.. ada ekspo jual2 barang.. mak, abah & adik2 aku sibuk pergi kedai beli barang.. yang aku pula hilang pergi booth polis sebab time tu dorang sediakan gambar mangsa2 excident, bunuh & macam2 lah..time kat booth tu baru aku sedar..aku sorang je perempuan tengok benda2 macam tu.. yang lain semua laki..malu betul.. hehehe..


* cita2 tinggal cerita *

continue, lps je SPM.. aku still tak dpt tawaran mana2 U.. untuk sementara waktu.. aku amik STPM.. tapi belum sempat nak masuk 6 atas.. aku dapat tawaran interview dari uitm dlm jurusan Diploma Perancangan Bandar & Wilayah..
semestinya aku paling happy tapi aku tak berapa happy juga subjek ni ada interview & melukis.. aku ni bab melukis totally out! interview pun enth apa2 aku cakap.. resultnya..aku tak dapat tawaran.. sedih!!

last2 aku bt rayuan masuk uitm.. finally aku dapat juga tp bukan diploma..aku just dpt pre-commerce.. hari2 aku kena study math & BI selama 1 sem.. time study tu, aku baru tahu wujudnya course pre-science.. aku rasa ni je la peluang yang aku ada untuk jadi forensik.. aku bagitahu mak tapi mak tak kasi!! alahai... sabar jela..


habis pre-com, aku sambung Diploma in Business Study ..degree pula aku amik human resource (HR).. totally lain dari yang aku kejar dulu.. tapi nak buat macam mana kan? maybe ada hikmah! i think so...

ada sorang member aku ni nama hana..adik dia amik forensik..dari cerita2 yang hana cerita buat aku bersemangat nak dengar.. excited ok! tapi hana cakap course forensik ni susah sangat.. subjek pun susah.. banyak orang repeat.. lagipun stress kerja macam ni.. dari cerita2 yang dia cerita kat aku.. aku rasa aku bukan orang terpilih yang mampu hidup dalam stress.. benda yang aku benci tu la dia selalu datang kat aku.. lagipun hana cakap setiap kali exam, adik dia dah mcm zombi.. sapa tak risau weh!! dari situ, maybe Allah tak kasi aku amik sebab aku memang tak mampu..

even aku memang tak da peluang nak study benda macam tu tapi jiwa aku still suka tengok benda yang ngeri2..
kalau keluar movie pasal ngeri2..pasti aku akan seret sapa2 yang dekat dengan aku time tu...
huhuhu...
contohnya beberapa bulan lepas keluar cerita PIRANHA! aku la makhluk yang paling bkobar2! habis aku seret hana,pis & lili pergi tengok.. hana cakap muka aku tak da perasaan je time tengok.. orang lain terjerit2..aku boleh pula makan popcorn..lagi ngeri..lagi laju aku makan.. hahahhaa...

* cerita fav aku nih! *
oppsss..lupa nk cerita..time aku study kt uitm sarawak dulu.. kiranya serikin tu tempat famous la shopping.. dekat dengan indon.. tempat pun tersorok..macam dalam hutan.. orang pergi sana nak beli barang perhiasan..aku lak pergi sana berkobar nak beli cd .. maybe org lain beli cd romantik.. cd cerita best2..aku lak pergi beli karnibal! lepas tu tak da sapa pun nak teman aku tengok..

* aku pilih gambar ni mewakili cerita karnibal.. kalau letak gambar lain..takut over ngeri pula korang nnt *


bukan tu je.. aku selalu tengok la 1 blog ni.. blog ni banyak menceritakan & tunjuk gambar2  orang    mayat.. blog dia nama www.kari-ngeri.com . kalau korang berani.. buka la.. klu tak berani..please la jangan buka.. aku tak nak jadi apa2 nantu..aku tak btanggungjawab ok!
aku selalu tengok blog ni time aku degree lagi.. lebih2 lagi time kat rumah sewa...  kadang2 time makan pun aku sempat buka blog ni..housemate aku cakap aku ni macam tak da perasaan.. kadang2 sebelum tidur aku tengok..sampai tertido depan laptop. bila terjaga..tengok2 laptop still on dengan cerita & gambar yang begitu ngeri! aku rasa ni la side effect dia.. sebab tak dapat jadi forensik..

& skrg, aku selalu dengar cerita mak su aku pasal pembedahan mayat..sebab dia inspektor polis..ada la dia ikut macam mana nak pembedahan mayat.. sebelum ni dia pernah ikut operation mayat yang jatuh dari bangunan..hmmm..aku tak boleh cerita lebih2.. tak elok untuk korang..

aku rasa better aku stop sampai sini.. bahaya cerita lbh2.. =)

[Gambar] Salam takziah untuk rmh anak yatim madrasah al-taqwa, semungkis.

Sedih pl dgr dgr berita ni..lbh2 lg dpt th kejadian tjadi kt area hulu langat ku tercinta..  lg sedih bila dpt th melibatkan anak yatim yg xda mak & ayah.. xdpt tmpt bgantung.

Aku dpt th bnda ni pun ptg td..biasala dah bad habit aku..lps mkn tghr mst online..lps tu tidur.dgn psg aircorn mmg xsdar apa2 dah.ptg td,mak ketuk pintu mcm nak roboh.ingat apa benda la urgent. Mak tnya tahu x kt mn rmh anak yatim madrasah al-taqwa..aku pelik knp tnya? Mak aku ckp ada tanah runtuh.. tkjut aku.. bila buka astro br th crt sebenar..

Serius sedih even kita xkenal @ xda pertalian sedara tapi atas dasar kemanusiaan. Personally, antara kejadian tanah runtuh kt bukit antarabangsa & kejadian tanah runtuh rmh anak yatim ni..aku lg sedih yg jadi kt rmh anak yatim ni.. sbb kt bukit antarabangsa tu even dorg hilang tmpt tggl & khlgn org tersyg..majoriti yg dduk situ berada & maybe dorg ada simpanan kt bank tp klu anak2 yatim ni? Hidup pun bgantung dgn rmh anak2 yatim. Bl jadi mcm ni..mcm mn nasib dorg seterusnya? Saat mak aku dgr berita ni, dia dah mula berair mata..yup, tu la naluri sorg ibu..

Pkul 6 ptg td, hujan turun lebat selebatnya dgn gelap lg.. mmg menyukarkan operasi menyelamat. Rmh aku ke tmpt kejadian dlm 10 minit.. so, mmg byk la bomba @ pihak penyelamat lalu dpn prumahn ni..dh bunyi sirennya lg.. kiranya xhenti2 dr ptg smp ke maghrib.. dlm astro maklumkan 200 anggota penyelamat berada kt tmpt kejadian.. so, no wonder la siren xhenti2 dr td..

Saat entry ni ditulis, dah 9 anak yatim terkorban.. al-fatihah.. kita xth sm ada bilangan ni akan bertambah atau tidak..
Ramai yg hntr msg kt aku tnya mcm mn dgn nasib2 anak2 yatim tu.. sememangnya tidak byk aku dpt tlg sbb aku sndiri pun xprg tmpt kejadian tu...& aku pun mcm org lain jg dgr dr berita.. dan smp pkl 11 lbh mlm  ni pun still dgr siren.. sebak hati..
smpai skrg dgr crt masih ada geseran tnah..kita xth apa nasib mereka slps ni..


Berat sungguh dugaan yg Allah berikan kpd anak2 yatim ni..


~klik kt gmbr utk image besar~

.
.
.
.

.
.
.

.

.

.

.

.
.
.
.

.





.
.
.
.
.
.


.


.

.


.

.
.
.

bila jadi cerita macam ni, teringat pl crt mak aku ms dia sek rendah dulu.. klu ikutkan xda la byk persamaan pun tp mgkin dlm crt ni melibatkan asrama lelaki.tu yg bt aku tb2 teringat. dulu sepupu mak bljr tahfiz kt kedah tapi Allah lbh sygkan dia..dia terkorban dalam kebakaran kt asrama dia. punca dia ubat nyamuk. biasa la zaman dulu hidup ssah.. spupu mak rentung dalam kebakaran tu..al-fatihah  

berbalik kpd crt rmh anak yatim madrasah al-taqwa.bila jadi kes2 mcm ni.. byk aku tgk2 kt group fb mula ckp punca hal mcm ni blh jadi..ada yg bpendapat sbb kecuaian/keangkuhan manusia thadap Allah.ada yg ckp sbb melawan hukum alam sbb bina rmh dilereng bukit.. masing2 blh bg pendapat tp Allah yg lbh mngetahui..

Yg baik dtg dr Allah & buruk dtg dari kita.. jgn kita suka menunding jari kt org lain. Klu kita xdpt nasihatkan 1 dunia.at least ats kesedaran tu,  kita mampu nasihatkn diri sndiri & kluarga kita. .

Smoga roh2 anak2 yatim tu dicucuri rahmat..amin...


*gambar credit utk  1cerita.com, Baha World & yayasan prihatin titiwangsa

Friday, 20 May 2011

kalau ayah saya penjual ice cream

Aku xth knp dlm byk2 entry ni, aku byk update crt time aku kecik2.. mgkin time kecik2 aku lbh best dr skrg. Agaknya..
Kali ni aku nak cerita psl kalau ayah aku penjual ice cream. Ni pun ada kena mngena dgn crt time kecik2 aku dulu..
Ok, lets go!

Time sekolah rendah  dulu , adik aku yg second tu mmg mls bljr. Xpyh la rajin bg nasihat sbb smua xjalan. Kalu pukul dia sampai patah pinggang pun blm tentu dia nak study. Mak aku dah risau tgk perangai dia.

Kbetulan dulu blh katakan asal tengahari je mst ada 2 org pakcik lalu naik motor jual ice cream.
Mula2 pak cik india jual icre cream mat kool..xlama lps tu pak cik lain pl jual ice cream padepop.

& Kbtulan pl time tu abah pencen tentera awal. So, mak aku tipu adik aku bgth kt dia. 

“kalau iwan malas bljr, nnt abah kerja jual ice cream.. tgh2 hr abah ronda 1 tmn perumahan ni.. bila iwan nak blik sekolah ptg..abah jemput iwan blik naik  motor  tu tp sblm blik.. abah nak jual icre cream kt sekolah iwan dulu”..

Hahahahhahaa... lawak!

Iwan time tu cuak.. dia g tnya abah sama ada btl ke x mak aku ckp tu. Abah pl xckp byk cm mengiakan je..
Smnjk kes tu, dia sll nangis.. ssah hati.. tp yg baiknya start hrtu nampak la peningkatan...kiranya rajin jg bljr..so, pendekatan psychology mmg berkesan dlm mngajar bdk2 kecil mahupun dewasa..

* sengaja letak gambar ni wlpun sptutnya letak gmbr lain sbb terliurrrr~ *

 * sngaja update wlpun xda bnda nk crt sgt..
~the end~


Sunday, 15 May 2011

Bukit ampang..antara kecantikan & ketakutan..


Tb2 dtg pula idea nk cerita bnda ni.. just nk kongsi2 je..pendapat&pengalaman aku je pun...
Brp rmai yg dh prnh prg bukit ampang? Sila angkt tgn mcm sy! Hihihi.. ok2.. pd mereka yg xth.. bukit ampang tu antara ampang & hulu langat.. & yup! Klu nk g hulu langat..kena lalu bukit ni.. slain lalu bukit ampang.. blh je ikut jln cheras..tpulang la pada korg.. : )

Bila mlm minggu, bukit ni mmg famous la.. byk org prg..lbh2 couple.. lgpun tmpt ni mmg romantik.. slain tu, bukit ni mmg famous dgn org shooting. Klu ikutkn xla besar mana pun tmpt ni..tp blh la klu nak lepak2 tgk view KL.. korg jgn xperasan, slain dpt tgk view KL, korg jg blh nmpk view genting! Cari la dlm byk2 tu...


next, kita cerita kecantikan bukit ni.. tmpt ni sll penuh bila mlm.. yelah, mlm je la dpt tgk lampu2 area KL.. tapi ada je photographer suka amik gmbr time senja sbb view time tu mmg cntik.. kt bukit ampang ni sbnrnya ada menara tinjau (look out point).. kt atas2 tu view mmg lagi cntik la.. kt atas tu bsepah2 restoren.. harga pun ok la.. xla mahal mn..standard la..tp kena pnjat tgga dulu br jmpa restoren tu.. hehehe..

*rupa slh 1 restoren bila siang *

* kak syud!  muka penat pnjat tgga (sblm g restoren kena naik tgga @ drive la.. tp kitorg nak pilih tgga*

* muka penat naik tgga *

 * ni la puncak dia.. klu sp dkt sampai..hebat la..sila tepuk tgn utk diri sndiri *

Ok stop! Aku dah xth nak promote apa lg psl bukit ampang! Jom dgr pengalaman aku pl..
Aku dah lama ddk hulu langat sejak darjah 1. Sblm ni ddk cheras bharu & 1 sekolah dgn farah syaza.. tp aku xkenal dia pun..sbb aku sekolah situ kejap & dia time tu br tadika.. (aku tua setahun).. mmg xprnh jmpa la.. tp rmh kitorg xjauh mn..

Mcm aku cerita kt korg, atas menara tinjau ada bermacam2 restoren..xperlu la aku mention nama restoren sbb aku pun lupa.. korg blh search sendiri kt google.. aku ingat lagi, time tu ada program YADIM kt sungai semungkis.. disebabkan rmh aku dkt..so, aku xperlu la tdur kt semungkis.. blh ulang alik..time tu aku pelawa kak syud tdr rmh aku.. mlm2 kitorg merayau kt atas bukit ampang tu..  dah penat jln atas menara tu.. kitorg decided mkn kt 1 restoren..restoren tu penuh dgn org..sesak lg tu..

 ms msk restoren..kitorg dpt tmpt duduk baik punya.. knp baik? Sbb kitorg dpt tmpt duduk hujung skali mengadap view KL.. dh mcm org dating.. br je duduk, tb2 lampu tpadam..agak la tpinga2.. br je duduk xpsl2 la lampu xda.. tb2 dgr lagu “happy bday” dgn lampu ala2 disko.. sorg waiter restoren tu kluarkan kek dgn lilin.. fhm2 la dh atas bukit..angin kuat..lilin pula asyik tpadam..jenuh aku tgk pekerja tu nyalakn blik.. semua org yg mkn kt restoren tu ikut nyanyi happy bday even dorg xth sp sbnrnya sp yg smbut bday sbb pekerja tu sngaja ikut jln jauh..nk bt suprise kot! Maybe.. 

& pastinya waiter tu lalu dpn aku.. teruja ok! Even dia just LALU!  Hehehe.. last2 waiter tu bhenti kt dpn 1 couple ni.. prmp tu serius tpaku.. snyap sekejap.. last2 nampk dia snyum & ttup muka.. bf dia wish happy bday kt prmp tu.gila sweet! Rs jeles tb2 membuak2 dlm hati ni..hehehe.. (gurau je).. nak je aku g tepuk bahu prmp tu &  ckp dia btl2 untung sbb ada laki yg sggup bt mcm tu kt dia..wlpun nmpk kecik je.. tp prmp xpentingkan bnda tu... yg penting effort. Klu aku kt tmpt prmp tu, blh jatuh krusi! Oh ok, lupakn kejap psl couple tu.. kitorg ni punya la tggu waiter tu dtg amik order kitorg.. xlarat nak lambai2kan tgn tp xjg dtg..lgpn ramai org time tu..last2 kitorg decided chow dr restoren & mkn kt tepi jln je.. huh!


kt bukit ampang yg sunyi sepi tu blh jadi jam bl tahun baru, merdeka @ apa2 jela yg melibatkan bunga api sbb org ramai suka ddk kt situ semata2 nk tgk bunga api! & dulu aku slh sorg dr dorg.. aku & adik aku paksa abah  bw g situ.. mgkin abah kesian..last2 dia mengalah..lps dh hbs tgk bunga api.time nk blik tu xpyh ckp la... dr rmh aku nk g bukit tu 15 minit je...disebabkan ramai yg g..cmpur pl dgn jem ats bukit tu..xpsl2 sejam br smp rmh.. last2 abah warning..jgn sesekali ajak dia g tmpt mcm tu! Jem mcm apa!

Mak aku ckp, 10 thn dulu bukit ampang tu sunyi.. pkl 8 dah xda kenderaan lalu.. dulu abah sll lalu situ lewat mlm..tgh lalu tb2 motor rosak! Oh ok, klu korg la tb2 motor rosak kt tmpt sunyi mcm tu..kiri kanan penuh dgn hutan..apa korg bt? Mst mngigil mcm apa kan? Dh la time tu kabus tebal... mmg nk jln pun ssah.. bpandukan line putih kt jalan raya tu la abh lalu.. time tu la,monyet pl melintas! Klu nasib korg baik, korg blh la nmpk binatang melintas..tapir ke.. apa2 jela.. ..lupa nak mention,time abah lalu kt bukit ampang mmg xda lampu jln..

Di pengalaman aku sendiri.. tp bukan psl scary2 la..just nmpk menatang.. menatang apa? Bc la story ni dulu.. dulu aku & mak br blik dr rmh hana amik buku research kt wangsa maju.. time tu pkl 11 lbh.. mmg sunyi la jln tu.. time t u cm kereta aku &  1 motor laki bini dpn aku.. aku pun follow je la motor tu & biasa2 jela bw kereta.. xda ap2 pun.. time nak turun bukit.. aku nampak benda bkilat2 tepi jln raya..dh kena lampu kereta, mesti la prasan kilat2 tu kan? Aku ingtkan getah @ apa2 jelah.. tp aku perhati je benda tu.. mkin dkat br aku prasan ular.. aku sendiri pun xth la ular jenis apa...tp BESAR & PANJANG! Motor dpn aku maybe xprasan...dia  pl g langgar.. mmg nmpk la motor tu tloncat (buruk bhs) lps lggar ular tu ala2 lnggar bonggol.. time turun bukit tu..aku nmpk pak cik toleh kt blkg.. aku pl semestinya tkjut mcm apa.. lbh2 lg aku tgk ular tu mcm tpelanting & lalu tepi cermin kereta kau..blh pl time turun bukit laju tu la..aku tkjut & angkat kaki.. huhu..enth apa2...aku ni mmg cpt tkjut skit... mak aku kt sblh tkjut sbb dia xth apa2.. aku cerita la aku nmpk ular besar.. mak aku blh suggest pusing blik sbb dia pun nk tgk. Sbar jela.. 

Jln kt area bukit ampang tu mmg org xberapa gemar nak lalu.. kiranya scary la.. crita yg aku prnh dgr, ada kes bunuh & mayat dia dibuang kt situ.. lgpun fhm2 la hutan,sp la nak lalu lbh2 lg lewat mlm. Kes ni berlaku thn ni jg.. time tu abah & mak lalu bukit ampang nk blik rmh..tb2 nmpk byk kreta bhenti.. abah pun beranikan diri bhenti jg.. korg rs2 apa? Mst korg ingt excident kan? Mcm tu jg abah, dia ingtkn excident.dia pun bhenti..rupa2nya ada prmp histeria.. dgr crita dr saksi lain, dorg nmpk 1 kereta ni bhenti & tgglkn prmp ni kt tepi bukit ampang.. meh sini, aku crt mcm mn prmp tu..prmp tu asyik ckar2 tanah & sebut bahasa xdifahami..disebabkan mak aku xsdap hati..last2 abah & mak blik rmh... melalui crita abg opis aku, tmpt tu mmg keras..kwn dia prnh kena kacau..tp alhamdulillah aku xprnh kena & aku mmg xnak jumpa pun..smnjk lps tu mak aku dh xbg aku lalu situ sorg2.. sbb sblm ni aku sll g wangsa maju jmpa hana...

Aku rasa byk lg story tp byk aku dah lupa.. hehehe... cukup la ni je aku cerita.. tp aku bangga dduk  hulu langat..mmg la bg stgh org mcm xglamour..yeah! aku bgga dgn alam semula jadi kt hulu langat smp benda ni la aku present time prt 3 degree dulu.. tp bg org lain, hulu langat apa jela yg ada xmcm org lain,buka pintu rmh nampak mid.. buka pintu dpur nmpk times square.. buka tingkap blik nmpk sunway.. oh ok! Whatever! At least byk drama & filem blakon kt hulu langat.. yelah, hulu langat ni mcm suasana kampung skit.. ada air terjun berlambak.. xperlu g jauh2..dkt je kot dgn KL.. dah tahu nk mbebel apa lg..ckup la ni.. bye2



*Gmbar ihsan koleksi sndiri & dr google!tq kt blogger skalian.. gmbr korg cntik. pnjam sat!

Saturday, 14 May 2011

Suatu ketika dulu, cita-cita saya nak jadi model (dulu la.. sekarang tak)

Hahahahaha...budak2 apa jela th.. normal la suka tgk benda2 cantik..rasanya tak da sapa yg tahu time kecik2 dulu cita2 aku nak jadi model.. dulu blh la berangan..skrg tak boleh dah.. selera aku skrg dah mcm pirana.. time sekolah dulu, selera makan aku tak da la mcm skrg.. blik sekolah pun kadang2 je makan.. perut lapar baru g makan. So, badan blh la maintain.. 

Oh ya~ dlm fmly aku mmg smua tggi2.. tinggi aku 167cm.. tp lg tinggi mak aku (170cm).. ayah aku? 178cm! Hehehehehe.. adik aku macam mana pula? Aku anak perempuan tunggal.. aku ada 2 adik lelaki.. adik bongsu aku mmg tinggi dari aku la.. dia 173cm.. baru form3.. yg second mcm mn pula? Opsss!! Hmmm~ nak cerita jg ke? Nnt klu aku cerita..dia sedih.. tp aku rasa aku ptut cerita...dia xla tinggi mana.. rendah dari aku la senang crt..tp xda la rendah sgt..aku rasa dia sedang sedaya upaya nak tinggi.. korg prnh tgk x jenama “calci yum” yg sll kluar kt tv tu? Tu la makanan tmbhan dia...asyik melantak je.. setahu aku dia mana blh tggi dah.. dah 19thn kot.. tp cikgu sekolah time dia STPM ckp boleh..huh!

* Calci yum!! *

Lps dah habis aku story mory psl fmly.. jom aku crt psl hidup aku kt uitm pl..lps hbs SPM, aku smbg STPM.. tp xsmpat amik 6 atas..aku dapat offer dr uitm sarawak.. of course HAPPY  ok! Tp ada 1 benda yg merunsingkan aku mcm mana aku nak makan.. tu yg aku fkir..benda lain xda prob sgt.. yela, sblm masuk uitm, aku bknnya kuat mkn.. hr2 mkn mskn mak.. tp lps masuk uitm mcm mn lak? Aishh!! Time tu aku cm fkir aku makin kurus, kurus  n terus kurus!! Tapi damn!! Mana ada kurus.. aku mkin shat ada la.. time tu la selera aku menjadi2.. mkn mcm anak badak...  aku selalu je makan luar dgn kawan2.. dah la makan kt luar..tapau lagi tu.. mcm mn xgemuk! Serius aku benci dgn badan aku terutama peha! Bdn aku mkin hari makin sht..muka pula mkin hari mkin bulat! 

Sampai la part 6, aku btl2 tertekan nih! Nak cr sluar jeans kemain susah.. dulu sblm masuk uitm, size sluar jeans aku Cuma 29..tp hmpir 3 tahun aku kt sarawak.. no more 29 beb! Tetiba lak aku pakai seluar jeans size 34! Aku nak mention kt korg aku pkai size 34 pun aku segan..tp xpela..take it easy...
Aku pernah kn mrh dgn abah sbb aku sll xnak ikut mak&ayh aku kuar.. yela, sluar jeans pun ada selai..mst la aku ngelak.. dah asyik kena mrah..hot jg aku.. smnjk tu aku kluar mn2 pkai baju kurung.. gila sopan!
Yg aku xsuka..time nak beli suar jeans.. time aku nak try kt fitting room..ada la org salesgirl tggu kt luar.. rimas tahu x..aku segan la amik sluar jeans size 34..aku amik 32 dulu..dah try2 xmuat lak.. tpksa kluar fitting room amik size 33 lak.. bdk tu asyik tnya “ok kakak?”.aku ckp nak try size lain pl.. situasi dia sama je.. dah msk fitting room tgk2 size 33 pun xmuat.. kluar la blik.. amik size 34.. bdk tu asyik follow.. rimas th x! Sepak punggung brth!! Mst korg ckp asal aku xambl tiga2 size skali gus kan? Sbb aku xdpt terima kenyataan yg aku mkin GEMUK! Tu yg amik satu2..nak try yg kecik dulu..

Bila bkawan dgn org kurus keding ni bt aku jeles.. n aneh mcm alien!! So, aku amik tindakan drastik.. aku diet nasi 6 bulan.. dlm bhasa simple dia.. “aku xmakan nasi selama 6 bulan berturut2.. rekod bersih beb”.. mst ssah nak prcaya.. tp tu la aku bt time dulu.. slama 6 bulan tu aku cm mkn lauk & sup! Kdg2 tu terbabas jg mkn KFC! Hahahaha~ kerja aku dulu pas klas, aku akn bungkus lauk kt cafe.. ada la 3 lauk aku amik.. prnh skali tu..kononnya nk jimat plastik.. aku guna 1 plastik sumbat 3 lauk dlm tu.. seingat aku, aku amik kerang masak kicap, sayur kailan & ayam.. smpai je bilik.. aku terus mkn.. mula2 ok lg..mkin lama mkin loya..last2 aku termuntah! Sapa la ngajar cmpur semua lauk dlm 1 plastik.. mmg la rasa dia enth apa2..last2 tu, aku tido kpenatan smp ke mlm.. 

lps 6 bulan diet..mmg totally beza bdn aku..ramai yg tegur sbb aku mkin kurus.. tahu x brp kg aku terbuang dr bdn yg mkin comel ni? Selama 6 bulan tu aku hilang hmpir 15kg.. aku tahu..xla byk mana...   yg bestnya dr size 34..aku mampu pkai sluar jeans size 28..byk x beza?? 

Tapiiiiiii~~ sekarang aku dah lain.. dah gemuk balik.. xkan nk srh aku diet nasi lg.. aku dah xlarat nak bt.. klu mkn pil kurus takut pl.. hmmmm...ptut ke aku maintain bdn mcm ni je??xsggup la!





                                    gambar time aku diet.. kurus la jg berbanding skrg ni..

When people walk away 4m u...let dem go...

Lps puas aku cerita psl zaman kegemilangan aku time kecik2..entry kali ni jom kita tkar topik lain..kita cerita psl hal2 mngena2 dgn soal hati & perasaan. Bbrapa bulan lps, girlfriend  bestfriend aku (hana) kenalkn aku dgn 1 blog.. owner blog tu kwn sek dia.. dlm byk2 entry yg dia bt, aku btl2 suka 1 entry psl “wanita  & perasaan”. So, crt yg aku nk cerita byk dispirasi dr entry dia sbnrnya.. credit utk tuan blog tu sndiri.. (azyan liyana). 

Kali ni kita ckp psl perasaan.. aku sndiri pun xth knp aku nk crt psl bnda ni.. nak ckp xda idea.ada je bnda lain blh crt..xpe2, kali ni kita crita bnda ni..next time, story lain pl ok.. :)

Dalam relationship.. ada 2 jenis prmp..first, jenis yg expressive & second jenis yg pendam..aku tgh2 antara 2 tu.. aku bkn jenis yg terlalu expressive  & of course aku jenis terlalu pendam.. sometimes aku blh jadi terlalu expressive especially bila aku aku bgth how much i love someone.. yeah, aku sggp hntr msg mjela2 smp 10pages utk 1 msg, klu tgh mlm aku tjaga & teringat dia aku akn hntr msg to tell how much i love him , bila aku mimpi dia cpt2 aku bgth, aku jg sggup dtg dr jauh & teman dia dan  psl duit aku xbkira lbh2 lg dgn org yg aku syg.. TAPI.. aku jenis manusia yg memerlukan respon.. klu dah bjela2 aku hntr msg & dia just reply skit @ lgsg xreply. Of course aku disappointed. Tp aku xtunjuk, aku just pendam.. yeah, aggp je dia xsmpat nk reply @ busy.. tp klu dah 10x bnda yg sm jd mcm mn? tapi aku xblh blakon ht suci mcm malaikat..sbb aku sendiri pun ada prasaan..lbh2 lg aku perempuan..

Syg,I’m not queen control mcm awak & org lain rs. Knp sy sll nak th apa yg awak bt sbb I LOVE U SO MUCH! Yeah, awak nak sy fhm... ok sy try, try & try lg.... tp mkin sy cuba fhm awak tp awak mkn jauh.. mgkin awak rs klu sy jenis understanding..sy senang nak handle..xperlu nak pujuk2..xperlu nak ambil tahu..xcall/msg berhari2 xmarah, xda ms nak spend together & xambil berat... tapi dlm bdn sy ni ada seketul daging yg bernama hati yg mempunyai perasaan.. & perasaan tu xblh tipu.. & why, sy sll tgur sikap awak sbb i don’t want  become the last thing on your mind. Yeah, bt apa2 pun sy xblh ambl th.. ye, awk blh fkir..xpyh bgth sy apa yg awk bt..abaikan sy...bt sy mcm xda hak ats awk.. 
& bnda ni bt sy jauh kebelakang & sy xnmpk pun apa pentingnya sy bg awak..sy nak awak fhm bhw....
“when u love someone,
automatically u will start,
caring that person .... .
bc'zz
u have a hope,
...like he specially made 4 u.
that caring is,
Hope in Love ....”
Sy cemburu? Of course! Dlm hal2 mcm ni..sy lbh suka pendam2.. smp 1 msnya sy luahkan..  knp sy xluahkan setiap kali sy cmburu & knp sy lbh suka pendam? Sbb sy xnak burukkan keadaan & knp sy luahkan bila dh lama sy pendam? Sbb beban dlm hati ni dh mkin berat & sy sendiri pun xtertanggung.. lgpn kita ada bad communication & ssah sy nak luahkan apa yg terbuku dlm hati ni.. & if u love me, u willing to hear apa yg sy nak luahkan.. sy bkn nak awak junjung sy just fhm sy je..
The woman came out of a man's rib. Not from his feet to be walked on. Not from his head to be superior, But from the side to be equal - under the arm to be protected and next to the heart to be loved.

dear,every girl needs a man. 
u know, the kind that’ll treat u right. 
The kind that has enough respect for you & is willing to change, just to be with u. The kind that searches for you with all his heart .
Every girl needs a man who won’t cheat on her because he knows she’s got all that he wants & needs already.
He won’t mind calling u early in the morning just to say good morning or late at night to say good night; maybe even sing u a good morning song & tell u a bedtime story or talk to u until u fall asleep. 
This guy will be the kind that’ll do anything for u, even if it’s to just go to the store & buy u ur favorite kind of candy. 
He would defend & fight for u & wouldn’t bail on you for his friends when you need him most. 
The kind that won’t leave you lonely & wondering; the one that calls u surprisingly, even if he’s out with his friend, to just tell u that he loves & misses u a lot. 
The kind that isn’t afraid to smile to his friends every time you’re around & tell them, “She’s the one”. 
The kind that appreciates u for the things u do for him, even if they’re little. 
The ones that actually thank u for the little love notes u leave him, waits for u when u’re falling behind, & opens doors for u.
Every girl needs a man who will take u out on dates once in awhile & buys u flowers.
He would remind u that he loves u & that he’s happy to be with u, just in case u forget.
u deserve a guy that will call u beautiful instead of hot, tells u to be strong & to not cry, & when u do cry, he’d cry with u when times are hard.
The kind that will go through thick & thin with & for u.
The kind that just loves u for who u are & not for who u aren’t and loves u because u’re his favorite girl in the whole wide world.
And now, byk bnda dah berubah...
Alhamdulillah Ya Allah.. aku lbh brsyukur dgn hidup aku skrg.. smnjk praktikal..aku kenal byk org & aku blajar dr pngalaman org lain.. aku mula percaya apa yg jadi ada sebabnya.. aku mula percaya qada & qadar. Secara jujurnya aku rasa hidup aku lbh baik dr yg dulu.. terima kasih kerana kurniakan kwn baik yg jg pendengar setia..  kalau yg ni terbaik utk aku, aku terima... terima kasih Allah walaupun aku trpaksa blajar dgn cara mcm ni. Aku lbh tabah dari dulu.

“boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu,
padahal itu baik bagimu.
dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu,
padahal itu tidak baik bagimu.
-surah al-baqarah, ayat 216-“



Allah, I thank you, for giving me this life, this experience of joy, sadness, pain, there is nothing I could ask for more, and if my time comes, I won't regret, cause I know in my heart that you are with me.

When people walk away 4m u...let dem go...
Your destiny is never tied 2 anybody who leaves u & it
Dos'nt mean that they are bad....It means that their part in the story is over...!!!
,



*tutup buku! It’s time 4 me to move on.. & open ur eyes...there might be something worth seeing...




Friday, 13 May 2011

Baby, don't pretend to be an "Angel" if you like to play with fire.

Aku jenis suka org bg nasihat & pandangan kat aku.. kdg2 tu lps dgr, bt aku sedar. Tapi aku xsuka org aku yg aku xpelawa  sibuk jg bg nasihat.. bknnya aku sombong tp cara org tu bt aku nak je bls “apa motif ko sbnrnya ni?”. Ko sendiri pun ada prob..prob pn sm mcm aku tp sbuk bg nasihat..gila ke apa.. sptutnya apply nasihat yg ko nak bg tu kt diri sndiri sblm sbuk jadi hero/heroin..

i dont need it!

Tp aku still ada ksabarn.. Yah! Yah! ckp la nasihat ko tu.. aku dgr.. tp msk telinga kanan kluar telinga kiri.. tp aku pantang btl org2 mcm ni sibuk nak ngajar aku! Dah tu siap nak kritik aku.. Damn! 

Aku bknnya ego xnak dgr nasihat org but u are not allowed to advise me.
Atas dasar persahabatan.. aku pendam! Aku mmg raja bab pendam2.. tp smpai masanya gunung berapi ni blh meletus jg.. tp aku xnak gaduh..klu ikutkan hati yg tgh panas..nak je aku ckp..

Don’t judge me unless u have looked through my eyes, experienced what I have, and cried as many tears as me. Until then BACK OFF, cause u have no idea..

before u start to criticize someone, think what they are going through, u cant always see the pain, they are feeling but its there.
who are u to judge the life i live?

i know i'm not perfect-and i don't live to be.
but before u go pointing fingers...
make sure ur hands are clean.

baby, Don't pretend to be an "Angel" if you like to play with fire.


Bunyi mcm kasar tp thank god! Benda ni aku mmpu sabar.. 

aku still ada fmly, bestfriend, kwn2 HR & kakak angkat yg sll dgn aku. Aku tak perlukan kau..xperlu la susah payah dtg bagi nasihat klu ilmu tu senipis buku 555.. annoying la beb!!

Aku bkn nak marah2 but If u want my respect, then show me u deserve it..  jgn la cakap mcm org separuh sedar..Dah la mls nak fkir org mcm ni.. rasa cool la tu.. yang penting, life is too short to stress urself with people who don't even deserve to be an issue in ur life...so, let it go...


Wednesday, 11 May 2011

Celah jari kaki tbelah, mak panik & aku tak da perasaan


Hrni aku bngun dgn semangat bkobar2 nak tolong mak kemas rumah.. hari ni aku volunteer nak cuci toilet. Mak aku srh aku tlg masak tp aku xnak. Aku suruh mak aku terima tawaran ni sebelum aku tukar fikiran.. mak aku pun terima la..klu terus paksa2, nnti gaduh pl anak beranak ni.. so, kitorg bhagikan tugas. Mak aku msak & aku cuci toilet. Huhu..

Hbs aku cuci toilet sebersih2nya.. dah hbis cuci, aku tuang sabun & clorox lg. Sambung cuci lagi sampai la aku puas hati... biasanya klu cuci toilet, aku sll buka penutup laluan air kt lantai tu supaya senang skit..
 semestinya tempat letak syampu kena la basuh jg. Aku keluarkan syampu & smua2 kt luar toilet..aku bersihkan tmpt tu...pas puas hati, aku kena susun syampu & krim yg blambak2 tu kt tmpat dia.. fhm2 la, benda2 tu mmg blambak dlm bilik air rmh aku.. tapi majoriti bukan aku punya.. ni semua adik aku yg second tu. Enth apa2 dia pkai smpai penuh toilet mngalahkan perempuan.. & utk pengetahuan semua, adik aku yg second tu ada bbotol2 temulawak dalam bilik dia.. ni semua mesti kes kitorg  gaduh kecik2. Aku dgn adik aku yg kecik tu, sll ejek dia anak angkat sbb dia gelap dr kitorg.. hehehehe..

berbalik cerita tadi, lps tempat syampu tu aku bersihkan. Aku tpksa la ulang alik amik syampu & pencuci muka berbagai tu letak kt tmpt asal dia.. ada la 4 trip.. aku fkir smp je botol yg terakhir ni, SELESAI la tugas aku cuci toilet nih! & trip yg last tu la yg prob! Aku jalan xtgk bawah.. last2 tsepak besi penutup kt lantai toilet tu! Pedih!! Aku tgk xda apa2... aku g la susun botol2 tu...sekali aku toleh kt lantai, darah dah penuh... dalam hati aku.. “serabut btl la, kena jg!”..

darah mula byk kluar..aku kluar toilet..aku cari mak aku.. adeh! Xda pl kt dapur.. kan td dah bahagi tugas! Aku jerit lg! Last2 aku kelam kabut kluar dr bilik sbb dgr aku tjerit2 mcm org kena sawan.. dalam hati “aeeee....dah bhagi tugas. Blh pl mak masuk bilik curi tulang rehat”.. huhuhu..jahat mulut anak nih! 

aku bgth la kaki aku tbelah kt celah jari sbb tsepak penutup kt lantai toilet..mak aku mula xkeruan.. dia bg kain batik..& aku rasa mak aku xbyk membantu..dia cuma ulang alik dari dapur ke ruang tamu.. tu la kerja dia..byk kali kot.. adeh mak nih! 

Dia srh aku jumpa doktor, xmau la aku! Dia kasi plaster tp mcm mn aku nak tmpal.. yg tbelah tu celah jari..last2 aku bungkus kaki dgn kain batik.. aku lap2 darah yg mula mcurah2 ke ladang gandum.. mak aku asyik tnya mcm mn luka? Mak aku ni mmg xblh tgk darah dpn mata..nnt dia mula la pitam.. tapi kalau layan blog “kari ngeri” psl mayat2 tu blh pl dia.. aku beranikan diri..buka celah jari kaki & check tp still xclear sbb darah byk kluar.. darah ni amat2 menyelerakan menakutkan aku! Geram sgt..aku g tekan tempat luka.. nasib baik bhenti.. so, kerja cuci mencuci tpksa dihentikan sbb aku mengalami kemalangan jiwa.. 

                                 ni la punca dia.. ulang alik susun syampu kt tmpt dia..

                    ni la penutup besi durjana tak guna..kt tepi2 tu blh nmpak darah aku mengalir..

darah! sebenarnya byk darah kuar..tp aku kan xreti dduk diam.. dgn kaki bdarah tu la aku g jenjalan.. habis lantai rmh pun kena..sila tgk bwh..


& sekarang kita zoom2 gmbr luka kt kaki pula!!

sebenarnya luka dia dalam..tp aku xberani nak buka luas2..org kedah cakap "seriau".. lgpn skrg aku rasa kaki aku berangin je kt area luka tu.. rs longgar2 pun ada.. 

Bila benda ni jadi dgn mak aku panik..bt aku teringat cerita time aku kecik2 dulu..time tu aku darjah 6 kot.. adik aku time blm tadika lg.. dulu aku naik basikal bw adik aku kt blkg.. tgh syok2 kayuh laju2..tb2 tdengar adik aku menjerit kuat..aku pun bhenti la mngejut! Korg tahu apa dia bt? Rupa2 dia g hulur jari kat tayar basikal.. tsiat habis jari tgn dia.. aku mula la panik..aku dah agak gerenti blik ni aku kena pukul dgn abah! Tp bukan salah aku..bkn aku srh hulur dia hulur jari dlm tu.
.
Sampai je rmh..aku blari bw adik aku masuk rmh... time tu mak aku sorg2 je kt rmh.. of course la mak aku risau! Hulu hilir lalu dpn kitorg.. sabar jela.. dgn jari adik aku yg tersiat sampai nampak tulang tu sapa nak sapu ubat? Mak aku? No no no! Mak aku awal2 dah lari masuk bilik..dia dah nak pitam! Aku la tpksa sapu minyak gamat kt jari adik aku.. time aku serius aku takut..time aku sapu tu, nampak la tulang jari dia.. gila la... fhm2 la budak kecik klu skit gerenti melalak! Mcm tu la adik aku... pas sapu ubat.. aku pun nangis..bkn sbb kesian kt dia tp risau dgn nasib aku.. byk kali aku srh dia bhenti nangis sbb tkut abah pukul aku.. nasib baik time tu abah g kerja.. mst korg fikir knp aku x g klinik je kan? Sbb mak aku xreti drive..lgpn time tu time abah blik kerja..so tggu  abah jela..dasyat kan? Knp pl aku xminta tlg jiran? Sbb aku takut sgt! Biar aku sendiri yg sapu ubat kt adik aku! Hehehehe..kerana kecik2 lg adik aku dah berani nak test power jari dia & NOW! Jari dia ada la bengkok skit.. dah bw jumpa doktor  tp adik aku nangis2 xnak... sebenarnya dl blh je baik.. bl jari tersiat,dia pl xnak tegakkan jari..hari2 dia bengkokkan jari sbb sakit..last2 kulit bcantum mcm tu je...

Nasib aku lps kes jari adik aku tsiat dulu..serius aku rasa nyawa aku mcm dihujung tanduk! aku menyorok bwh meja komputer. Tp alhamdulillah aku xkena tpeleng dgn abah sbb apa? Sbb time aku merayu2 kt adik jgn nangis,mak aku terdengar..maybe mak aku crt kt abah & abah pun kesian kt aku..& skrg ayat tu jd bhn mainan dorg..

Ni la ayat dia “adik, jgn la nangis...nanti kakak kena pukul dgn abah”... dgn nada merayu2 ok! HAHAHAHAHA!
There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...