Saturday, 14 May 2011

Suatu ketika dulu, cita-cita saya nak jadi model (dulu la.. sekarang tak)

Hahahahaha...budak2 apa jela th.. normal la suka tgk benda2 cantik..rasanya tak da sapa yg tahu time kecik2 dulu cita2 aku nak jadi model.. dulu blh la berangan..skrg tak boleh dah.. selera aku skrg dah mcm pirana.. time sekolah dulu, selera makan aku tak da la mcm skrg.. blik sekolah pun kadang2 je makan.. perut lapar baru g makan. So, badan blh la maintain.. 

Oh ya~ dlm fmly aku mmg smua tggi2.. tinggi aku 167cm.. tp lg tinggi mak aku (170cm).. ayah aku? 178cm! Hehehehehe.. adik aku macam mana pula? Aku anak perempuan tunggal.. aku ada 2 adik lelaki.. adik bongsu aku mmg tinggi dari aku la.. dia 173cm.. baru form3.. yg second mcm mn pula? Opsss!! Hmmm~ nak cerita jg ke? Nnt klu aku cerita..dia sedih.. tp aku rasa aku ptut cerita...dia xla tinggi mana.. rendah dari aku la senang crt..tp xda la rendah sgt..aku rasa dia sedang sedaya upaya nak tinggi.. korg prnh tgk x jenama “calci yum” yg sll kluar kt tv tu? Tu la makanan tmbhan dia...asyik melantak je.. setahu aku dia mana blh tggi dah.. dah 19thn kot.. tp cikgu sekolah time dia STPM ckp boleh..huh!

* Calci yum!! *

Lps dah habis aku story mory psl fmly.. jom aku crt psl hidup aku kt uitm pl..lps hbs SPM, aku smbg STPM.. tp xsmpat amik 6 atas..aku dapat offer dr uitm sarawak.. of course HAPPY  ok! Tp ada 1 benda yg merunsingkan aku mcm mana aku nak makan.. tu yg aku fkir..benda lain xda prob sgt.. yela, sblm masuk uitm, aku bknnya kuat mkn.. hr2 mkn mskn mak.. tp lps masuk uitm mcm mn lak? Aishh!! Time tu aku cm fkir aku makin kurus, kurus  n terus kurus!! Tapi damn!! Mana ada kurus.. aku mkin shat ada la.. time tu la selera aku menjadi2.. mkn mcm anak badak...  aku selalu je makan luar dgn kawan2.. dah la makan kt luar..tapau lagi tu.. mcm mn xgemuk! Serius aku benci dgn badan aku terutama peha! Bdn aku mkin hari makin sht..muka pula mkin hari mkin bulat! 

Sampai la part 6, aku btl2 tertekan nih! Nak cr sluar jeans kemain susah.. dulu sblm masuk uitm, size sluar jeans aku Cuma 29..tp hmpir 3 tahun aku kt sarawak.. no more 29 beb! Tetiba lak aku pakai seluar jeans size 34! Aku nak mention kt korg aku pkai size 34 pun aku segan..tp xpela..take it easy...
Aku pernah kn mrh dgn abah sbb aku sll xnak ikut mak&ayh aku kuar.. yela, sluar jeans pun ada selai..mst la aku ngelak.. dah asyik kena mrah..hot jg aku.. smnjk tu aku kluar mn2 pkai baju kurung.. gila sopan!
Yg aku xsuka..time nak beli suar jeans.. time aku nak try kt fitting room..ada la org salesgirl tggu kt luar.. rimas tahu x..aku segan la amik sluar jeans size 34..aku amik 32 dulu..dah try2 xmuat lak.. tpksa kluar fitting room amik size 33 lak.. bdk tu asyik tnya “ok kakak?”.aku ckp nak try size lain pl.. situasi dia sama je.. dah msk fitting room tgk2 size 33 pun xmuat.. kluar la blik.. amik size 34.. bdk tu asyik follow.. rimas th x! Sepak punggung brth!! Mst korg ckp asal aku xambl tiga2 size skali gus kan? Sbb aku xdpt terima kenyataan yg aku mkin GEMUK! Tu yg amik satu2..nak try yg kecik dulu..

Bila bkawan dgn org kurus keding ni bt aku jeles.. n aneh mcm alien!! So, aku amik tindakan drastik.. aku diet nasi 6 bulan.. dlm bhasa simple dia.. “aku xmakan nasi selama 6 bulan berturut2.. rekod bersih beb”.. mst ssah nak prcaya.. tp tu la aku bt time dulu.. slama 6 bulan tu aku cm mkn lauk & sup! Kdg2 tu terbabas jg mkn KFC! Hahahaha~ kerja aku dulu pas klas, aku akn bungkus lauk kt cafe.. ada la 3 lauk aku amik.. prnh skali tu..kononnya nk jimat plastik.. aku guna 1 plastik sumbat 3 lauk dlm tu.. seingat aku, aku amik kerang masak kicap, sayur kailan & ayam.. smpai je bilik.. aku terus mkn.. mula2 ok lg..mkin lama mkin loya..last2 aku termuntah! Sapa la ngajar cmpur semua lauk dlm 1 plastik.. mmg la rasa dia enth apa2..last2 tu, aku tido kpenatan smp ke mlm.. 

lps 6 bulan diet..mmg totally beza bdn aku..ramai yg tegur sbb aku mkin kurus.. tahu x brp kg aku terbuang dr bdn yg mkin comel ni? Selama 6 bulan tu aku hilang hmpir 15kg.. aku tahu..xla byk mana...   yg bestnya dr size 34..aku mampu pkai sluar jeans size 28..byk x beza?? 

Tapiiiiiii~~ sekarang aku dah lain.. dah gemuk balik.. xkan nk srh aku diet nasi lg.. aku dah xlarat nak bt.. klu mkn pil kurus takut pl.. hmmmm...ptut ke aku maintain bdn mcm ni je??xsggup la!





                                    gambar time aku diet.. kurus la jg berbanding skrg ni..

No comments:

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...