Saturday, 28 May 2011

Zaman sekolah saya yang tak semeriah macam budak lain

Merujuk kpd tajuk dia atas (skema ayat), zaman sekolah aku bknnya happening mcm bdk lain. Ni sbb aku bdk baik.. klu nak bt slh, mst tkut cikgu marah.. klu nmpk bdk lain pnjt pagar sekolah nk lari..aku tgk je.. tak buat apa2.. so, aku bdk skema..

* xda gambar nk letak.. rasanya ni jela yg ssuai.. gmbr time kecil & time sekola2.. (tjumpa gmbr ni dlm album kt uitm srwk dl *

Kita start dr tadika,

Dulu aku tadika kt cheras bharu.. kat sekolah ni,aku sendiri xtahu knp cikgu ni benci sgt dgn aku.. aku la antara yg plg top sll kena pulas telinga..ada skali tu,ada parents student lain nampak aku kena pulas telinga.. parents2 ni complain.. terima kasih pak cik..terima kasih mak cik sbb mrh cikgu tu...  

pulas telinga tu klu xsmpai merah telinga aku xsah.. meluat btl aku tgk muka cikgu tu..  akhir thn kt sekolah ni, ada pertandingan pakaian beragam.. smua wajib masuk.. mak aku beria2 nak aku masuk..sedangkan aku skit pun xda feel.. nasib baik mak su aku ada 1 set pakaian jepun..mak & abah punya la excited..siap g chow kit beli kipas utk aku kipas time kt atas pentas tu. Aku xfhm knp hr2 mak aku pksa aku practice jln... jln xleh langkah besar.. ajar tunduk & kipas..aishh! mcm2.. time hari pertandingan, aku tgk bdk2 tadika lain smua bersiap..ada yg pkai hawaii,sari & byk lg la.. time tu la.. mak aku beria2 siapkan aku..pakaikn baju..ikat rmbut. Aku ikut je.. mcm xda prasaan..time nk bsiap tu..mak aku byk kali pesan,ingt apa yg mak ajar kt rmh.. time nk prtandingan tu, br aku tahu stiap pakaian beragam mst ada pasangan..hbs tu klu dah aku pkai kimono ni..sp la yg pkai baju laki? Rupa2 br aku th, ada sorg bdk laki tadika sama dgn aku jadi partner aku. Dia pkai baju taekwando.. ah,jgn tnya sapa laki tu.aku sndiri pun xkenal sbb kt tadika kerja aku mmg x bcampur dgn org.time kt pentas, aku tkedek2 naik kt atas pentas.. dgn kain ketat..nk jln laju2 pn xblh.. kt atas pentas tu, aku ikut la apa yg mak aku jadi.. spnjg atas pentas tu, aku mst kipas. Pastu kena tnjuk.. tu je! Lps tu trun blik.. result dia sapa menang?  Aaaaaaaa~ teka2? Huhuhu.. aku lah!! Tmpt pertama! Aku excited dpt hadiah je..dpt hamper pun jadi la.. blik rmh snyum je..  xnak buka hamper skali abah xblik kerja..

Time kecik2 dulu mesti la aku excited time hari raya.. dulu aku ada kwn dgn sorg kakak ni..dia tua setahun kot dr aku.. (skrg dh lost contact..klu jmpa pun aku dh xcam..). kerja kitorg prg raya rmh org..makan pun skit..motif dia nak duit raya je.. ada skali tu, aku g 1 rmh besar..dlm otak mmg aim rmh ni! Aku ingt lagi time mkn.. kitorg mkn skit je.. sbnrnya xsabar nk duit raya n blik.time nak blik tu, tuan rmh tu ckp.. “blh tlg mak cik belikan santan? Mak cik nk masak ni”.. ha??????? Lps dia kasi duit raya & duit beli santan..xpsl2 aku dgn kakak tu berlari2 g kedai.. kedai bknnya dekat.. eeeee.... xpsl2 kena beli santan..

Time aku tadika dulu, aku bknnya senang mcm skrg..(skrg ni alhamdulillah la..rezeki Allah).. dulu abah kerja kt TUDM, bila mlm abah jual satay kt ampang. Bila ptg, abah prg buka kedai..  xlama lps tu, mak,aku&iwan akan dtg tlg abah.. (time tu toti blm lahir).. tapi klu nak prg , kitorg kena lalu 1 perumahan.. kt situ mmg byk cina.. bila byk cina of course byk anjing kan? Dah la time tu kitorg ssah..aku, mak & iwan prg pun naik basikal..aku dok blkg..iwan dduk kt bakul baby dpn.. tak pyh ckp la.. setiap kali lalu situ, hati ni dup dap dup dap..  ms mula2 lalu 1 rmh ni, aku nampak anjing.. aku trs automatik ckp cina!! Hahaahha...aku mmg xfhm & xreti.. aku main bantai je.. mak aku tnya knp aku ckp cina? Aku dgn selambar ckp “klu kita ckp cina, nnt anjing tu ingt kita cina.jadi dia xkejar kita”.. hahhaha.. blh pl dtg idea tu.. sejak hari tu, stiap kali lalu perumahan tu, mst aku cakap cina.. xpun mak aku sndiri yg srh aku ckp.. aku still ingat, tgh2 aku ckp cina..tb2 ada anjing kejar.. aku jerit. Mak aku punya la kayuh laju2...dlm time aku jerit2 tu, smpat lg aku merapu ckp cina.. iwan time tu ddk dlm bakul baby punya la suka kena kejar.. tgelak2 dia.. sengal iwan! Aku dh la ddk blkg..kaki siap angkt sbb tkut kn gigit...dia la gelak2.. rasa nk tmpeleng je! dulu kt kedai aku sll tlg abah hntr mknn kt meja customer. tu jela yg aku blh bt..umur pun br 7 thn..xkn nk srh aku msk pl..

Msk drjah 1,aku sekolah kt SK Taman Muda, Ampang. Dulu time sekolah2 klu sapa2 dpt jd ketua kelas @ penolong..kira hebat la... rasa up semacam je! Time tu aku jadi penolong, klu blh nk perfect.. kasut mesti bersih. Skirt aku pakai tu mest bgosok..rambut mest ikat cntik2...tp kenangan aku time tu aku sempat jadi penolong klas xsampai seminggu sbb apa?  Sbb bdk2 klas nakal! Time cikgu xda, time tu la semangat melukis aku membuak2..  aku dah xambil peduli dgn bdk2 lain..aku sibuk melukis.. sedangkan bdk2 klas berlari mcm org gila kt luar.. kejar bw pembaris.. truk btl! Last2 cikgu masuk klas & mrh aku.. dan semestinya jawatan aku dilucut serta merta! & of course aku benci dgn bdk2 klas aku termasuk la cikgu tu! Time darjah 1, aku rapat dgn cikgu PJ ni.. byk je aku ckp..pok pek pok pek... sibuk nk bercerita tp skrg totally lain..aku dh xmcm dulu.. xda peramah dah.. hehehe..

Aku smpat sekolah kt Taman Muda sekejap je.. 
lps tu aku pindah kt SK Tun Abdul Aziz Majid kt Hulu Langat.. aku xingat time darjah berapa, stiap hari sabtu ada klas kompter..tu khas sp2 yg nak blajar komputer... aku masuk pun sbb mak aku srh..prg sekolah naik basikal.dh la sekolah punya la tinggi..kena naik bukit.. ada ingt lagi aku prnh kena tgur dgn cikgu riduan sbb baju aku pakai tu seksi sgt...erkkk!! aku pun ssah nk crt mcm mn baju tu.. baju tu mcm singlet kt dlm..kt luar tu ada cardigan & ada kain lbh utk kita ingt..ssah nk terang..korang agak2 la..blik je rmh, aku crt kt mak aku..mak aku cm gelak je..  

time aku drjah 3, aku bljr taekwando skjp je..  mula2 aku xnak masuk tp abah n mak pksa..dia ckp skrg byk org jahat..xpsl2 aku masuk jg..tapi bila dah suka , aku dh xblh smbung sbb xda sp nk hntr aku sbb time tu mak aku dh sarat nk beranak toti.. hmmmmmmmmm.... =.=

Slain tu, sbjek fav aku time sekolah dulu ialah seni! Stiap kali cikgu srh bt..mesti aku plg bsmngat.. & prngai buruk aku..lps dah siap kerja aku..aku akn merayau dlm klas tgk kerja org..klu org tnya aku punya mcm mn..aku pun bangga tnjuk kertas lukisan.. klu ada kwn puji.. bangga btl.. lg bangga bila cikgu yg puji..teruk btl prangai..smp skrg aku rasa prangai aku tu terlalu annoying..

Selain sekolah kebangsaan, aku pun sekolah agama.. time sekolah agama bknnya best pun..aku rasa aku byk gaduh dgn org je.. aku prnh gaduh dgn sorg prmp ni..aku tolak dia.. smp jatuh org tu.. hbs kotor baju dia.. elok2 org pakai baju krung kt luar..dia pl xpsl2 kena tie in.. sbb kotor..dh tu pggl kakak nk gaduh dgn aku... time tu, klu pggl kakak tu kira hbat la... dlm hati ni takut tp aku lawan jg kakak dia.. bengong jg aku ni..

Tp kes gaduh yg plg mmbawa kesan ialah bila aku gaduh dgn sorg bdk laki...smpai mati pun aku benci bdk ni.. time sekolah dulu, dah mmg fav aku bw majalah kt sekolah.. sekali bw 2-3 sbb nak bg kawan bc  time ustazah xda.. yg aku benci , elok2 kwn aku tgh bc majalah ni, bdk laki ni rampas...dia ambil g tmpt dia.. yg aku sakit hati bila dia bc mjlh tu,dia akn ckp “tak best”..lps tu korg teka dia bt apa?dia koyakkan paper majalah tu.. lps tu dia buka next page,dia bt bnda yg sm.. dia ckp “xbest”...dia koyakkan page tu pula.. first aku sabar, second aku sabar..masuk third, aku btl2 hilang sabar.. aku jerit dlm kelas..mgkin dia laki..dia rasa best.. dia bangun.. aku btekak dgn dia.. maybe dia rasa dia super duper best, dia nk pukul aku dgn kerusi.aku cabar dia.. mmg dia angkat kerusi tu nak pukul aku.. tp kaki kerusi tu tsekat meja.. mmg dia xsmpt nk pkul aku..disebabkan aku jerit2 mcm org kena histeria & betapa kuatnya kotak suara prmp aku ni.. smp ustazah msk klas.. xpsl2 ustazah terlibat dgn bnda ni.. & smp skrg aku benci bdk tu.. aku blh sbar apa org nk bt..tp klu dh mlampau sorry la beb!


Time sekolah menengah (SMK Abdul Jalil, Hulu Langat),

Time sekolah aku mmg xkawan sgt dgn laki.. aku byk kwn dgn prmp..dgn laki pun ckp bnda yg perlu.xda la aku nk thegeh2..  disebabkn aku ni jnis lbh senang bkawan dgn prmp..jalan pun pegang tgn..smp jln pun nk bpeluk2..tb2 ada la mula mulut jahat ckp aku lesbian..xfhm btl..  

Time form 1, subjek plg aku benci kemahiran hidup (KH), lbh2 lg bab btukang kayu.. ada skali tu, nak kena bt lubang kt kayu.. cikgu tu srh aku pgg kayu..sbb dia nk gerudi dgn mesin..enth mcm mn..aku terlepas.. xpsl2 kayu tu rosak..cikgu tu marah2 aku.. aku geram btl..suka hati je nk marah org..

Time form 4,dlm klas BI.. cikgu tu ckp dia akan tnya sorg 1 soalan..sp xreti kena jemur.. hbs smua kena tnya tp smua nasib baik sbb smua dpt jawab.. smp je turn aku, aku xconfident dgn jwpn aku.. aku g ikut jwpn kwn aku..ha, amik kau...xpsl2 salah.. cikgu tu serba salah nk srh aku bjemur kt luar tp bdk2 laki smua paksa2 aku g kluar.. aku kluar klas dgn selamba & diri kt luar klas tgh2 terik.. cikgu tu nak srh aku msk klas tp bdk2 laki xkasi..  kbtln slh klas aku, klas cousin aku.. dia prasan aku diri kt luar..dia ingtkan aku tggu kwn g toilet sbb dia ckp muka aku selamber je.. xguna btl bdk laki klas tu..

Time form 6 kt SAAS, kjang.

Rasanya xda benda menarik kot..pkul 6 pg dah kena tggu bas g sekolah.. kena naik 2 bas lg tu.. adeh!~ time sekolah ni, hobi aku mkn laksa kt kantin tu je..dh la pedas mcm apa... tp yg tu jg yg aku cari.. jgn xth, aku g klas tiap hari pkai mascara.. hehehehe...
 

**gmbr xda.. sbb dulu guna kamera kodak.. ingt nk scan guna scanner adik aku tp dia kedekut... =.=

4 comments:

blipbluppy said...

kita satu sekolah kot...mmg takut nak panjat pagar...hahahaha

ada sya said...

sapa ni ye?

itzmebella said...

Hahah zaman UITM mana?

ada sya said...

uitm? hahahah! nanti~~ lgpun xth nk crt apa....byk sgt kenangan manis.. HAHAHAHHA

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...