Saturday, 21 May 2011

time sekolah dulu.. saya pernah bercita-cita nak jadi ahli forensik

cerita ni cerita betul & bukan di ada2kan untuk memperbanyakkan cerita kat entry aku..

time sekolah dulu time form 3..aku memang study gila2 semata2 nak masuk kelas sains sebab aku nak sgt9878 jadi forensik..  & finally... aku dapat juga masuk kelas sains.. result apa yg aku dapat time PMR tu tak payah cerita la.. aku dah simpan bebaik dalam hati & sanubari aku ni.. awal2 belajar aku dah ada problem.. susah nak terima.. fizik & kimia aku tak da problem..even susah tapi aku still ada confident.. tp MAJOR PROBLEM aku ialah add math! serius aku benci subjek ni dulu.. bila cikgu kasi kerja.. gerenti malam tu aku nangis2 sebab tak reti buat.. buat kerja sikit menangis je lebih..sampai basah2 buku latihan aku.. ada la dekat sebulan aku menangis meratapi nasib.. maybe abah dah bosan tengok kecengengan aku ni.. tak sangka dalam diam2 abah pergi sekolah minta aku tukar kelas.. abah jumpa pengetua pula tu..mula2 mcm2 la alasan dia kasi kelas penuh la. lagipun tarikh nak tukar kelas dah lama tamat.. nak tak nak aku terpaksa stay kelas tu.. hidup aku bukannya bertambah baik padahal lagi teruk ada la.. aku tak ramai kawan time tu sebab ramai budak2 pandai tak nak kawan aku..semua aku kena belajar sendiri..

semenjak haritu aku dah habis bergelen2 air mata sebab add math! benci btl! abah lagi serabut tengok aku sebab dapat anak slow macam ni... last2 abah nekad pergi jumpa pengetua suruh tukar aku masuk kelas lain..  hehehehehhe...

habis aku libatkan semua dgn problem aku..
aku kena panggil dengan cikgu kelas aku..dia tanya aku nak masuk kelas mana? aku just ckp dengan confident... "saya nak masuk kelas akhir skali".. terdiam cikgu tu..

macam2 alasan cikgu kasi.. kelas akhir penuh la.. dia tak kasi aku pindah kelas sebab aku dah langkau banyak kelas..
last2 dia campak aku masuk kelas akaun! aku tak kisah cikgu tu nak letak dlm kelas aku tapi kena letak aku dlm kelas yang ada add math? KENAPA???? WHY????

dalam hati aku cuma ckp "lantak la apa nak jadi.. kalau aku gagal add math pun tak pe".. banyak lagi subjek aku amik!
tapi semenjak aku masuk kelas akaun... aku dah tak rasa beban sangat sbb aku memang endah tak endah pasal add math dah.. skurang2nya subjek lain tak susah sangat macam kimia & fizik.

tapi.... saat aku masuk je kelas akaun..aku kena sedar cita2 aku nak jadi forensik mmg tak kan jadi sampai bila2.. tipu la tak frust! tapi nak buat macam mana kan? terima jela..

lupa nak cerita, aku sndiri pun tak sedar macam datang minat nak jadi forensik ni.. mungkin aku banyak tengok tv kot.. yang paling aku teruja ada 1 program temubual tu psl forensik..dh la dia jemput perempuan yang terlibat benda2 mcm ni..lagi la aku berkobar2.. hehehe... & pernah dulu time kt kelantan.. ada ekspo jual2 barang.. mak, abah & adik2 aku sibuk pergi kedai beli barang.. yang aku pula hilang pergi booth polis sebab time tu dorang sediakan gambar mangsa2 excident, bunuh & macam2 lah..time kat booth tu baru aku sedar..aku sorang je perempuan tengok benda2 macam tu.. yang lain semua laki..malu betul.. hehehe..


* cita2 tinggal cerita *

continue, lps je SPM.. aku still tak dpt tawaran mana2 U.. untuk sementara waktu.. aku amik STPM.. tapi belum sempat nak masuk 6 atas.. aku dapat tawaran interview dari uitm dlm jurusan Diploma Perancangan Bandar & Wilayah..
semestinya aku paling happy tapi aku tak berapa happy juga subjek ni ada interview & melukis.. aku ni bab melukis totally out! interview pun enth apa2 aku cakap.. resultnya..aku tak dapat tawaran.. sedih!!

last2 aku bt rayuan masuk uitm.. finally aku dapat juga tp bukan diploma..aku just dpt pre-commerce.. hari2 aku kena study math & BI selama 1 sem.. time study tu, aku baru tahu wujudnya course pre-science.. aku rasa ni je la peluang yang aku ada untuk jadi forensik.. aku bagitahu mak tapi mak tak kasi!! alahai... sabar jela..


habis pre-com, aku sambung Diploma in Business Study ..degree pula aku amik human resource (HR).. totally lain dari yang aku kejar dulu.. tapi nak buat macam mana kan? maybe ada hikmah! i think so...

ada sorang member aku ni nama hana..adik dia amik forensik..dari cerita2 yang hana cerita buat aku bersemangat nak dengar.. excited ok! tapi hana cakap course forensik ni susah sangat.. subjek pun susah.. banyak orang repeat.. lagipun stress kerja macam ni.. dari cerita2 yang dia cerita kat aku.. aku rasa aku bukan orang terpilih yang mampu hidup dalam stress.. benda yang aku benci tu la dia selalu datang kat aku.. lagipun hana cakap setiap kali exam, adik dia dah mcm zombi.. sapa tak risau weh!! dari situ, maybe Allah tak kasi aku amik sebab aku memang tak mampu..

even aku memang tak da peluang nak study benda macam tu tapi jiwa aku still suka tengok benda yang ngeri2..
kalau keluar movie pasal ngeri2..pasti aku akan seret sapa2 yang dekat dengan aku time tu...
huhuhu...
contohnya beberapa bulan lepas keluar cerita PIRANHA! aku la makhluk yang paling bkobar2! habis aku seret hana,pis & lili pergi tengok.. hana cakap muka aku tak da perasaan je time tengok.. orang lain terjerit2..aku boleh pula makan popcorn..lagi ngeri..lagi laju aku makan.. hahahhaa...

* cerita fav aku nih! *
oppsss..lupa nk cerita..time aku study kt uitm sarawak dulu.. kiranya serikin tu tempat famous la shopping.. dekat dengan indon.. tempat pun tersorok..macam dalam hutan.. orang pergi sana nak beli barang perhiasan..aku lak pergi sana berkobar nak beli cd .. maybe org lain beli cd romantik.. cd cerita best2..aku lak pergi beli karnibal! lepas tu tak da sapa pun nak teman aku tengok..

* aku pilih gambar ni mewakili cerita karnibal.. kalau letak gambar lain..takut over ngeri pula korang nnt *


bukan tu je.. aku selalu tengok la 1 blog ni.. blog ni banyak menceritakan & tunjuk gambar2  orang    mayat.. blog dia nama www.kari-ngeri.com . kalau korang berani.. buka la.. klu tak berani..please la jangan buka.. aku tak nak jadi apa2 nantu..aku tak btanggungjawab ok!
aku selalu tengok blog ni time aku degree lagi.. lebih2 lagi time kat rumah sewa...  kadang2 time makan pun aku sempat buka blog ni..housemate aku cakap aku ni macam tak da perasaan.. kadang2 sebelum tidur aku tengok..sampai tertido depan laptop. bila terjaga..tengok2 laptop still on dengan cerita & gambar yang begitu ngeri! aku rasa ni la side effect dia.. sebab tak dapat jadi forensik..

& skrg, aku selalu dengar cerita mak su aku pasal pembedahan mayat..sebab dia inspektor polis..ada la dia ikut macam mana nak pembedahan mayat.. sebelum ni dia pernah ikut operation mayat yang jatuh dari bangunan..hmmm..aku tak boleh cerita lebih2.. tak elok untuk korang..

aku rasa better aku stop sampai sini.. bahaya cerita lbh2.. =)

6 comments:

ku-cit said...

tengah sedap2 baca entry ni bole stop plak..aduiii

FizaFizz said...

cerita dah best awat stop?? hehe..kalau kita plak , suka tengok cerita bunuh2..hehe..syok lak tgk.:)

ada sya said...

ku-cit : hahaha...tb2 takut nk smbg..tkut org marah...

fiza : cerita bunuh2? sekepala kita ni.. haha

hawiz said...

lor..awat stop??

Aliff Haikal said...

tengok lah cerita SAW dari satu sampai lima . hihi:)

DeritaMerindu_se said...

nice entry..hek3

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...