Wednesday, 11 May 2011

[Cerita zaman kecik-kecik –part 1-..] saya la wira memperjuangkan keadilan!


Sblm aku trs bsemangat cerita pasal zaman aku kecik2.. meh sini aku nak terangkan watak2 dia... hehehehehe.. ni cerita zaman aku kecik antara aku dgn adik2 aku.. aku cm 3 beradik..aku yg sulung.. second, iwan n last toti.. dari kecik lg aku mmg xngam lgsg dgn iwan..ada je nak bgaduh.. pantang ada yg salah. Mesti kitorg aku kejar 1 rumah.. klu dpt tgkap tu.. siapla... tarik2 rambut...cakar..sepak smua tkluar! Mcm2 bnda aku nak balas kt dia.jeng2...

Aku dgn toti mmg byk persamaan.. time kecik2 kitorg kulit cerah sikit..& muka kitorg bulat skit berbanding  iwan yg gelap n muka bujur.. aku sll ckp kt iwan yg iwan ni anak angkat.. mula2 dia xamik peduli pun.. ada skali tu.. dia cari gaduh lg dgn aku! Aku bengang btl! Aku masuk bilik & buka komputer.. berbekalkan buku BM UPSR..aku ikut format contoh surat karangan rasmi.. aku bt surat konon2nya dia tu anak angkat...pas siap..aku dgn muka bangga g tarik dia bc surat yg aku bt tu.. lps dia baca.. dia macam xtentu arah! Dia tnya mak aku.. mak aku sngaja usik dia.. mak aku ckp mmg dia anak angkat..time kt hospital, katil mak aku sebelah katil india.. time nak blik..mak aku tertukar.. smpai rmh br perasan.. mak aku malas nk pulangkan blik..mak aku decide la bela je.. tp mak aku sempat ckap..enth2 “anak kandung” amk tu hensem agaknya skrg.. lg iwan mcm org gila.. dia lari masuk bilik lak.. aku tgelak2 kt luar! Rasakan kau! Dlm masa tu, aku dgr menangis & dia cakap “dia dah xnak hidup, dia nak mati”..aaaaaaaaaaaa..... sudah!! Time tu dia br masuk sekolah rendah dah ada hati nak bunuh diri.. tb2 rasa serba salah.. tp aku kan keras kepala.. mcm aku peduli! Last2 aku kena warning dgn abah jgn sesekali ckp mcm tu..tp aku bgga sbb aku bjaya bt dia percaya dia anak angkat! Hehehehe..

Dulu time sekolah rendah, sp2 yg reti bw basikal xpgg handle kira hebat la.. muka bgga je byk.. ala2 pro.. aku la slh sorg yg tpengaruh nk bljr mcm tu.. mula2 tu ssah kot.. byk kali jatuh.. bdarah2 lagi..smpai skrg parut masih bermaharaja lela kt lutut ni... nak pandai punya psl..aku still bt jg..at last aku berjaya!! Syok bw beskal mcm tu.. rasa mcm hebat ar.. padahal dah mcm sarkas! Tp keHAPPYan aku xpnjg..ada skali tu, aku blik je sekolah tgk2 basikal aku dah lain! Korg th apa? Abah letak kerusi baby kt beskal aku! Arggghhhhhhhhh!! Knp letak suka hati ni!! Mcm mn aku nak bw beskal tnpa pgg handle lg? Mngamuk btl la aku time tu.. nak dekat smggu xbw beskal.. last2 mak aku pujuk..kesian adik aku yg kecik tu..dduk je rmh..dia pun boring jg.. kesian la pl dgr...nak xnak.. aku bw la jg adik aku tu..rasa mcm org tua je letak tmpt duduk baby kt beskal.. tp adik punya pasal biarlah.. mana2 aku g jmpa kawan..xpsl2 aku bw adik aku.. smpai lumba basikal pun, aku bw adik aku.. huhuhu..prnh skali tu, tgk syok2 kayu laju2..aku rasa kpala adik aku ni lending baik punya kt tgn kanan aku.. bl aku check la....dia tido rupanya!! 

Aku still ingat time tu malam.. hari tu bday aku yg ke-9..aku dduk tgk tv dgn abah n iwan.. mak aku kt dapur.. tgh syok2 tgk tv..mak aku soh cari toti..mula2 aku bt2 xdgr..mak aku asyik pggl.. aishh!! Mak nih! Aku bngun la dgn malas cari adik aku merata2..masuk bilik smua tp xjumpa..last2 aku masuk bilik air.. aku nmpk dia dah tbalik dalam kolah air.. kepala kt bwh..kaki kt atas.. aku cpt2 pgg kaki dia sebelah n bw kluar n kasi kt abah..time tu abah tgk tv.. dah mcm apa je aku pgg adik aku..dh mcm pgg ikan pl.. lps tu aku smbg tgk tv mcm org xda prasan je.. hahahahaha...nasib baik sempat slamat dia.. klu x, xth apa jadi.. sampai skrg aku sll ungkit aku yg slamat dia dlm kolah air tu..aku sll tnya dia..ko bt apa dlm kolah tu? Berenang ke? Mak aku sll ckp br selamat org dh eksen! Huh!! Biarla mak... heheheh..

Yg iwan ni sk cari gaduh dgn org.. tb2 dtg kt org, kacau..ejek2..amik brg org.. geram btl! Dulu dia selalu kacau adik aku yg kecik tu.. sampai nangis2 org tu.. aku apa lg hot la!! Aku dgn semangat bkobar2 bangun memperjuangkan keadilan utk adik aku yg kecik tu! Pantang ada apa dpn aku..yg tu aku capai..aku balun iwan! Puas hati aku! Lps puas pujuk adik aku yg kecik...aku sll tnya dia syg sp! Dia syg aku ke iwan... kdg2 dia ckp syg aku..kdg2 dia angkat bahu ckp xth.. eeee~ org dh tlg dia.. blh lak ckp mcm tu.. tpeleng kang!

 ni toti! sorry la gambar amik dr atas sbb aku curi2 amik gmbr dlm fb.. hahaha.. aku xadd dia pun..



ni lak iwan.. kat rumah aku sll pggl dia maruan sigh @ manja! 
                                       gambar ni pun aku curi dlm fb dia.. heheheh

[bersambung....]

No comments:

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...