Thursday, 27 October 2011

Cara Nak Detect Gambar Palsu Di Facebook

Hai Kawan-kawan~ (wah gitu)

Kali ni ingat nak story pasal macam mana nak detect gambar palsu kat facebook..rasanya ramai yang dah tahu pasal benda ni..biasalah..masing-masing hebat! kan2? kalau sapa-sapa yang nak tahu pasal benda ni sila teruskan baca tapi kalau sapa yang dah tahu, sila pergi ke ruang komen & tulis "saya dah tahu lama da~".. HAHAHA..

Ok2, Nak Story ni..Sekarang ni ramai orang letak macam-macam gambar kat facebook dorang. Biasanya gambar artis korea la...dah tu siap mengaku gambar sendiri (tak malu!)..  dulu pernah dalam 1 contest tu, setiap peserta dibenarkan hantar gambar dorang yang paling kiut di abad ni.. kalau hantar gambar sendiri, tak pe juga..ni gambar artis oversea..kita pun bukannya kenal semua artis oversea.. dah tu, menang la...tapi last2,rahsia bocor..kan malu? kena kutuk lagi tu.. :P

Cara-cara nak detect gambar palsu ialah macam ni (sila sediakan pen & paper puan & tuan )

1. Sila pergi ke www.google.com.my

2. lepas dah buka google..dia akan keluar macam ni..korang klik kat images..


3. Lepas dah klik, dia akan keluar simbol kamera kat sudut nak search tu.. sila klik!

Sila klik! di jamin tak meletup..

4. Lepas tu, dia akan keluar "Search by Image"...sila masukkan url gambar atau korang boleh upload gambar dari folder korang sendiri..


5. Lepas korang dah siap masukkan url atau upload gambar, sila search..maka akan terkeluarlah gambar kemungkinan atau lebih kurang dengan gambar yang korang upload tadi..

6. Kalau korang pakai gambar "curi" kemungkinan nak jumpa gambar yang serupa atau lebih kurang adalah tinggi!

So, apa lagi! jom try..mari bongkarkan kebohongan ini..jangan biarkan hidup anda diselubungi misteri~

:P

53 comments:

Syat0za Zai said...

#habislahkantoigambargambardencuriiii~ =="

ada sya said...

syatoza : hahaha..kalau pakai gmbr curi xpe.. tp jgn ngaku gmbr sendiri.. haha..

wazy said...

Haaa betul jugak cara ni,bukannya apa.kadang-kadang yang guna gambar palsu tu stalker

ekin.. said...

em betul2..xpnah terfikir pulak..thx then..:D

Penyu said...

penyu tak curi. penyu pinjam. hehe

Aku La Ni said...

wah, sesuai digunakan untuk org yg ade kapel melalui fesbuk..ye dak?

Bizstudent said...

This is my original pic-->

:D

Blog Perniagaan Internet

Azzah said...

bole cuba ni..thanx share

Wany Zaman said...

wahh menarik ! nak try la ... followed u dear :)

Wen said...

its working hahaha

kaizenshinobi said...

gambo I 100% ori, ngehahaha

tauke budu said...

ok sy dah lama tahu..
haha...

En. Kronik said...

syempoi~

Fabulous Me said...

Nice info

nick dot anis said...

owh camtu ek??i baru tau ni..tq sharing dear

Nyamuk Terbang said...

nie yg best nie
kot2 la org rembat gmbr aku
wahha

Picoz Shupalula. said...

actually cara nih tk berape bagus sebab dengan automatik gambar(maybe our own pics) yang kita upload tuh jugak akan sekali terupload di google dan menjadi tatapan ramai . dan mane tahu kotkot ade orang berniat buruk ngan kita, terus dye save gambar kite yang terupload kat google tadik, pastu dye khianat. wallahualam. elakkan drpd upload pic kite ke manemane website.

ada sya said...

wazy : btul jg.. guna gmbr org lain..tp niat utk stalker..

ekin : welcome ekin.. :)

penyu : pinjam xpe tp jgn ngaku gmbr sndiri.. hahaha

aku la ni : eh..blh ke?

bizstudent : hahaha.. i know it!

azzah : welcome azzah :)

wany zaman : hehe..orait.i wil follow u back! :)

wen : glad to hear! hahaah..

kaizenshinobi : hahaha..bgs2

tauke budu : hebat!

kronik : :)

fabulous : thanks fabulous

anis : mcm tulah anis. welcome my dear

nyamuk : haha.. blh pl mcm tu..

picoz : tq picoz.. mgkin ada betulnya.. :)

Ku Azhar said...

sy br tau!! tq! :)

kak zmah said...

Kamera ada amik lah gambar sendiri

kak Mah said...

Malulah curi gambar orang...

fidah adie said...

nice entry lah sis..fidah dh lame cr pasal bnda ni..sbb ada sorg pompuan kat fb tu..mcm guna gmbr artis je..tapi mengaku tu gmbr dia..

ummi_norseha said...

hihihi...dh try,trbongkarlh beribu2 rahsia.tq for info

Jai said...

ha3.. Pasni xleh la nak rembat gambar org lain..haish...

♥CIK IERA♥ said...

hahaha nice info...nt boleh cube...:)

Anonymous said...

apa yang saya cari, terima kasih

- said...

Latest News Updates Bollywood, Hollywood, Dating & Fashion
Online Bollywood News and Reviews
http://www.onlinebollywood.net/

Lulu Caldina said...

hoo yer ke... :)

anamizu said...

betol3..kalo die tak RENAME nama pic yang die download tu la kan..kalo die dah rename name laen xleh la kot eh?? hehe


luv,
cik ana

guy next door said...

nice jom terjah...

Anonymous said...

nice jom terjah

ainul said...

ohh baru tau..
btw, thank you for sharing :)

Cheyah said...

oo. baru tau.

M Fizan said...

very good info.. thanks :)

Akim Iqbal said...

dem dem

Iqah QaQa said...

:)

ahowk orang islam said...

bubuh misai dengan jangut la kot en google pening nak cari. heheheehehehe

Encik Bedak Sejuk said...

nice! ramai betul yang letak gambar palsu skarang...

tapi yang letak gambar kereta itu kan.... depa tu transformer ke? :P

Shafina Sofian said...

saya dah athuu lama dah *hahaha , thanks kakak bagitahuu fyna :)

Elya Afandy said...

haha nasib baik tak pernah pakai gambar curi :DD

~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~ said...

ah i hate >_< kantoi sudah


hahaha

SyedGraphiX said...

baru tauu!! tenkiu3...
eh, btw.. first time singgah sini kot. hehe . hai tuan belog .

Aujinz said...

ooo.. baru tau.. huhuhuhu.. :D

asyrafNAKjadiLEBIHbaik said...

pun baru tahu google ade function neh,...thanks a lot...

to my blog - Acapsuur (>,<)

cik ika said...

err..iuka ta curik gmbr yonghwa..ika letak je kt blog ika wat knangan..huk3

diana said...

pinjam je..
tak curik la...
kalau curik mesti google tak jumpa dah jumpa tu..
eheheheh

Fendy said...

wow...good info

Aliff Haikal said...

thanks :)

Zack Hazze said...

info yg bgus... ^_^

Fitrihadi said...

bahaya kalau pakai artwork orang lain... nanti free-free je masuk dalam list mencuri.. dulu dah ada dah kes camni... adeh..

Arra Jasmy said...

Gamba saya original.hehe.=)

Qaseh Yana said...

thanks for the info ~
agaknye org ni malu ngan identiti diri sendiri kot..
haha

ratu zuleyqha said...

eqha pkai gmbar ori, xde cetak rompak pnye.. kompem ! thanks for sharing (:

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...