Sunday, 15 May 2011

Bukit ampang..antara kecantikan & ketakutan..


Tb2 dtg pula idea nk cerita bnda ni.. just nk kongsi2 je..pendapat&pengalaman aku je pun...
Brp rmai yg dh prnh prg bukit ampang? Sila angkt tgn mcm sy! Hihihi.. ok2.. pd mereka yg xth.. bukit ampang tu antara ampang & hulu langat.. & yup! Klu nk g hulu langat..kena lalu bukit ni.. slain lalu bukit ampang.. blh je ikut jln cheras..tpulang la pada korg.. : )

Bila mlm minggu, bukit ni mmg famous la.. byk org prg..lbh2 couple.. lgpun tmpt ni mmg romantik.. slain tu, bukit ni mmg famous dgn org shooting. Klu ikutkn xla besar mana pun tmpt ni..tp blh la klu nak lepak2 tgk view KL.. korg jgn xperasan, slain dpt tgk view KL, korg jg blh nmpk view genting! Cari la dlm byk2 tu...


next, kita cerita kecantikan bukit ni.. tmpt ni sll penuh bila mlm.. yelah, mlm je la dpt tgk lampu2 area KL.. tapi ada je photographer suka amik gmbr time senja sbb view time tu mmg cntik.. kt bukit ampang ni sbnrnya ada menara tinjau (look out point).. kt atas2 tu view mmg lagi cntik la.. kt atas tu bsepah2 restoren.. harga pun ok la.. xla mahal mn..standard la..tp kena pnjat tgga dulu br jmpa restoren tu.. hehehe..

*rupa slh 1 restoren bila siang *

* kak syud!  muka penat pnjat tgga (sblm g restoren kena naik tgga @ drive la.. tp kitorg nak pilih tgga*

* muka penat naik tgga *

 * ni la puncak dia.. klu sp dkt sampai..hebat la..sila tepuk tgn utk diri sndiri *

Ok stop! Aku dah xth nak promote apa lg psl bukit ampang! Jom dgr pengalaman aku pl..
Aku dah lama ddk hulu langat sejak darjah 1. Sblm ni ddk cheras bharu & 1 sekolah dgn farah syaza.. tp aku xkenal dia pun..sbb aku sekolah situ kejap & dia time tu br tadika.. (aku tua setahun).. mmg xprnh jmpa la.. tp rmh kitorg xjauh mn..

Mcm aku cerita kt korg, atas menara tinjau ada bermacam2 restoren..xperlu la aku mention nama restoren sbb aku pun lupa.. korg blh search sendiri kt google.. aku ingat lagi, time tu ada program YADIM kt sungai semungkis.. disebabkan rmh aku dkt..so, aku xperlu la tdur kt semungkis.. blh ulang alik..time tu aku pelawa kak syud tdr rmh aku.. mlm2 kitorg merayau kt atas bukit ampang tu..  dah penat jln atas menara tu.. kitorg decided mkn kt 1 restoren..restoren tu penuh dgn org..sesak lg tu..

 ms msk restoren..kitorg dpt tmpt duduk baik punya.. knp baik? Sbb kitorg dpt tmpt duduk hujung skali mengadap view KL.. dh mcm org dating.. br je duduk, tb2 lampu tpadam..agak la tpinga2.. br je duduk xpsl2 la lampu xda.. tb2 dgr lagu “happy bday” dgn lampu ala2 disko.. sorg waiter restoren tu kluarkan kek dgn lilin.. fhm2 la dh atas bukit..angin kuat..lilin pula asyik tpadam..jenuh aku tgk pekerja tu nyalakn blik.. semua org yg mkn kt restoren tu ikut nyanyi happy bday even dorg xth sp sbnrnya sp yg smbut bday sbb pekerja tu sngaja ikut jln jauh..nk bt suprise kot! Maybe.. 

& pastinya waiter tu lalu dpn aku.. teruja ok! Even dia just LALU!  Hehehe.. last2 waiter tu bhenti kt dpn 1 couple ni.. prmp tu serius tpaku.. snyap sekejap.. last2 nampk dia snyum & ttup muka.. bf dia wish happy bday kt prmp tu.gila sweet! Rs jeles tb2 membuak2 dlm hati ni..hehehe.. (gurau je).. nak je aku g tepuk bahu prmp tu &  ckp dia btl2 untung sbb ada laki yg sggup bt mcm tu kt dia..wlpun nmpk kecik je.. tp prmp xpentingkan bnda tu... yg penting effort. Klu aku kt tmpt prmp tu, blh jatuh krusi! Oh ok, lupakn kejap psl couple tu.. kitorg ni punya la tggu waiter tu dtg amik order kitorg.. xlarat nak lambai2kan tgn tp xjg dtg..lgpn ramai org time tu..last2 kitorg decided chow dr restoren & mkn kt tepi jln je.. huh!


kt bukit ampang yg sunyi sepi tu blh jadi jam bl tahun baru, merdeka @ apa2 jela yg melibatkan bunga api sbb org ramai suka ddk kt situ semata2 nk tgk bunga api! & dulu aku slh sorg dr dorg.. aku & adik aku paksa abah  bw g situ.. mgkin abah kesian..last2 dia mengalah..lps dh hbs tgk bunga api.time nk blik tu xpyh ckp la... dr rmh aku nk g bukit tu 15 minit je...disebabkan ramai yg g..cmpur pl dgn jem ats bukit tu..xpsl2 sejam br smp rmh.. last2 abah warning..jgn sesekali ajak dia g tmpt mcm tu! Jem mcm apa!

Mak aku ckp, 10 thn dulu bukit ampang tu sunyi.. pkl 8 dah xda kenderaan lalu.. dulu abah sll lalu situ lewat mlm..tgh lalu tb2 motor rosak! Oh ok, klu korg la tb2 motor rosak kt tmpt sunyi mcm tu..kiri kanan penuh dgn hutan..apa korg bt? Mst mngigil mcm apa kan? Dh la time tu kabus tebal... mmg nk jln pun ssah.. bpandukan line putih kt jalan raya tu la abh lalu.. time tu la,monyet pl melintas! Klu nasib korg baik, korg blh la nmpk binatang melintas..tapir ke.. apa2 jela.. ..lupa nak mention,time abah lalu kt bukit ampang mmg xda lampu jln..

Di pengalaman aku sendiri.. tp bukan psl scary2 la..just nmpk menatang.. menatang apa? Bc la story ni dulu.. dulu aku & mak br blik dr rmh hana amik buku research kt wangsa maju.. time tu pkl 11 lbh.. mmg sunyi la jln tu.. time t u cm kereta aku &  1 motor laki bini dpn aku.. aku pun follow je la motor tu & biasa2 jela bw kereta.. xda ap2 pun.. time nak turun bukit.. aku nampak benda bkilat2 tepi jln raya..dh kena lampu kereta, mesti la prasan kilat2 tu kan? Aku ingtkan getah @ apa2 jelah.. tp aku perhati je benda tu.. mkin dkat br aku prasan ular.. aku sendiri pun xth la ular jenis apa...tp BESAR & PANJANG! Motor dpn aku maybe xprasan...dia  pl g langgar.. mmg nmpk la motor tu tloncat (buruk bhs) lps lggar ular tu ala2 lnggar bonggol.. time turun bukit tu..aku nmpk pak cik toleh kt blkg.. aku pl semestinya tkjut mcm apa.. lbh2 lg aku tgk ular tu mcm tpelanting & lalu tepi cermin kereta kau..blh pl time turun bukit laju tu la..aku tkjut & angkat kaki.. huhu..enth apa2...aku ni mmg cpt tkjut skit... mak aku kt sblh tkjut sbb dia xth apa2.. aku cerita la aku nmpk ular besar.. mak aku blh suggest pusing blik sbb dia pun nk tgk. Sbar jela.. 

Jln kt area bukit ampang tu mmg org xberapa gemar nak lalu.. kiranya scary la.. crita yg aku prnh dgr, ada kes bunuh & mayat dia dibuang kt situ.. lgpun fhm2 la hutan,sp la nak lalu lbh2 lg lewat mlm. Kes ni berlaku thn ni jg.. time tu abah & mak lalu bukit ampang nk blik rmh..tb2 nmpk byk kreta bhenti.. abah pun beranikan diri bhenti jg.. korg rs2 apa? Mst korg ingt excident kan? Mcm tu jg abah, dia ingtkn excident.dia pun bhenti..rupa2nya ada prmp histeria.. dgr crita dr saksi lain, dorg nmpk 1 kereta ni bhenti & tgglkn prmp ni kt tepi bukit ampang.. meh sini, aku crt mcm mn prmp tu..prmp tu asyik ckar2 tanah & sebut bahasa xdifahami..disebabkan mak aku xsdap hati..last2 abah & mak blik rmh... melalui crita abg opis aku, tmpt tu mmg keras..kwn dia prnh kena kacau..tp alhamdulillah aku xprnh kena & aku mmg xnak jumpa pun..smnjk lps tu mak aku dh xbg aku lalu situ sorg2.. sbb sblm ni aku sll g wangsa maju jmpa hana...

Aku rasa byk lg story tp byk aku dah lupa.. hehehe... cukup la ni je aku cerita.. tp aku bangga dduk  hulu langat..mmg la bg stgh org mcm xglamour..yeah! aku bgga dgn alam semula jadi kt hulu langat smp benda ni la aku present time prt 3 degree dulu.. tp bg org lain, hulu langat apa jela yg ada xmcm org lain,buka pintu rmh nampak mid.. buka pintu dpur nmpk times square.. buka tingkap blik nmpk sunway.. oh ok! Whatever! At least byk drama & filem blakon kt hulu langat.. yelah, hulu langat ni mcm suasana kampung skit.. ada air terjun berlambak.. xperlu g jauh2..dkt je kot dgn KL.. dah tahu nk mbebel apa lg..ckup la ni.. bye2



*Gmbar ihsan koleksi sndiri & dr google!tq kt blogger skalian.. gmbr korg cntik. pnjam sat!

No comments:

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...