Tuesday, 16 August 2011

Finally I got what i wanted! Alhamdulillah!

Sebenarnya berita baik ni aku terima tengahari semalam.. ingat nak update semalam tapi mood nak berblog tu tak datang2. Penat seru & “menurun” bagai.. tapi feel nak bcerita, still tak datang2.. ingat nak story malam tadi tapi sibuk pergi berfoya-foya pula..


Rasanya ada yang dah tahu cerita ni tapi aku story jelah ye..tapi tak naklah terus bagitahu apa benda baik tu.kita start dari pagi semalam sampai la berita baik tu.. oklah, macam ni sinopsis.
 

Pagi semalam yang indah lagi angin sepoi2 bahasa, aku dah bangun tidur tapi still ngantuk.. mak dah bising-bising kat luar,dia ingatkan belum bangun tidur.. adeh! Semata-mata nak buat mak diam & konon2nya dah bangun tidur. Aku buka laptop & pasang lagu “Black Eye Peas- Meet Me Half Way” kuat2.. Konon-kononnya aku dah bangun tidur..Padahal tekup telinga dengan bergunung2 bantal..


Tapi kenikmatan tidur sambil dengar lagu BEP tu tak lama, mak ketuk pintu suruh sidai kain pula.. So, terpaksa bangun dengan lemah gemalai pergi sidai kain.. Entah macam mana mood nak membasuh datang membuak-buak.. Habis telekung,cadar,sarung bantal,selimut direntap..Siap sapu simen2 kat rumah tu.. Bukan tu je, semua bear aku kasi berjemur kat luar ala-ala macam orang putih berjemur..


Tengah feeling basuh kain, tiba2 bunyi posmen kat luar siap berhon2.. aku dah la tak mandi lagi.. nak kluar malu.. nak suruh mak, mak tak nak.. last2 pergi la buat muka bodoh.. aku  ingatkan ni mesti surat abah atau mak.


Sampai je depan posmen.. dia tersengih2..

Posmen : Ni Nur Syahada ke?

Aku : A’ah..

Posmen : tolong isi nama, ic & sain kat kertas ni (sambil hulur kertas)..

Aku : Time isi form tu.. otak aku fikir la.. “surat apa la pula ni.. dah la siap pos laju..tak kan surat offer kerja pula,kalau orang nak offer kerja, kenapa tak call je..”.. Time aku isi form tu tulisan macam cakar ayam tu belum dengan sain lagi..entah apa conteng kt coloum dlm form tu.. 

Lepas aku pass form tu kat posmen tu, aku terus rentap  ambil bungkusan tu.. terus aku lari masuk rumah.. aku biarkan posmen tu terkial2 depan rumah..dalam otak tak fikir apa dah.. bdebar2 macam nak tercabut jantung..

~ Lari mengalahkan Watson Nyambek~



Terus aku koyak plastik yang cover surat dalam tu.. kat sampul surat tu, ada logo UPM.. lagi la aku berdebar2.. dalam hati “apa lagi ni.. tak kan ada problem macam dulu”

bila buka sampul surat.. banyaknya borang dia kasi.. aku sempat la selak.. ada bil,kalendar akademik,borg pemeriksaan kesihatan & rules UPM.. aku tengok surat yang first tu..tak da pun tulis “congrat aku diterima masuk, dia just tulis have been approved”.. mana tak nervous.. dah tu tulis suruh hantar mini transkip bagai.. 

Terus aku call UPM on the spot..  time call tu, ada la perempuan angkat..mula-mula bunyi macam nak marah.. aku dah risau ni.. Jadi terpaksa la control suara..buat macam budak baik.aku lega lepas dia terangkan semua2..dia cakap “adik diterima masuk..daftar 6 september & start kelas macam biasa tapi lepas adik konvo, adik kena hantar official mini transkip & degree certifacate kat kami, Itulah tawaran bersyarat”..

Baru aku teringat, time nak apply master.. kena hantar mini transkip dan degree certifiacate tp aku belum konvo..mana ada semua tu.. sbb tu aku kasi mini transkip yg uitm print atas kertas A4 & surat pengesahan habis study sebagai ganti aku untuk degree certificate.. alhamdulillah~ macam tak percaya je! Lepas habis call, aku tengok jam.. patutlah suara orang tu macam nak marah.. tengok2 jam lg 2 minit nak pukul 1... nasib baik bulan puasa.. dia pun kena sabar melayan karenah aku..


Aku terus lari pergi bilik mak aku bagitahu aku dapat offer! Sebab terlalu seronok aku terlompat2 depan mak aku.. dah btahun-tahun aku tak melompat ni.. dah tua bangka baru nak lompat.. seronok sangat..rasa di awang-awangan..

~ mama! I got it!! ~


Tak lama tu , aku dapat email dari UPM.. dia tulis macam ni..

Dear NUR SYAHADA BT NORDIN,

We are please to inform you that your application for graduate study at GSM, UPM has been approved. The details of the programme offered are as specified below:

      Programme          : MASTER OF BUSINESS ADMINISTRATION
      Programme Structure: WITHOUT THESIS
      Advisor            :
      Period of Registration : 06 SEPTEMBER 2011 - 12 SEPTEMBER 2011
      Length of Study        : 1 - 3 YEARS
      Minimum Credit to Graduate : 36

You need to register and pass the required course(s) before you can proceed with your graduate programme.

Thank You.

Alhamdulillah.. benda-benda yang aku tunggu selama ni akhirnya jadi kenyataan.. Ramadhan kali ni memang berkat.. Sepanjang bulan Ramadhan ni, banyak benda baik jadi.. Even ada masalah pun,cepat je settle..

Tengok syok2 belek borang UPM kasi, aku bacala yuran dia..

Sem pertama : RM7K

Sem kedua : RM6K

Sem ketiga/keempat : RM6540..

Terus terdiam.. serba salah nak susahkan abah & mak.. 



~ Mana nak dapat duit ni.. kalau main kutu belum tentu lepas~

aku bagitahu la abah & mak pasal benda ni.. abah Cuma cakap “tak pe...boleh je”.. mak pun ada cakap “nanti hang fotostat borang tawaran, boleh dapat sumbangan dari kad veteren tentera abah punya”.. lega~~

Aku ada la bincang dengan mak..pasal master yang aku apply kat uitm dulu tapi tak dapat..kebetulan 18hb ni uitm buka untuk rayuan.. aku tanya mak.. nak ke buat rayuan ? mak aku cakap “tak payahlah..dah dapat yang upm tu”.. ok set mama! 

Lagipun personally, aku sendiri pun dah tak boleh hidup kat shah alam.. Kalau aku dapat offer kat uitm shah alam & aku terima.. sah2 shah alam banjir dengan air mata aku.. setiap hari aku meratapi nasib macam kena hantar kat Afganistan.. lagipun aku dah bosan duduk sana. Kawan-kawan pun dah tak da.. Aku rasa shah alam lagi bosan dari sarawak.. serius!

Apa-apapun aku nak cakap thanks kat kawan-kawan aku yang selalu bagi support..

Kak Anis : aku selalu cerita kat dia pasal betapa deritanya aku nak apply master kt UPM & macam2 dugaan..dia la rajin bagi support & siap hantar mesej ingatkan aku call UPM ok! Tak ke terharu aku!

Normah : mak cik ni la baik hati ajak aku apply master kat UPM lepas aku balik Bandung haritu.. sebabkan dialah, aku pergi apply tapi sayang.. Normah tak dapat apply sekali sebab ada hal lain..  

ALHAMDULILLAH...TERIMA KASIH ATAS NIKMAT INI YA ALLAH..


13 comments:

katak said...

tahniah tahniah tahniah :)

katak said...

tahniah tahniah tahniah :)

ada sya said...

waa..byknya tahniah... terima kasih.. :)

bobiedanbad said...

Tahniah! terus berjuang hehehe

Fadzillah Kamarudin said...

tahniah...

HK said...

alhamdulillah..congrats!

nu'y said...

tahniah adah..gud luck...wish u all the best..=)

blipbluppy said...

erk? mahal giler yuran.... baru ingat nak smbg master..hahaha.. ANYWAY CONGRATULATIONs!!!

Amin Baek said...

congratz..

b4 ni ambk degree apa?

ada sya said...

bobiedanbad : terima kasih byk2..insyaallah.. :)

HK : alhamdulillah... terima kasih.. :)

Fadzillah Kamarudin : terima kasih.. :)


nuwai : TQ nuwai! amin.. harap2 xterleka lps dpt peluang mcm ni..

blipbluppy : itulah.. yuran master mmg mahal..kalau nak murah.. try la apply master kt uitm.. setahu sy, uitm yg tawarkan yuran plg murah.. kalau u lain.. mahal la skit.. tapi xpelah..kalau rezeki sy kt sini..sy terima jelah.. syukur..kalau awak nak murah,pilihlah uitm dihatiku~ :)

amin : before ni ambil degree Human Resource Management kat uitm shah alam.. :)

**ramai yg komen kat sini ramai org baru.. nnt saya follow ok.. line slow..sorry.. :)

PaK PiS said...

tahniah. ^_^

Farah Syaza said...

congrate ada :) i tol ya. kamu msti dpt punye

ada sya said...

pak pis : terima kasih.. alhamdulillah..

jaja : TQ jaja! ada tkut nk mgharap sgt time tu sbb mcm2 mslh time ada apply..lgpun yg uitm ada xdpt..jd confident tu dh low skit..

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...