Thursday, 11 August 2011

cantik? sapa tak nak cantik? tapi berbaloi ke stress pasal cantik?

kali ni kita cakap pasal cantik ye kawan2..

bagi saya normallah semua nak cantik dan normallah orang tak puas hati dengan diri sendiri..itu tak kena, ini tak kena.. kalau ikutkan kita kena bersyukur dengan pemberian Allah. Saya pun dulu pun  alergic benci dengan tangkap2 gambar ni sebab saya rasa tak cantik macam orang lain dan sapa yang ambil gambar saya, saya menangis2 suruh padam balik..tengok tu betapa rendahnya self-esteem! tapi skrg tak dah.. :) ok, meh la saya cerita beberapa story kat korang..     

Ketika sekolah rendah,saya dulu pun macam tu, dulu saya rimas betul dengan dahi saya..saya rasa dahi saya ni kecik sampai pakai tudung mesti terkeluar-luar anak rambut. saya pernah mengadu hal ni kepada mak saya. mak cuma cakap "habis tu hang nak dahi jendul ka?"..  pernah saya gunting anak rambut saya sampai hodoh rupa saya ketika itu..

ketika kecil-kecil, kalau saya merajuk atau kena marah mesti muncung ni panjang sedepa.. adik-adik pula suka ejek saya itik.. Abah selalu mengacah-acah nak ikat mulut saya dengan tali.. hahaha....time tu saya tak salahkan mulut saya tapi gigi saya..saya rasa gigi saya jongang.. dah tu, saya siap berazam pakai braces!

Masuk sekolah menengah, saya lebih tertumpu kepada kecantikan kulit tapi saya terlalu takut nak try bahan kosmetik kat kedai...Kononnya takut kimia.. pandai pula saya guna kaedah tradisional..

benda pertama saya guna ialah ulam pegaga, puas saya merayu kat mak belikan daun tu..mak pula tak habis-habis cakap "hang nak buat apa? hang tak makan pun". sebenarnya saya nak guna ulam pegaga untuk hilangakn jeragat kat muka time tu..saya paksa mak jg. last2 dapat la seikat..beli RM1 je tp punyalah banyak.. malam2 saya tumbuk daun pegaga tu campur dengan bedak sejuk tapi 3 hari je saya buat..lepas tu berhenti.. nak tahu kenapa? tak pasal-pasal muka saya gatal. mungkin kulit tak serasi atau tak bersih.. tak tahulah kenapa... terus berhenti.. mak pula tak habis-habis membebel sebab berlambak daun pegaga kat dapur.



Kemudian, saya terdesak sangat nak hilangkan black and whitehead kat muka ni.. saya bangun tengah-tengah malam semata nak nak ambil putih telur. walaupun mula-mula geli tapi nak cantik punya pasal saya pejamkan mata sapukan putih telur kat muka.. Pada permulaannya ok tapi makin lama makin tegang pula muka ni..nak cakap pun tak boleh ok! time tu la punya la gelabah.saya basuh muka cepat-cepat.. fuh! lega~



Baru-baru ni, saya bising-bising kat rumah sebab perut makin lama makin buncit.. macam mana tak buncit makan tidur je kerja. Mak suruh saya bengkung macam orang baru lepas bersalin tapi sebelum bengkung sapu adunan kapur dan perahan air limau kasturi kat perut.. tahu tak betapa seksanya tidur dengan pakai bengkung? rasa sendat sangat! saya risau betul kalau saya meninggal ketika tidur kerana hal bengkung tu. haha...



Bila duduk sorang-sorang, saya rindu badan saya sebelum masuk U, nak cakap kurus tu tak dalah tapi ok la... sekarang ni makin sihat pula..saya pernah minta mak belikan ubat kurus tapi mak tak benarkan..huh!
sebelum ni pun saya pernah dekat diet nasi selama 6 bulan. alhamdulillah berat tu turun memang banyak dalam berbelas-belas kilo. Time ramai kawan puji, kembang kempis hidung bangga la sekejap.. siap tanya tips.. bila saya bagitahu saya tak makan nasi selama 6 bulan ramai yang tak percaya.hehehe.. tapi sekarang bila start makan nasi, berat tu naik balik.. kadang-kadang terfikir juga nak balik kepada diet lama tapi sekarang bulan puasa...susah nak tahan nafsu makan.. kalau ada kekuatan maybe lepas raya saya kena diet semula.. 

Mungkin apa yang saya paparkan atas tu semua petua yang orang dulu2 selalu guna tapi kalau bentuk muka & tubuh badan tu memang tak bolehlah nak dicomplain dan diubah.. hidung tak mancunglah..tangan tak cantiklah..Allah dah jadikan manusia sebaik2nya..Janganlah ada sapa2 ambil tindakan berani pergi buat pembedahan plastik..

Kecantikan itu sebenarnya subjektif..lain orang lain pendapat..janganlah disebabkan rasa rendah diri tu yang kita fikir kita belum bertemu jodoh.. wake up sayang! ingat ni bebaik..You don't love someone because she is beautiful; she is beautiful because you love her.  

ketika saya bercuti dengan kawan-kawan baik saya di Cherating dulu. Ketika itu kami sibuk main card dlm hotel,Shushu tanya setiap kami seramai 7 org tentang pandangan cantik.. Masing2 beri pendapat dan setiap kami beri jawapan yang berlainan. Even jawapan kami berlainan tapi tak da pun argue sampai bertumbuk2.. See! setiap orang ada pendapat.. maybe yang A cakap kita cantik tapi B & C cakap tak cantik. kita tak perlulah nak stress semata2 nak puaskan mata dan hati pihak B & C.. u know what, kecantikan tu datang dr dalam.. how u show it, terpulanglah..biar kita rasa kita cantik tapi bagi orang lain tak (tapi jangan la over).. Beauty is not based on how attractive we are to everybody else, but how attractive we are to ourselves, for one cannot think other people think they are full of beauty unless they know they are beautiful too. (kalau ikutkan saya nak letakkan gambar2 kawan sy seramai 7 org tu tapi takjadi kerana menghormati 2 org kawan sy sudah memakai tudung)

Ok kepada kawan2 yang selalu rasa down tu..dah kesat air mata tu...tak payah sedih lagi.. pergi ambil cermin dan tengok muka sendiri & jerit "I'm beautiful!".. lepastu kalau ada sapa2 ngamuk jawab sendiri.. hehe...

~ buat macam ni.. lagi afdal pergi tepi pantai,tasik @ sungai baru puas skit nak jerit~

lepas jerit tu, jangan lupa nyanyi lagu  Beautiful by Christina Aguilera.. tak pun You're Beautiful by James Blunt & agak2 ada kawan time nangis tu dan nak lebih happening, boleh try lagu Beautiful by Akon.. (tb2 teringat housemate aku(pis) bising kenapa  aku minat sangat dgn Akon) hehe..


Ok la kengkawan, sebelum tu ambil pen & tulis kat kertas.. lepastu simpan dalam poket..kalau down boleh baca quote ni..

The person you're constantly comparing yourself to doesn't exist. You do, and you're beautiful.


2 comments:

Alieza Dayasari said...

kisah awak ni.. woooo....
panjang cerita awak...
pasal telur tu, saya pernah nak cuba, tapi takut lain jadinya...
agak2 ok ker?

Ainul Annisa said...

nisa : ok je rasanya ..sbb akak saya sll pakai
saya pon pnah pakai ..

tp syok la cite kakak ni ! hehe

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...