Tuesday, 5 February 2013

Dari SPM ke Master (Part 2)


Pre-Commerce & Diploma

Akhirnya lepas dapat tawaran Pre-Commerce, terbanglah aku ke Kuching, Samarahan..

Kat sana, kakak saudara aku kenalkan satu family kawan dia.. sejak tu, hubungan family kitorang makin rapat sampai sekarang.alhamdulillah...

-Gambar kat Sarawak..Amboi gambar..kelabu bebenor..-

Ok, berbalik cerita asal...Mula2 nak daftar, terfikir juga boleh ke aku hidup kat sini sebab aku dah biasa tengok tv...lepas ni sah2 susahlah.. entah apa2 kan? Banyak2 benda tu yang aku fikir.. lepas famliy dah hantar tinggallah aku kat sana..julung2 kalinya terpisah untuk kali pertama.. sedih...kena basuh kain baju sendiri...

-Susah nak cakap..muka aku putih sebab over bedak ke apa.. yang kiri tu kakak saudara aku, yang kanan tu mak cik yang aku kenal time kat sarawak..yang belakang tu Iman..anak mak cik-

Hidup kat sana tak jauh beza dengan semenanjung..bezanya mighrib awal. Hahaha...

Tak tahu kenapa awal2 Pre-Commerce dulu, aku ni selalu jatuh.. pernah jatuh kat longkang belakang bilik aku semata2 nak ambil baju jatuh.. ambik kau mau tak bercalar balar kaki aku..ada yang tersiat sikit..siap lebam..nasib baik tak da parut.. luka2 tu aku letak minyak gamat je..tak pergi jumpa doctor..malam aku jatuh, aku hantar message kat adik aku..saja2 cerita kat dia..tak lama tu dia reply “Abah tanya, mata letak mana?”...orang cerita kat dia, dia pergi cerita kat abah.ok, fine..tak nak cerita lagi dah..

Pernah time tu,aku baru balik dari Kuching beli McD kawan aku. Dari tingkat 1 aku pegang burger & milo kawan aku nak pergi bilik dia tingkat 3.. belum apa2, aku dah buat stunt.tak pasal2 aku dah selamat buat mural kat dinding warna putih tu... (penat tau tak,jauh2 aku beli McD..last2 aku mural kat dinding)..serba salah...rasa nak cat dinding je..sudahnya, aku bawa cawan kosong pergi bilik kawan aku. :P  

Lepas habis  Pre-Commerce, aku sambung Diploma in Business Studies kat UiTM Sarawak.

Sepanjang duduk sini dah banyak kali aku merasa tidur sorang2..sahur & buka puasa sorang2..semua sebab hampir setiap semester aku dapat roomate orang Kuching.. kalau rumah aku dekat pun, aku pun tak kan lekat kat kolej.

Sepanjang kat sini juga dah beberapa kali aku dapat roomate non-muslim tapi bukan masalah besar. Janji masing2 hormat.. kadang2 tu aku rasa dorang lagi baik dari saudara..serius! even dorang tak puasa, dorang sanggup ajak berbuka kat luar.. kadang2 tu bila petang, dorang lagi beria2 ajak pergi bazar.. that why i love u Diana Gustin & Shera Anthony..

 Kalau duduk kolej tu, memang tak sah la kalau tak da meeting level.. ni yang aku malas ni..sebab time aku freshee dulu, aku memang selalu kena aim! Bila meeting, mesti senior akan tegur freshee ni sombong..tak senyum kat senior.. time dia cakap tu, memang aku dah agak da..aku la tu..  memang sah! Senior tu tanpa segan silu cakap aku la orangnya.. eeee..aku debik kang! Nak cakap malu tu tak la juga..biasa2 je..

Pernah aku senior pesan kakak bilik aku, dia suruh tegur aku..dia cakap aku sombong.. last2 kakak bilik aku cakap “budak tu sombong? Dalam bilik, dia la buli aku..hahaha”.. oh, Kak Nur Diana Hassan..love you so much!  Kak Nana memang kakak yang baik, selalu nasihatkan aku & setiap kali masuk waktu,dia mesti tanya aku dah sembahyang? Oh..sayu hatiku.....

Susah ni kalau muka stok2 sombong,ramai salah sangka.. tapi terima jelah..sejak haritu,aku sangatlah pemurah dengan senyuman.. basuh kain pun kena senyum takut senior tegur..

Kalau cerita time diploma memang banyak..dah 3 tahun aku kat sana..kalau huraikan macam ade je orang nak baca kan? Syok sndiri je.. :P



So, aku letak gambar jelah..









Degree

Habis je Diploma, Aku sambung Degree kat UiTM Shah Alm dalam BBA (Human Resource Management)..


Asalnya dapat offer kat Uitm Perak tapi buat rayuan..Last2 dapat kat UiTM Shah Alam.. Biasalah manusia masa belum dapat offer, janji konon nak belajar rajin..bila dah dapat malas belajar...result pun biasa2.. 

Jadi konvolah aku dengan result yang so-so..

Walaupun macam tu, semangat nak study  still tinggi..sudahnya aku apply master kat UiTM.nak apply UiTM ada interview pula..lepas pergi interview..akhirnya tak dapat! Hehehe.. 

jadi aku malas nak fikir, lagipun time tu mood aku nak pergi holiday kat Bandung...Balik je dari Bandung, Normah suggest aku sambung master kat UPM.. kalau ikutkan kitorang nak apply sama2 tapi last minute dia tak jadi..jadi, aku soranglah apply..


Master

nak tahu macam mana aku dapat surat offer? rujuk link ni Finally i got what i wanted .. untuk master ni, tak tahu nak cerita apa sebab kebelakangan ni aku selalu update pasal master.. 


-Ni application masa aku apply master.. kena tutup gambar..sepet sangat-
-Yang ni surat offer-

kat UPM, aku ulang alik dari rumah.. takda la jauh mana.. aku suka kelas malam, habis kelas pukul 9.30malam.. dengan jalan lenggang..best!

alhamdulillah.. lepas setahun lebih.akhir tamatla master..yeay.... dah nak dekat sebulan aku kat rumah..heavan! tak payah fikir pasal assigment & test semua2 tu.. disebabkan masa terlalu lapang, aku merajin2kan diri belajar masak, buat kek and yes! aku masuk kelas menjahit! ayu tak? ayu tak? sekarang aku tengah gigih siapkan baju kurung pahang..tinggal sikit je lagi.. lepas ni boleh buat baju lain pula.. yeay~~

tak teringin ke sambung PHD? hmmm.. teringin.. ingatkan nak terus sambung terus lepas master tapi fikir balik kena kerja dulu.. sekarang ni bila boring rajin juga aku search PHD kat Universiti2 tapi sah2 aku tak kan apply kat UiTM atau UPM.. aku nak pergi tempat baru...

tapi tak pelah...kerja la dulu..maybe 3, 5 , 8 atau 10 tahun akan datang aku sambung PHD..atau tak kan sambung sampai bila2.. :)

2 comments:

ku-cit said...

tape muda2 ni la gi smbg lg...lgpn masih fresh ...nanti da kawen, da ada laki, da ada anak mesti time tu da malas sgt2 nk smbg...

iqa said...

wah..jauh jugakla perjalanan akak ni.nak tnye..umur akak berape?

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...