Friday, 6 January 2012

Alhamdulillah... Result Exam Dah Keluar

Hi peeps!

Pagi ni balik je dari Tesco, terus aku buka facebook..tertengok pula status budak kelas bagitahu result dah keluar..dahlah cuti tak sampai seminggu tak sangka result dah keluar.. nervous tu tak payah cakaplah. Aku pun tak tahu result exam keluar harini tapi bagus juga tak payahlah aku nak nervous-nervous dari malam tadi sambil pegang calculator kira pointer.. huhu..

Berbalik cerita tadi, aku ingat aku nak check result time dah nak start kelas.. aku malas nak serabutkan otak sekarang sebab aku tak confident langsung dengan result aku sekarang..dengan tak sempat study..dengan minggu yang huru hara.. Minta-minta tak da repeat paper..kalau boleh pointer tu biarlah above 3.33 .. kenapa 3.33? sebab nombor tu cantik? hehehe.. taklah.. aku tergerak hati nak sambung Phd lepas habis master ni tapi maybe kerja dulu kot.. setakat ni yang aku tahu qualification nak sambung Phd kat UPM kena above 3.33 , kalau U lain tak tahu lah..tapi kalau ada rezeki baru sambung.. kalau tak sambung Phd pun biarlah aku grad dengan result yang membanggakan berbanding result pre-com, diploma & degree aku.. insyaallah

Tadi time check result, aku tak berdebar-debar pun.. hah! first time aku rasa macam tu sebab aku dah tanamkan dalam hati apa yang jadi terima je dengan hati terbuka.. kalau ada repeat paper.. redha.. tiba-tiba nah terkeluarlah result aku! mata aku terus cari pointer..aku dah tak peduli dengan berapa A @ B aku dapat..
so, ni lah result dia.. 




speechless! aku takut betul kalau result ni salah..banyak kali check.. sejujurnya ni first time aku dapat pointer macam ni..kalau sebelum ni paling tinggi pun 3.50 . lagipun aku bukannya cemerlang pun.. time nak dekat exam, lagi merata-rata aku letak note & exercise..bersepah-sepah...rasa menyesal pula time tu..

First exam : Organizational Behavior (27 december)

ni kali ketiga aku ambil paper ni..dulu time diploma & degree. time diploma aku dapat A..time degree cuma dapat B+.. nasib aku lebih kurang macam Hana (bestfriend & memerangkap classmate dari diploma & degree)..dia cakap "dulu dapat A..kali ni dapat macam ni..kalau aku sambung master entah-entah dapat C).. kitorang gelak je.. thanks Allah even aku tak dapat A time master..ni pun dah bersyukur.. Hana pula sekarang heavan sambung study kat Ireland..semoga dia pun dapat result baik juga..

ha! melalut lagi.. first exam ni malam... memang penat sangat..habis pula dalam pukul 11 malam... sampai rumah dah nak dekat pukul 12 tengahmalam.. dah sampai rumah dah tak boleh nak berfoya-foya sangat sebab esok ada test accounting pulak~

Second exam : Accouting (28 december)

aku memang lemah bebenar dengan kira-kira ni.. sangat lemah! takut punya pasal.. pukul 5 pagi dah terpacak kat meja study sampai la 5 petang... 6 petang siap-siap nak pergi exam kat UPM.. 

sampai kat UPM, tak sangka kali ni exam kat dewan kuliah.. ala..dewan yang kerusi bertingkat-tingkat tu.. dengan meja kecik..tak heranlah sepanjang exam tak habis dengar bunyi calculator jatuh.. aku? kalau dah 3 jam asyik tunduk je.. sakit leher la.. adoiii~~ exam habis dalam 11 malam.. tapi malam tu balik lambat sebab aku ikut classmates discuss case study untuk exam keesokannya.. nak dekat pukul 1 pagi baru sampai..sampai je rumah.. lagi teruk sakit leher aku ni.. terpaksa-paksa tampal koyok! ni la first time aku pakai benda alah ni.. huhu..

Third exam : operation management (29 dec)

hari ni exam malam juga macam hari sebelum-belumnya.. tapi mungkin sebab penat dengan 2 test sebelum ni..aku over slept! pukul 11 pagi baru bangun tu pun sebab ada kawan yang hantar mesej..mahu tak meraung kejap.. sebab aku dah biasa bangun pukul 5 pagi..dengan tak baca buku lagi.. dengan seram sejuk baca la buku..malam tu memang aku tawakal.. apa nak jadi jadilah.. aku betul-betul dah tak larat.. 

uhuk! uhuk! uhuk! bangun lambat pulak..


Fourth exam : economic (31 dec)

alhamdulillah untuk exam ni aku ada gap sehari.. tapi risau betul dengan test ni sebab mid term aku cukup-cukup makan.. dapat 52% je pun... sehari sebelum exam, aku duduk meja study sampai la pukul 5 petang tapi rasa macam otak ni kosong je.. rasa tak ready nak exam.. entah macam mana aku tergerak call jihan.. tak sangka jihan tengah study kat library UPM.. aku apa lagi on the spot drive dari rumah pergi UPM.. dalam otak biarlah jauh dari aku mnganga jawab exam esok.. study dari petang sampai la ke malam.. balik je dari UPM..aku terus stay up sampai keesokan hari.. test eco pula pagi..

dalam 30minit pertama nak jawab exam..entah berapa ratus kali aku menguap.. rasa mengantuk hanya Allah je tahu.. rasa nak jawab exam baring je.. 


time tengah tulis entry ni, tiba-tiba aku teringat dengan sorang proffesor time aku nak interview master kat 1 U ni.. sinis betul cara dia bila dapat tahu CGPA aku time degree tak seberapa.. tak habis-habis nak mempertikaikan sama ada aku boleh survive ke tak.. sedih sangat! sejak haritu aku berazam aku akan buktikan.. alhamdulillah... even ni result first sem, semoga aku tak lalai dengan sem seterusnya..amin..

Awak fikir dengan result awak ni awak boleh  survive dalam master chef ??

18 comments:

Rifa Afifah said...

best nya dah MASTER . huh , you can be my idol laa . nak master jugak :)

Fendy said...

tahniah...fendy tgh amek degree..susah r degree...tp ad lecturer bg tau time degree susa, time master InsyaAllah bole skor...ntah la...

jan said...

bestnye da master.huhuhu..insyaallah berjaya :D

nini said...

wow...congratz.....=D

Ikhwan said...

3.625 tuu

ada sya said...

rifa : jom! jom! nanti dah hbs degree sambung master ok! u also can do it dear!

fendy : yup! dulu sll jg lecturer n kawan2 ckp benda master senang dr degree.. ms awal2 masuk master rasa susah pula master ni..kerja bertimbun2.. nak baca buku pun susah tapi master ni alhamdulillah ok.. utk sem pertama ni , saya rasa master senang dari degree.. :)

jan : terima kasih jan.. jom smbg master! :)

nini : terima kasih byk2 nini.. :)

ikhwan : hehehe.. alhamdulillah.. semoga sem dpn dpt merasa mcm ni lg..

SHaRKFiQ SSM said...

wow... hebat btol~
Tahniah2~
ambik Master of Accountancy k??
nil full time ke part time??

ada sya said...

sharkfiq : amik master in business administration (human resource).. full time.. btw, congrtz ye convo hrtu..first class lg tu.. :)

Emmet said...

wah, entry yang menarik, blog ni pun lawa, keep up the good work! :D

.izzatul.hazwani. said...

wuu ... dean listt !! haa . say tengah exam .. lagu dua paper . soakan sayaaa :)

congrats ^^

Un Phat Lee said...

pergh gempak.congratz

Razil Tahir said...

Wahh!! COngratz!!! XD
Congratz sgt!

I'll follow you..
That's my present.. ok tak? XD

ainol akasyah said...

terbaik la .. tahniah tahniah tahniah kakak .. boleh jadikan contoh ni hehehe

Eza Boom Boom :) said...

Tahniah!! pandai la akak :). Heee. All the best untuk next semester nanti yeaa :). First time singgah blog akak.

♕ Mr.IX ♂ said...

Blogwalking sini! ♛ Mr.Ix ♂ kata ║ Budak pandai!! saya tak pernah dapat pointer lebih dari 3.03..huhuhu..ok la tu ..i mean. awesome! ║...

✓│Indonesia Pop (i-Pop)
✓│Lembu Nak Jaga (Parody Moves Like Jagger

ada sya said...

emmet : blog lawa yg xtahan tu.. ni blog plg simple di alam semesta.. hehe..

izzatul : insyaallah semua akan berjalan lancar..amin..doa bebanyak..

un phat lee : terima kasih.. nikmat Allah pinjamkan..

razil : haha.. kelas gitu hadiah. btw, tq yek!

ainol : terima kasih.. contoh yg baik blh la ikut.yg xbaik..xblh ikut.. :)

eza : x pandai mana pun.. ni maybe sebab faktor kawan2.. dapat pula kawan jenis rajin.. so, terkena la aura.. hehe.. terima kasih singgah..

mr ix : no lah ix... ni rezeki & nikmat Allah pinjamkan.. 3.03? hmmm~ tb2 teringat cgpa time diploma.. (pecah rahsia)

Belog Sambal Belacan said...

tahniah!

http://akutetapaku85.blogspot.com/

Iskandar Shah said...

Saya pun master di UPM tapi belum dapat result. Sabtu ni ada last paper. Hehe.

Anyway, congrats to you :)
Nice entry :)

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...