Wednesday, 13 July 2011

Bangun awal2 prg interview bkn utk dimalukan.


Ni crt lama..just teringat blik..bl teringat sedih pl.. ni psl kes interview master..awal2 pg pkl 5pg aku dh bngun siap2 smua..pkl 6 pg dlm gelap2 tu aku  g shah alam sbb nk elak jam kt federal highway. Bila dh gerak awal..so,smpai pun awal la.. dlm 6.45pg dh smp..awal kan? Dduk dpn office tu sorg2.. pkl 7.30 br nmpk btg hidung sorg2. Time tu smpat la kenal sorg2.. serius hebat2..muka muda tp bila tnya apply apa? Rupa2nya apply PHD.. rs rendah diri.. ada yg dh kerja apply master..so,lbh krg pkul 8 kena g english test. Bt mcm biasa la.. tb2 rs janggal pl kena bc karangan berjela2 dlm BI..sbb hr2 dok mngadap fb. Dlm pkl 9 test tu dah hbs.. last procedure kn tggu interview pl.. aku lemah btl interview2 ni...dr apply diploma dulu,rsnya xprnh aku lulus interview.. =.=

Skali masuk interview,ada 3 candidates..yg jg interview tu 2 proffesor..mcm biasa la..smua kena kenalkn diri sndiri.. start dr sorg prmp ni..dia apply MBA part time.. klu time interview tu,normal la suara terketar2..aku dgr suara prmp tu mcm nervous..tp yg bgus prmp ni cgpa tggi kot.. tp yg xblh bla,candidate bdk laki ni smpat nak gelak2 kan org.. tkejut jg aku..blh pl ko nak gelakkan org.. dahla time msk interview..kerusi ada 3..kerusi yg aku nk duduk tu la ko nak berebut. Lps turn prmp tu, turn laki tu pl..(bdk yg sk gelak2kan org sbb rs diri best). Aku ingt ko tu hebat la sgt.. tp time nak ckp suara dah la mcm xterkeluar..slow lak tu..smp interviewer tu srh dia kuatkan suara..bkn sekali, tp 2x kn tegur.. laki tu apply MBA evening track. Bl interviewer soh terangkn knp dia apply tu..gagap trs!


yeah! Turn aku pl.. aku benci dgn diri sndiri..klu aku nervous,gerenti ckp laju mcm air terjun.. xpyh tggu interview,presentation dlm klas mmg mcm tu.. semestinya aku kn tgur srh cool.. bdk laki tu gelak2 org..time tu mnyirap darah aku..perlu ke nak gelak kan org? Nama je laki suara slow nak mati.. Lps aku aku introduce ,jwb cgpa& jwpn soalan dr interviewer..


tb2 interviewer tu ckp kt candidates prmp tu “congrtz!”..tpinga2 aku kejap...kiranya prmp tu  dapat la..dia ckp prmp tu blh kluar.. so,tggl aku dgn laki tu.. tb2 interviewer tu ckp aku & bdk laki tu xblh survive sbb cgpa xtggi mcm org lain. Pelik pl..knp time dlm interviewer tu dia pertikai tggi ke x cgpa? Sah2 dlm qualification tu ckp at least 2.90 .. bila org dh lps cgpa smua..tb2 nk rendah2kan cgpa org..klu nk cr yg hebat2, naik kan la cgpa tu..lain kali tulis qualification tu cgpa 3.30++ @ trs cari 3.50++. Sedap2 mulut je ckp cgpa degree xtggi mcm org lain,so kiranya xblh survive time master. 

Hello pak cik! Xsmstinya bila kita pndai..selama2nya kita pndai...xsmstinya kita down,kita akn down.. aku ada je kwn cgpa degree 2.9++ je.. tp dia ada peluang smbg master & time master dia dpt dekan. dekan pun bkn result 3.50 nyaris2 dekan..up kot!

Serius xfhm pemikiran org bijak pndai yg ada PHD ni... yg xblh bla,dia tnya knp aku xkerja dulu..lps tu br smbg bljr..aku cm ckp selagi ada peluang bljr..aku  nak grab..klu aku kerja..aku rsau aku busy xda ms nak smbg even bt part time.. dia just snyum sinis & ckp “learning process tu pnjg..smp tua pn blh bljr”..yeah! btl la apa dia ckp tu..tp klu aku nak smbg bljr skrg apa mslhnya? Financial? Aku dh bgth awal2 aku berkemampuan even xmewah.. dlm hati, knp nk srh org kerja dulu?hbs tu nak srh aku smbg bljr bila? Time umur 30? Time anak dh 3? 

lps dia membebel smbl snyum sinis..
Last2 dia ckp, “that all”..hot jg dlm hati ni..aku just ckp "terima kasih byk2 sir".. tp time aku ckp terima kasih..aku perasan dia mcm tsentap..im not sure @ maybe perasan aku..

2 mggu lps interview,result kluar tp aku mmg dh agak xdpt.. smp lupa tarikh kluar result..dh pkl 1 pg br teringat..check result pun xda nervous2.sbb mmg dh duga..result dia : xda dpt la~~ .. 

klu NUR SYAHADA NORDIN yg dulu,sah2 aku dh bguling2 menangis..skrg ni aku dh mls nk fikir..aku just pgg kata2 ni kuat2 “everything happens for a reason”. Aku xda la nk salahkn kes interviewer tu.. maybe esei yg aku hntr time apply tu mcm bdk kecik ke, time english test tu aku byk bt slh ke @ ada lg yg better & deserve dpt peluang ni.. tp tipu la xsedih.. think positive cukup...dulu pun aku prnh gagal interview diploma in planning town..last2 kena msk pra & ambil diploma in business kt srwk..at least aku happy. Sama la mcm kes interview utk practical..beria2 g interview kt 1 syarikat minyak..hope dpt la..last2 xdpt jg..tp Allah bg yg lbh baik utk aku..aku dpt practical kt YADIM..aku happy kenal org2 kat sini..pegawai2 kt sini pun baik..tgk cara layanan dorg kita xsgka dorg ni berpangkat..blh bgurau2..blh bw berbincang mslh & dgn staff dia yg baik2..aku sll g opis tu even dh hbs practical..rindu dgn kakak2 kt sini...so,apa2 yg jadi percayala “Maybe Allah has a bigger plan for me than I had for myself”. & prcy apa yg kita dpt skrg ni,ni la bnda yg terbaik yg kita mampu dpt..insyaallah..

tp aku just nak ckp thanks kt sorg pegawai ni yg tlg aku time apply master ni..klu ada apa2,aku sll rujuk dia smpai dia dah kenal aku..ckp pun baik je..xda la mnyakitkan hati mcm staff lain..tq so much..

No comments:

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...