Friday, 29 July 2011

kadang2 saya tak sedar sampailah orang tegur


kdg2 saya tak perasan apa yg saya bt setiap hari. bg sy tu normal. even kita lain dr org lain jnji kita selesa dengan cara diri sndiri asalkan saya tak susahakan orang lain. tu pun dah bt saya happy.. :)
kat sini just nak share apa yg org sll tegur psl saya.kdg2 bnda tu saya xprasan pun..

1. Untung ke jadi mcm saya?
** baru2 ni ada kawan bgth sy. dia cakap "untung jadi mcm hang".. saya terdiam..tak tahu nak balas apa. apa mksd dia sbnrnya? yg dia mksdkan ialah saya ada kereta sendiri.. even sy prg klas hanya drive kelisa xmcm kwn2 baik sy yg pergi klas dgn kereta gen2 & viva. tu pun dah bt sy bersyukur.at least sy xperlu bersesak2 tggu dpn pusat komersial naik bas. dan mungkin saya & 2 org kwn baik sy mempunyai kereta.kami just bergilir2 naik kreta..setiap hari naik kreta berlainan.. tapi bila kitorg nak g sunway @ shopping mall yg semestinya ssah nak dpt parking..kereta saya la akan jadi penyelamat sbb dia kecil & senang nak selit mana2.. sbg ank sulung saya jg kelihatan beruntung sbb sy xperlu tanggung hutang kreta sbb abah beli kereta tu cash tp tak semestinya saya akan pakai kelisa tu selama2nya. saya akan pass kereta tu kpd adik sy pl.

2. saya ni penyabar?
** kwn baik sy pernah cakap "kalau ada award org plg penyabar.sah2 aku bg kt kau!". serius lpas dia ckp mcm tu.sy rs mcm terpukul.. saya xrs sy jenis yg penyabar. sy nmpk penyabar sbb saya jenis pendam.saya xbyk luahkan.. smpai 1 thap krn terlalu byk saya pendam. blh bt saya sakit dada.. sbyk mn sy prg klinik, result doktor tu tetap sama.. doktor tu check2 & just bt conlusion "awak ni stress ni".. klu 2-3 prg..asyik bnda yg sm je saya dpt.. kdg2 naik marah jg..knp doktor suka sgt ckp mcm "stress!".. bila fkir blik..better doktor ckp mcm tu drpd tb2 saya disyak sakit yg bkn2..
tapi byk2 klinik dlm dunia ni.. saya xkan jejak kaki kt 1 klinik kt area rmh sy..  doktor garang xtentu hala..marah2 sy mcm org gila..last2 jd kes..
kwn, saya nmpk penyabar sbb sy pandai pendam perasaan..

3. untung ke jadi anak tunggal perempuan?
** xtau nak bg jawapan apa. sbb saya xpernah alami ada kakak @ adik perempuan..jadi saya tak tahu nak bg pbezaan..lgpun dlm dunia ni bkn sy sorg je anak tunggal perempuan. byk lagi...kat mata orang, maybe saya ni senang nak minta apa saya mahu & saya xperlu kongsi barang dgn org lain.. mmg ada kebenaran apa yg org ckap tu.

mmg sy senang dpt apa yg sama mahu. apa yg saya mahu,mak&abah akan sedaya upaya tunaikan. tapi saya xsuka meminta2.. kalau perlu baru saya bgth mak&abah..kalau x, saya lebih senang usaha sendiri. lgpun adik2 sy jg dpt bnda yg sm mcm sy.xda beza pun.. mak prnh ckp "abah bg apa yg adik bradik sy nak sbb dulu abah ssah nk dpt apa yg dia nak sbb kecil2 dulu abah dibela oleh nenek & atuk dia yg cina convert islam... lps nenek dia (moyang sy) meninggal br dia tggl dgn fmly kandung dia..lgpun dulu ssah nak dpt..abah cm mampu tgk je". sbb tu lah..sy ingt lg 6 thn lps, abah beria2 masukkan 2 adik sy msk kelas muzik sbb time abah kecil2 dia teringin nak belajar tp xda duit. see,adik sy pun sm je mcm sy!
bg sy, anak prmp tunggal @ apa jelah, xda beza pun..sm je..smua parents syg anak..

4. tak da perasaan?
**saya ingat lagi dulu ms naik kereta dgn kwn2.. tb2 nmpk lelaki tepi jalan. kwn2 sy mcm biasa la..smua toleh klu blh nak tercabut kepala. bkn tu je.. xhbs2 ckp "hensemnya".."bestnya klu dpt".. saya sendiri pun xth enth berapa kali dorg ulang ayat tu.. saya ketika itu sdg memandu, tak cakap apa2...tb2 kwn sy tegur "ko ni kan Ada, klu nmpk lelaki mcm xda perasan je.biasa je".. sy terdiam trs!  sy xprnh tfikir soaln tu akn kluar dr mulut kwn sy..
my lovely friends, lelaki tu bkn taste sy.. better sy senyap.. klu taste sy,sy pun mgkin jd mcm korg (agaknya).. dan mungkin sy blh jd lbh gila..

5. kau xpelah Ada, kau byk duit!
** huh! ye ke sy byk duit?mn th ni? Alhamdulillah......sy xfhm knp org disekeliling sy perlu utarakan ayat mcm ni.. bnda2 mcm ni btl2 bt sy mrh. biasanya ayat ni digunakan oleh orang2 yg minta belanja..yes! seriously.. atau nama senangnya "bodek"..
ada duit ke x duit, better sy senyap melainkan keadaan terdesak & memaksa sy utk bterus terang.. tapi tak semestinya bila saya ada duit, sy perlu buka purse & tnjuk kt semua org..sy sendiri pun kena byr mcm2..minyak kereta, kdg2 kluar dgn adik&mak..sy yg byrkan mkn dorg..
dear friend, selama ni sy xrasa pun sy byk duit..yg ada pun ckup2.. tapi terima kasih sbb anda lbh tahu brp note RM1,10& 50 dlm purse saya berbanding sy sndiri.. mgkin purse sy nmpk tebal maybe hobi sy gemar mngumpul card Tesco,JJ & mcm2.. dan terima kasih sbb mendoakan sy byk duit.. amin

2 comments:

itzmebella said...

Hahaha bell suka yg no 1 and no 5 tu.paling menyampah sedikit bila org cakap..ala kau kan byk duit, mesti kau dapat semua apayang kau maukkan..dia org tak tahu pun..mak bpk susah2 cr kan duit utk anak dia org yg byk demand ni. tapi ada masa kalau nak minta something dr parents pun kena fikir 2,3 kali, kena consider adik2 juga kan?

ada sya said...

hahahahha..btl tu bella! yg plg hot no 5.. adeh! dh mcm kena tanggung org pl..

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...